عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: آمریکا از طریق عربستان روسیه را گرفتار می‌کند

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس می‌گوید: آمریکا از طریق عربستان سعودی تلاش می کند روسیه را دچار مشکل می کند؛ این وضعیت گریبانگیر لبنان و عراق هم شده است.

زهرا خدایی

انفجار دو بمب یکی در ایستگاه قطار و دیگری در اتوبوس در دو روز متوالی در شهرهای مختلف روسیه، آنهم در آستانه سال نو میلادی که دهها کشته و زخمی برجای نهاد، مسئلۀ تروریسم در کشور پهناور روسیه را در کانون توجهات جهانی قرار داد. البته اولین بار نیست که روسیه از سوی گروههای تجزیه طلب، اسلامگرایان ساکن در حوزۀ پیرامونی و جریانات رادیکال ضربات سهمگین دریافت می‌کند؛ اما باز شدن زخم کهنه ای که بارها امنیت روسیه را مخدوش کرده، این بار ریشه در تحولات فرامنطقه و رویکردهای سیاسی این کشور در کانون‌های بحران دارد.
کارشناسان مسائل امنیتی بر این باورند دو عملیات تروریستی در یکی از مراکز توریستی و آرام روسیه، زنگ خطر جدی برای پوتین و مسئولین امنیتی این کشور را به صدا در آورد تا این پیام را به کرملین برساند که رویکرد روسیه در کانون های بحران به خصوص در خاورمیانه می تواند هزینۀ گزافی را برای روسها به همراه داشته باشد.
دکتر نوذر شفیعی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی و مدرس روابط بین الملل در دانشگاه تهران در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین در این باره می‌گوید: به رغم ریشه‌های تاریخی حملات تروریستی در روسیه، انفجارهای اخیر در این کشور، متأثر از تحولات فرامنطقه ای، حمایت روسیه از دولت بشار اسد و نزدیکی به ایران است. شفیعی می افزاید: قبل از این انفجارها بندر بن سلطان سفرهای مختلفی به روسیه داشته و به نظر می رسد بعد از اینکه نتوانسته روسیه را به دست برداشتن از دولت بشار اسد و کاهش روابط استراتژیک با ایران قانع کند؛ هم اکنون رویکرد جدیدی را در دستور کار قرار داده است.

مشروح گفتگو با نوذر شفیعی را در ادامه می خوانید:

حملات تروریستی در روسیه را باید متأثر از تحولات منطقه دانست و یا همان زخم کهنه ای است که بار دیگر سر باز کرده و امنیت این کشور را هدف گرفته است؟
همانگونه که اشاره کردید، این مسئله ریشۀ تاریخی دارد. به طور مشخص ظهور گرایشات استقلال طلبانه در جمهوری های جداشده از شوروی سابق پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و در کنار آن تفکرات رادیکالی در این جمهوری‌ها ریشۀ اصلی اینگونه پدیده هاست. اما پس از اینکه پوتین قدرت را در روسیه دست گرفت، دو هدف را در دستور کار خود قرار داد:
ثبات بخشی به داخل و ارتقای جایگاه روسیه در سطح نظام بین الملل به عنوان یکی از قطب های مهم قدرت. دو هدفی که پوتین مدنظر قرار داد، به نوعی با یگدیگر همپوشانی داشتند؛ بدین معنا که ثبات داخلی نیازمند ارتقای نقش بین المللی بود و برعکس ارتقای نقش بین المللی می توانست به ثبات داخلی نیز کمک کند. پوتین در این دو هدف پوتین تا حدودی موفق شد؛ به گونه ای که در دورۀ حاکمیت وی، ناآرامی‌ها، گرایش‌های تجزیه طلبانه و مسائل از این دست نیز سرکوب شد و ثبات نسبی در روسیه استقرار یافت. اما در شرایط فعلی به نظر می رسد نگاه بین المللی و منطقه ای روسیه در شروع این ناآرامی‌ها تأثیرگذار بوده و در واقع این ناآرامی‌ها را تحریک، تشویق و حتی تقویت کرده است.
منظورتان رویکرد روسیه به تحولات خاورمیانه( و به طور مشخص بحران سوریه) است؟
به طور مشخص سیاست خاورمیانه روسیه، در کنار سیاست اروپایی و حتی رویکرد بین المللی روسیه در مجموع سبب شد که این عوامل مجدداً از طریق محرکین این عوامل تحریک و فعال شود. به عنوان مثال حمایت روسیه از دولت سوریه که تقریباً رادیکال‌ها را به انفعال کشانده و همچنین بحث اجلاس ژنو 2 که تأثیرگذاری منفی بر موضع آنها داشته، از جمله عواملی است که می تواند در تحولات اخیر روسیه مورد توجه قرار گیرد.
نکتۀ دوم اینکه نقش آمریکایی‌ها در این مسئله را نیز نباید از نظر دور داشت و حتی می توان گفت که نقش آنها در این میان برجسته است. اختلافات موجود میان روسیه، اروپا، آمریکا در حوزۀ شرق اروپا و کشورهای حوزۀ نفوذ روسیه (از جمله اوکراین) باید مورد توجه قرار گیرد. بروز نا آرامی در این حوزه، تشدید اختلافات بر سر صدور گاز به اروپا طی ماههای اخیر نمود این مسئله بوده است. نقش روسیه نیز در این بین بسیار حائز اهمیت است. روسیه در این مسیر حاضر شده حجم قابل توجهی پول به اوکراین تزریق کند تا کمبودهای ناشی از کاهش فروش گاز به اروپا را جبران کند و قدرت چانه زنی اوکراین را افزایش دهد.
با توجه به مجموع عواملی که بدان اشاره کردم، به نظر می رسد نیروها و جریانهای افراطی و رادیکال در داخل روسیه برای بهره برداری از این فرصتها دست به تحرکاتی علیه امنیت این کشور زده باشند. و یا اینکه این تحرکات می تواند چراغ سبز متحدین این رادیکالها (که متحدین آمریکا نیز هستند مثل عربستان سعودی) این گروهها را تشویق به این فعالیت کرده باشند.
برآیند این اقدامات چه می تواند باشد؟
نتیجۀ نهایی و برآیند کلی کار اینست که توجه روسیه را به داخل معطوف می کند تا روسیه کمتر فرصت پرداختن به مسائل منطقه ای و بین المللی را داشته باشد.
در خبرها آمده بود که عربستان پیشتر نسبت به تبعات موضع روسیه در قبال بحران سوریه هشدار داده بود. با این اوصاف همانطور که اشاره کردید، آیا روسیه باز هم شاهد بروز چنین حملات تروریستی خواهد بود؟
این مسئله را باید در چهارچوب نظم بین المللی مورد بررسی قرار داد؛ بدین معنا که در سطح بین الملل بازیگران و جایگاه آنها تقریباً ترسیم شده است. در نظم بین المللی موجود که آمریکایی ها آنها را هدایت می کنند، قدرتهایی هستند که با آمریکا مخالفت دارند.
اما در کنار آن، برخی قدرتهای منطقه ای هستند که در چهارچوب سیاست های آمریکا عمل می کنند و کارویژه‌هایی دارند. مثلاً عربستان سعودی در کنار ایجاد موازنۀ قدرت در خلیج فارس و جلوگیری از ایجاد خلأ در اقتصاد جهانی، کارکردهای دیگری هم دارد مثلاً بهره گیری از ظرفیت های ایدئولوژیک عربستان سعودی برای حفظ توازن استراتژیک در جهان.
بدین معنا که آمریکایی ها از طریق عربستان سعودی در چهارچوب این نظم بین المللی، دارند روسیه را دچار مشکل می کنند. همانطور که اشاره کردم این کارکرد هم اکنون گریبانگیر روسیه و لبنان شده است. توجه داشته باشید که هم اکنون روند حوادث در لبنان به زیان حزب الله شده است و همۀ این حوادث سبب می شود که این بازیگران(اعم از لبنان، روسیه، عراق و حتی ایران) همۀ توجهاتشان به داخل معطوف شود تا از توجه و نگاه این کشورها نسبت به محیط پیرامونی و بیرونی خودشان جلوگیری کند.
در واقع عربستان در چهارچوب نقشی که در سطح بین المللی برایش تعریف شده، دست به این اقدامات می زند. کمااینکه قبل از این انفجارها بندر بن سلطان سفرهای مختلفی به روسیه داشت و دربارۀ مسائل سوریه صحبت های زیادی با مقامات روسی کرده بود و به نظر می رسد بعد از اینکه نتوانست روسیه را به دست برداشتن از دولت بشار اسد و کاهش روابط استراتژیک با ایران قانع کند؛ هم اکنون رویکرد جدیدی را در دستور کار قرار داده است.
با شرایطی که از وضعیت کنونی ترسیم کردید و همچنین پیش بینی های موجود مبنی بر تشدید درگیریهای طائفی و مذهبی در سطح بین الملل در سال 2014، آینده را با توجه به تشدید پیامدهای منفی ناشی از بحران سوریه چگونه پیش بینی می کنید؟
همانطور که اشاره کردم سوریه یک موقعیت استراتژیک دارد. در واقع همۀ این بحرانها پیامدهای ناشی از ژئوپولیتیک سوریه است؛ ژئوپولیتیک یعنی ترکیب سیاست، جغرافیا و قدرت.
هر کس که در سوریه نفوذ داشته باشد به محیط جغرافیایی مهم در شرق مدیترانه و خاورمیانه تأثیرگذار خواهد بود. به علاوه موفقیت در عرصۀ سوریه بازتاب بین المللی برای کشورها خواهد داشت؛ بدین معنا که موقعیت کشورها را در عرصۀ بین الملل تقویت می کند. به همین دلیل است که بازیگران دخیل در بحران سوریه به هر قیمتی حاضر نیستند از این منفعت استراتژیک دست بکشند.
اگر چنین وضعیتی در نظر گرفته شود نه تنها در سال 2014 بلکه در سالهای آینده یعنی تا زمان استقرار ثبات نسبی در این کشور شرایط فعلی ادامه خواهد یافت. به نظر می رسد بازیگران دخیل در بحران سوریه تلاش مضاعفی را صورت خواهند داد. قطعاً موفقیت در عرصۀ سوریه تضمین جایگاه و موقعیت کشورهای دخیل در بحران در عرصۀ بین المللی است. از همین روست که سوریه مسئلۀ بسیار حساسی است و به نظر می رسد هر کشوری از پتانسیل های مختلفی برای این هدف بهره می گیرد.

4952

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 330550

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۴:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    24 86
    مرگ بر آمریکا
  • ناشناس A1 ۰۵:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    19 2
    عمرا. روسیه دیگه اون کشور ضعیف دهه ۱۹۹۰ نیست. آمریکا فکر کرده با یه بوریس یلتسین دیگه طرفه ولی خبر نداره ولادیمیر پوتین شیطان رو هم درس میده. پوتین همچین بخوابونه در گوش عربستان صداش تا خود کاخ سفید هم بره.
  • انتی بشار A1 ۰۶:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    68 34
    مرگ بر روسیه
    • فردوس توسی A1 ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
      3 4
      موافقم حق پوتین همینه
    • بی نام A1 ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
      8 36
      اگر منظورتون اینه که (( مرگ بر روسیه، آری)) ((مرگ بر امریکا، نه)) واقعا براتون متأسفم!!!
  • بی نام A1 ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    6 0
    با شعار مرگ چیزی درست نمیشه، ما باید خودمون رو قوی کنیم و سالم نگه داریم ...
  • محمد A1 ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    6 2
    عربستان سعودی ساختار شکنند ه ای دارد که از دید روسها مخفی نمانده و نخواهد ماند . درس عبرت احتمالی روسها به عربستان هم به نفع ایران است هم به نفع منطقه .
  • بی نام A1 ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    2 1
    مرگ بر جفتشون و هرکی که خون مردم ایران رو داره میمکه
  • بی نام A1 ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    15 20
    عربستان هیچ غلطی نمی تواند بکند.
  • ملت ایران A1 ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    21 17
    مرگ بر امریکا...مرگ بر حاکمان وهابی عربستان
  • بی نام IR ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    3 0
    لعنت بر بدخواهان ايران زمين ، چه داخلي چه خارجي !‌
  • شهریار A1 ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    5 0
    توهین به ملت‌ها در آیین باستانی و دینی ما هیچ جایگاهی نداره. ما باید با تلاش خودمون، به فکر نجات و پیشرفت خودمون باشیم. با این لفاظی‌ها و این شعارها، مشکلات ما درست نمی‌شه. فراموش نکنیم که هر دولتی به فکر حفظ قدرت خودشه. پس به جای کینه‌توزی و نفرت، به فکر یک برنامه‌ی درست برای آینده‌مون باشیم.
  • كارمند A1 ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    3 0
    سال 2014 پيش درامد مشكلات عربستان سعودي است و حداكثر تا 2017 سيستم عربستان سعودي تغيير ميكند واز اين حالت قرون وسطايي به نوعي با ظاهر دمكراتيك تبديل ميشود واين دست وپا زدنها مشكلات دوران دگر ديسي سياسي است خاورميانه آبستن فرزندان عجيب الخلقه اي است.مسايل سرزمينهاي فلسطيني مصر سوريه عراق تركيه كردستان پاكستان وافغانستان ونقش آتي ايران همه وهمه تاسه چهار سال آينده بنظرميرسد شكل وفرم تازه اي بخود گيرد.
  • بی نام IR ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    5 3
    این حرفها چیه پس طالبان توی امریکا حمله کردند هم تجریک شده بودند؟ اینها نیروهای خودسری هستند که با برخی مقامات عربی رابطه دارند، روسیه هم مثل امریکا که خودش مشکلش را با طالبان تسویه کرد مرد باشد و الکی تیوری توهم توطیه نداشته باشد، آخه روسیه چی هست که رقیب امریکا بشه؟ کشور غیر دموکرات دارای مافیا