حسن روحانی از جمله افرادی بود که با منطق «مشارکت اقوام برای اعتلای ایران» به صحنه انتخابات قدم گذاشت.

پافشاری او بر حقوق اقوام و اقشار مختلف ایرانی خیلی زود به ثمر نشست، چنانچه توانست آرای جمعیت انبوهی از قومیت‌ها را از آن خود کند. او در نهایت رییس جمهور ایران شد و توجه به اقوام و اقلیت ها را در همان ابتدا مورد توجه قرار داد. او "علی یونسی" را به عنوان دستیار ویژه خود درامور اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی منصوب کرد و حالا یونسی معتقد است همین که چنین جایگاهی از سوی رییس جمهور شکل گرفته نشان دهنده ی اهمیت روحانی به امور اقوام و اقلیت های دینی است.

وقتی گلایه ی اقوام و اقلیت های دینی مبنی بر این‌که روحانی در انتصابات به آن‌ها توجهی نکرده است طی گفت‌وگویی با یونسی مطرح می شود او با لبخند پاسخ می دهد که هنوز فرصت زیاد است.

یونسی هم چنین ضمن این‌که نگاه امنیتی به هر بخشی از ایرانی‌ها را نگاهی خطرناک می داند، وقتی با این سوال مواجه می شود که از احوال زندانیان عقیدتی باخبر هستید می گوید: اگر چنین زندانیانی باشند، ما حتما پیگیر احوالات آن ها خواهیم بود.

اهم سخنان دستیار ویژه رئیس جمهور  در امور اقلیت​های دینی و مذهبی  در گفت و گو با ایسنا در ادامه می​آید:

*قاعدتا امور مربوط به اقوام ایرانی و اقلیت‌های دینی و مذهبی باید همان جایگاهی را داشته باشد که قانون پیش‌بینی کرده است. قانون اساسی ما و سایر منابع قانونی همان جایگاهی را که برای همه شهروندان ایرانی پیش‌بینی کرده‌اند، برای اقوام ایرانی و اقلیت‌های مذهبی و دینی نیز پیش‌بینی کردند.

*یک غلط فاحشی وجود دارد و آن این است که گاهی برخی از جریانات قوم‌گرا می‌گویند که ایران کثیرالمله است، در حالی که این تعبیر، غلط است، چراکه ایران یک ملت بیشتر ندارد و همه شهروندان ایران عضو این ملت هستند و تمام اقلیت‌های دینی و مذهبی و اقوام ایرانی به طور کامل همه در تشکیل این ملیت سهم اصیل و واقعی دارند و یکی بر دیگری ترجیح ندارد درواقع هیچ‌کس بر دیگری مقدم نیست و همه در سنگ بنای ملیت ایران، سهم مساوی و اصلی دارند، یعنی هر شهروند ایرانی به اندازه خود سهم دارد و هیچ‌کس در این جهت نسبت به دیگری امتیاز خاصی ندارد.

*من امروز هیچ نگرانی بخاطر وجود کردها ، آذری‌ها و بلوچ‌ها ندارم؛ چراکه در ایران دعوای قومی وجود ندارد و در تاریخ ایران هم وجود نداشته است. خوشبختانه در تاریخ ایران بر عکس بسیاری از کشورهای دیگر که امحای قومی و دعواها و خونریزی‌های قومی و مذهبی وجود داشته، ما سابقه جنگ قومی و خونریزی مذهبی نداشته‌ایم. البته برخی حساسیت‌هایی وجود داشته که محلی است، والا مردم ایران اعم از کرد و ترک و لر و بلوچ و... با هم زندگی می‌کنند و هیچ مشکلی ندارند و اختلاط و امتزاج اجتماعی در حد اعلا وجود دارد.

* دربرخی شهرها دعواها محیطی با مرکز است مثلا به بحث‌های محلی حساس هستند که گاهی ممکن است این بحث ها به دعواهای جزیی هم بکشد. البته من این تفاوت‌ها و اختلافات به این صورت را خوب می‌ دانم ،اما به هرحال باید گفت در تاریخ پرافتخار ایران هیچ اثری از قوم‌کشی وجود ندارد و این در حالی است که شما ببینید که در پاکستان و عراق و ترکیه چه می‌گذرد، ترک‌های عثمانی متهم هستند که میلیون‌ها نفر ارمنی را قتل عام کردند. اما در ایران چنین خبرهایی وجود ندارد؛ چراکه اقوام ایرانی که زیاد هم هستند همه در حفظ اصالت ایرانی کاملا هماهنگ و متحد عمل کرده‌اند.

* خواست مردم برای تدوین حقوق شهروندی فقط خواست بلوچ و کرد و لر و عرب نیست، بلکه خواست شمای خبرنگار هم هست ودر واقع این خواست، یک خواست ملی و نشان‌دهنده این است که هرگاه کسی یک شعار ملی بدهد، مردم تمام تفاوت‌های خود را کنار می‌گذارند و به آن شعار ملی رای می‌دهند.

*معنی نگاه امنیتی این است که بخشی از ملت ایران را خطرناک و بیگانه ببینیم و این نگاه خود بخود سبب می‌شود که در مقابل آنها ساز و کار امنیتی تعریف کنیم و آنها نیز در لاک دفاعی قرار گیرند و جدا شوند، درواقع نگاه امنیتی باعث می شود که در آن منطقه و محل، توسعه فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی صورت نگیرد، بلکه ابزار امنیتی در آنجا بکار گرفته شود، البته در ایران تا جایی که من مطلع هستم نگاه امنیتی در حکومت‌ها و دولت‌ها وجود نداشته است.

*من قبول دارم که برخی از افراد و جریان‌های تندرو در کشور دارای نگاه امنیتی هستند، البته این دسته به هر حزب و گروهی که مثل آنها فکر نکنند، نگاه امنیتی دارند، ولی باید گفت که اینها جمع معدودی هستند و ممکن است در نهادها و ارگانهای امنیتی نفوذ کرده باشند، این افراد کم هستند، ولی صدایشان بلند است و گاهی این صدای بلند آن ها سبب شده که دیگران خیال کنند اینها زیادند.

* اگرچنانچه می بینیم افرادی در صدا و سیما و سپاه و قوه‌ی قضاییه و دستگاه اطلاعات ومجلس بر خلاف فرمایش مقام معظم رهبری عمل می کنند، اینها همان اقلیت معدودی هستند که غالبا در خیلی جاها به صورت خودسر عمل می‌کنند و درواقع اینها اقلیت به معنای فرقه‌ای و سیاسی هستند .جار و جنجال به پا می‌کنند و می‌خواهند طوری القا کنند که اکثر ملت ایران هستند در حالی که اکثریت قریب به اتفاق مردم و مسوولین با این رویه ها مخالفند و از رهبری تا دولت جمهوری اسلامی و مقامات همگی به اقوام و اقلیت های دینی و مذهبی نگاه فرصتی دارند.

* در حال حاضر واقعا امنیت در کردستان بیشتر از تهران وجود دارد، ولی ممکن است برخی این موضوع را باور نکنند. اگر کردهای ایرانی ما ‌بخواهند برای تجارت و تحصیل به سمت کردستان عراق بروند چه اشکالی دارد؟ ما نباید از این موضوع بترسیم،‌ اگرچنانچه ما به خودمان اعتماد داشته باشیم و حقوق شهروندانمان را کاملا تامین کنیم و از این مناطق محرومیت زدایی کنیم، نباید دراین باره نگرانی داشته باشیم اصلا ما چرا باید نگران باشیم از این‌که کردهای عراق بیایند و کردهای ما را ببینند و کردهای ما هم به آنجا بروند. البته ما مرزهای قانونی را به رسمیت می شناسیم، ولی ما همه کردهای دنیا را ایرانی می‌د‌انیم همانطور که همه‌ی تاجیک‌های دنیا را ایرانی می‌دانیم.

*(درپاسخ به سوالی مبنی بر توقعات اقوام و اقلیت ها در انتصابات و عدم تحقق چنین وعده ای از سوی روحانی) من در حال آماده کردن بخشی از مقدمات در این راستا هستم و ما برای خودمان شرح وظیفه تعریف کرده‌ایم و برنامه‌های مورد نظرمان را به رئیس جمهور تقدیم کرده‌ایم و منتظر ابلاغ ایشان هستیم، در واقع بخشی از وعده های رئیس جمهور قرار است توسط ما انجام شود، هیچ محدودیت و نگرانی برای بکارگیری اقلیت‌های مذهبی و دینی وجود ندارد و همه‌ی اقوام ایرانی باید در مدیریت عالی کشور سهیم باشند و این موضوعی است که آقای رئیس جمهور وعده‌ی آن را داده است و دیر هم نشده است.

* اهل سنت درایران ، بیش از 15 هزار مسجد دارند که این تعداد بیشتر از مساجد شیعیان است . اهل سنت در دارا بودن مدارس و مساجد ،هم چنین در انجام فعالیت‌های مذهبی‌ هیچ محدودیتی ندارند. اتفاقا دولت درمناطق سنی نشین برای تامین اینگونه نیازها در حال متحمل شدن هزینه‌های سنگینی است.

*( با توجه به وجود برخی زندانیان در زندان با عنوان زندانیان عقیدتی ، پیگیر اوضاع آن​ها خواهید شد) اگر چنین زندانیانی باشند، ما حتما پیگیر احوالات آن ها خواهیم بود. رهبری در حوزه خاص دینی و مذهبی موسساتی برای حل مشکلات مذهبی اقلیت های دینی منظور کرده‌اند مثل مجمع‌التقریب یا شورای برنامه‌ریزی یا نماینده بعثه تا مشکلات و توقعات مذهبی در این راستا مدیریت شود، اما در حوزه‌های عمومی که به دولت مربوط می‌شود ما برنامه داریم که نقیصه‌ها را رفع کنیم و ارتباط نخبگان و شخصیت‌های مذهبی اهل سنت را با دولت به حداکثر برسانیم.

* گاهی برخی عناصر تند در میان مداحان و روحانیون هستند که با سخنرانی‌ها و حرف‌هایشان به دست آنها بهانه می‌دهند والبته عینا همین موضوع در بین اصل سنت یعنی وهابی‌ها و سلفی‌ها نیز موضوعیت دارد که تعدادشان کم است.حالا برخی با کمترین فعالیتی که این ها انجام می‌دهند فکر می‌کنند که ممکن است برخی از شیعیان به تسنن روی بیاورند، این در حالی است که در ایران نه شیعیان سنی می‌شوند و نه سنیان شیعه می‌شوند واصلا حکومت درصدد این نبوده است که سنی‌ها را شیعه کند وهیچ مرجع و عالمی هم درصدد شیعه کردن سنی‌ها نیست، بلکه همه دنبال این هستند که شیعه و سنی در کنار هم با وحدت و اتحاد زندگی کنند همان‌طور که در حال حاضر همین‌طور است.

29219

 

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 326788

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 24
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ترک ترک A1 ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۸
    18 15
    من نظر نمی دم چون خبرآنلاین چاپ نمی کنه آقای آریا نامی هست هرچی دلش خواست می نویسه مام هیچ مثل اینکه لازم نیس جریان یه طرفه
  • محمود A1 ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۸
    احسنت .این نظر قاطبه ملت ایران است.جانا سخن از زبان ما میگویی.انشائ الله در عمل هم مینطور باشد
    • صداي جوانان IR ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۸
      18 24
      جناب يونسي مطمئن هستين كه در ايران سابقه درگيريهاي قومي و مذهبي وجود ندارد؟ فجايع جيلولوق و كوردلوق را مطالعه بفرماييد خواهيد ديد كه چنين سابقه اي در ايران وجود دارد.
    • میگو IR ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۱
      12 17
      در سال 2013هنوز خواستن تحصیل به زبان مادری را تجزیه طلبی می دانند
  • علی IR ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۸
    79 41
    با سلام بنظر بنده رعایت حقوق حتی یک نفر به حفظ تمامیت ارضی ارجحیت دارد. هر موقع صحبت از حقوق قومیتها شد با چماق حفظ تمامیت ایران کوبیدند بر سرمان.آقا من حقوق انسانی خودم را میخواهم من ترک من کرد من عرب و من فارس و ... در یک جامعه که زندگی می کنیم حقوق برابر داریم و باید توسط حاکمیت حفظ گردد
  • بی نام A1 ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۸
    25 29
    مظمین نیستم چاپ بکنید اگر افراد سالخورده در ارومیه بپرسید متوجه خواهید شد در اوایل جنگ اول جهانی ارمنی ها که به انها جولی میگفتند نصف اهالی شهر ارومیه را قت ل عام کردند وهمین عثمانی ها ارمنی.ها را از شهر بیرون کردند جولی هارا عثمانیها به ارمنسان کنونی راندند
    • بی نام A1 ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۹
      31 40
      دروغ محضه. ترکان عثمانی در طول تاریخ خیلی به آذربایجان آسیب رسوندن. ضمنا جنایت و نسل کشی ارامنه توسط ترکان عثمانی غیر قابل انکار است.
    • امیدوار A1 ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۹
      21 14
      هموطن عزیز؛ فکر می کنم واضح است که اگر واقعه یی که بدان اشاره کردید به لحاظ تاریخی هم درست باشد؛ باز هم مانع محکومیت نسل کشی ارامنه توسط دولت عثمانی نمی شود.
  • نریمان A1 ۱۴:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۸
    37 20
    کشتن فقط آن نیست که فیزیک آدم ها را از بین ببریم . وقتی زبان و هویت میلیون ها انسان را طبق اصل 15 قانون اساسی به رسمیت می شناسیم ولی عمل نمی کنیم در واقع همه آنها را می کشیم. لطفا به حقوق قانونی ما ایرانی های غیر فارس زبان رسیدگی فرمایید.
    • بی نام A1 ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۹
      21 17
      اقای نریمان اونکه به تو منفی داده از همون نژاد پرست هایی که به مسی فحاشی کردن حالا مسی هم فهمیده اینجا چه خبره رحمت خدا به امیر مومنان که فرمود هرانچه را که برا خود نمی پسندی برای دیگران هم نپسند هر انچه برای خود میخاهی برای دیگران هم بخاه حالا این دنیا تموم میشه ولی یه عده ای اون دنیا باید به میلونها اقوام ایرانی که کمترین حق خود را میخاستن جواب بدن.مطمئننم که چاپ نمیشه ولی حق قضاوت با خودت خبر انلاین
  • بی نام A1 ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۸
    15 18
    وای به حال ما ، اگه که شما مسئول رسیدگی به حقوق قومیتها باشین.( با این اظهار نظر هایی که کرده اید)
  • avrin A1 ۱۸:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۸
    23 28
    "ما سابقه جنگ قومی و خونریزی مذهبی نداشته‌ایم" آیا کشتار مردم مسلمان و بی گناه ارومیه،خوی وسلماس توسط ارامنه،نسل کشی نبود؟
    • بی نام DE ۲۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
      17 12
      به هیچ وجه این اتفاق نیافتاده... همانطور که میدانید ارومیه و سلماس از شهرهای آشوری و ارمنی نشین هستند. اصلا اورمیه یک نام آشوری است. دوست خوب من مطمئن باش ارامنه و آشوری ها هیچ وقت قدرت این رو نداشتند که مردم مسلمان را قتل عام کنند چون بسیار ضعیف تر از این حرفها بودند.
  • احمد IR ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۹
    14 4
    حقیقتاً اینگونه است .
  • مرتضی IR ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۹
    13 16
    اگر امریکا میگوید من نماد ازادی هستم برای این هست که بخش نامه نمیکند که فلانی اجازه ندهید کورد ها یا تورک ها یا عرب ها به زبان خودشان حرف بزننند امریکا ایالتی است و قدرتمند ایرانه که همیشه بهترین ها رو از هرجا جمع میکنه ..................
  • بی نام A1 ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    23 24
    خبرآنلاین چرا نظراتی که دیدگاههای تجزیه طلبان و پانترک ها رو بیان میکنه چاپ میکنی؟؟ اونوقت من نظر گذاشتم "هیچ چیز بر تمامیت ارضی ارجحیت نداره" چاپ نکردی؟ اینکاراتون بسیار جای سوال داره. امیدوارم جواب این سوالات هم پیدا بشود!
    • بی نام A1 ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۱
      18 17
      شمام پان فارسیسم هستین دیگه با این حساب راست چاپ نکنه
  • رضا IR ۰۴:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    16 23
    جناب آقای یونسی جنابعالی تحت تاثیر لابی شئونیستها و لابی ارامنه و داشناکهای تندرو قرار گرفته اید. کجاست بودند این میلیونها ارامنه در سال 1315. نظرات جنابعالی بی شباهت به عقاید فرانسویان نیست. جنایات ارامنه در ایران و در شهرهای خوی، سلماس و ارومیه و نیز اکثر شهرهای ترکیه در نظر بگیرید. در کتابهای درسی آنها قسمت آذربایجان ایران جزء نقشه ارمنستان هستش. الان هم گورهای دسته جمعی در ترکیه و در بعضی از شهرهای آذری نشین ایران کشف میشود که متاسفانه هیچگونه خبری به بیرون درز نمیکند. در جنگ قره باغ که خاک آن جزء لاینفک آذربایجان هست، چه کشوری به ارمنستان سلاح میفروخت تا آن فاجعه انسانی در خوجالی پیش آید؟ که الاحق روی صربها را سفید کرده بودند.
    • بی نام A1 ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۱
      10 18
      کاملا موافقم متاسفانه شاهد تخریب تاریخ آذربایجان از پهلوی به بعد هستیم
    • بی نام A1 ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۱
      7 19
      جالب ایران به اون بزرگی 16م جمعیت داشته ارامنه 5ئ قتل عام شدن از کجا؟؟من نمی دونم چرا بعضی ها دارن تاریخ آذربایجان رو تحریف می کنن. کار عین کار بنی امیه هست.
  • آیدین IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    9 20
    آقای یونسی فکر نکنم ضروری باشد در مورد چیزهایی که خیلی دقیق نمیدونید اظهار نظر کنید. ارامنه مسئول مستقیم قتل و کشتار مردم بیگناه آذربایجان در جنگ جهانی اول هستند. کشتار مردم مسلمان و بی گناه ارومیه،خوی وسلماس توسط چه کسانی اتفاق افتاد. صبر و بردباری آذربایجان به معنی نفهمیدن مان نیست. فجایع قره باغ و قتل عام مسلمانان جمهوری آذربایجان را بیاد داریم همیشه. جايع جيلولوق و كوردلوق را چه کسی بوجود آورده.
  • عباس IR ۰۴:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۱
    18 9
    سلام،ایران ماکشوری است که برپایه اتحاد تیره های قوم آریایی شکل گرفته است آذری،کرد،لر،بلوچ ،مازنی،گیلک،بختیاری و...همه آریایی واصالتا ایرانی هستند ودارای ژنتیک یکسانی هستند.زبان ملاک نژادنیست همچنانکه عراقیها عرب زبان ولی دارای نژادایرانی،مصریها،تونسیها،الجزایریها ومراکشیها غیرعرب ولی دارای زبان عربی هستند.درتحقیقات ژنتیکی زیاد صورت گرفته توسط دانشگاههای معتبرمانند مسکو درروسیه وآکسفورد انگلیس آذریهای ایران وشمال ارس دارای ژنتیک مشابه سایر اقوام ایرانی مانندکرد،لر وبلوچها بوده اندکه نتایج آنها هم دردسترس است.آذریهاترک زبان ولی دارای اصالت آریایی وایرانی هستند.کردها وبلوچها هم درهرجای دنیا مانندعراق،ترکیه،سوریه،پاکستان وافغانستان باشند آریایی هستند وخون ایرانی دررگهایشان می جوشد.زنده بادایران.
  • بی نام HU ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۱
    14 14
    باید قانونی تصویب شود که همه استاندارها، فرمانداران، بخشداران و شهرداران باید حتما بومی همان منطقه باشند. همانطور که در مورد نمایندگی مجلس بومی بودن لازم است یا همانطور که رییس جمهور ایران باید حتما ایرانی باشد.
  • عطا IR ۰۵:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۳
    17 12
    درود بر هرچه ایرانی اصیل اصیل اصیل و درود بر کوروش و آزادگیها و مرام او و انشال.. مجددا همه خاک ایران بر ایران ملحق شود