ماندلا، قهرمان اخلاق و سیاست/مردی که دشمنش را معاون کرد

ماندلا پس از انتخاب شدن به عنوان رییس جمهور، دشمنان دیروزش را از جمله فردریک دوکلرک و مانگوسوتو بوتلزی را به ترتیب به عنوان معاون رییس جمهور و وزیر کشور انتخاب کرد.

سرمقالۀ روز جمعۀ روزنامۀ لوموند، به قلم دیدیه فسن، استاد دانشگاه پرینستون و مدرسۀ مطالعات عالی علوم اجتماعی پاریس تحت" نلسون ماندلا، قهرمان اخلاق و سیاست" به ویژگی های انسانی و اخلاقی و هنر سازش قهرمان آپارتاید پرداخته است. در این مقاله که خلاصۀ آن را می خوانید، آمده است:
شب اولین انتخابات آزاد در سال 1994 در آفریقای جنوبی، کم بودند ناظرانی که تصور می کردند انتخاباتی بدون خونریزی برگزار شود. گذار آرام و ملایم به دمکراسی را کمتر کسی باور داشت. کشوری که از سال 1985 تا 1990 تحت وضعیت فوق العاده قرار داشت سالهای جنگ داخلی سختی را پشت سر گذاشته بود. در سالهای دهۀ 1990 پلیس رژیم آپارتاید دست به کشتارهای زیادی از اعضای حزب کنگره ملی آفریقا زده بود. در آن زمان کریس هانی، دبیرکل حزب کمونیست توسط عوامل یکی از اعضای حزب محافظه کار کشته شده بود و در نشست های حزب کنگرۀ ملی فریاد "بوئرها را بکشید"، همچنان بر آسمان بود. خلاصه اینکه کسی گذار آرام به دمکراسی را متصور نبود. به خصوص اینکه فردریک دوکلرک، رییس جمهور کشور نیز متهم به همکاری با حزب "اینکادا" مانگوسوتو بوتلزی، نیز بود؛ حزبی که متهم به تشدید خشونت های قومی در آفریقا بود.
انتخابات برگزار شد در فضایی که همگان حق رأی یافتند و هیچ اتفاق خاصی رخ نداد. حزب کنگرۀ ملی 62% آراء را بدست آورد و در 7 استان پیروز شد. ماندلا پس از تحمل 27 سال زندان؛ 4 سال زودتر از زمان مشخص شده آزاد شد و رییس جمهور کشور شد و دشمنان دیروزش را از جمله فردریک دوکلرک و مانگوسوتو بوتلزی را به ترتیب به عنوان معاون رییس جمهور و وزیر کشور انتخاب کرد. این ائتلاف و اتحاد میوۀ مذاکرات سختی بود که رییس کنگره ملی با حاکمان سفیدپوست بدان رسیده بود آنهایی که می خواستند اولویت های خود را حفظ کنند و نگران حس انتقام گیری اکثریت سیاه کشور بودند. گروهی که سالهای متمادی با تبعیض حاکمیت کرده بود و قصد نداشتند امتیاز زیادی واگذارکند.
در اینجا قهرمان آپارتاید وارد عمل شد. او همۀ کارمندان سفیدپوست را در پست هایشان حفظ کرد و راه مصالحه را در پیش گرفت. قهرمان، شعار دیگری هم داشت و آن اینکه:" برای صلح، از بخشیدن نترسید" در واقع برای همین شعار بود که ماندلا در مسابقات جام جهانی راگبی در سال 1995، لباس تیم اسپرینگ بوکس را بر تن می کند؛ تیم سفیدپوستی که متهم به اقدامات نژادپرستانه بودند. ماندلا، مدال پیروزی را به کاپیتان می دهد، ژستی تاریخی که ماندلا را به سمبل و قهرمان سازش ملی تبدیل کرد.
ماندلا در 5 سال ریاست جمهوری اش، تلاش کرد خدمات اجتماعی( که به شدت دچار چنددستگی بود) را سر و سامان دهد. اختصاص کمک به بازنشستگان، معلولین و کودکان فقیر و یتیم از مهمترین اقدامات ماندلا بود. در زمان او خدمات پزشکی برای زنان باردار و کودکان زیر 6 سال رایگان شد و روستاهای دورافتاده صاحب جاده و خانوارهای فقیر دارای خانه شدند.
درس زندگی سیاسی و اخلاقی ماندلا اراده وی برای مبارزه با سرکوب و بی عدالتی، شجاعت در تصمیم های دشوار و سخن حق بود. درسی کاملاً معاصر.

5252

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 326280

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۵
    159 2
    خدایش بیامرزد، ایشان الگویی برای همه حاکمان باید باشد.
  • حسن A1 ۰۱:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۶
    23 55
    خدا بیامرزدش یکی از منتقدان اسرائیل بود
  • امیر IR ۰۳:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۶
    4 82
    ما هر به اصطلاح آزادیخواهی که دیدیم آمریکا ازش تعریف کرد اعم از ماندلا یا گاندی یا هر کس دیگری بعدا یا فراماسون از آب در آمد یا در پازل اینها بازی کرد
  • بی نام A1 ۰۴:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۶
    95 2
    راز محبوبيت و ماندگاري ماندلا در عدم اصرار در ماندن درقدرت است او پس از پيروزي در انقلاب و بيرون راندن ديكتاتور 5 سال بيشتر در قدرت نماند و صحنه را به ديگران واگذار كرد. كاري كه در كشورهاي جهان سوم ناياب است و هر كه به قدرت رسيد ديگه ول كن معامله نيست كه نيست
  • پيمان A1 ۰۴:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۶
    46 1
    پايان دادن به خشم و كشتار انسان ها به چنين روش انساني نشان از ظرفيت بالاي انساني دارد كه در افرادي مثل ماندلا و گاندي نمود پيدا مي كند. گوهر ارزشمندي كه كمتر از افرادي مثل بنيانگذاران مذاهب بزرگ دنيا ديده ايم. از اين سو عمل به انسانيت و از آن سوي ديگر تنها شعار برابري و آزادگي
  • مهدی IR ۰۴:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۶
    24 0
    ای کاش سیاستمدارن ما نیز از ایشان درس بگیران و به جای توطئه چینی و انگزنی های مختلف (فتنه،...) به مخالفان و دفاع از منافع شخصی، فرهنگ آشتی ملی را به همراه تسهیل در خدمات رسانی در عمل و با اخلاقی نزدیک به اخلاق ماندلا ترویج کنند
  • علی A1 ۰۵:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۶
    29 0
    ماندلا زنده است
  • مسعود A1 ۰۵:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۶
    24 0
    خدا تمام آزادی خواهان واقعی تاریخ را بیامرزد.
  • محمدرضا A1 ۰۵:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۶
    33 0
    ماندلا شرف انسانیت بود دراین عصری که انسان رابه جرم عقیده ومذهب به مسلخ میبرند.به احترام روح بلندش هرکجا که هستیم یک دقیقه سکوت کنیم
  • ساسان IR ۰۵:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۶
    39 1
    آخر بخشش آخر مهرباني آخر گذشت آخر احساس آخر احترام آخر انديشه يك انسان به معناي واقعي
  • ساسان IR ۰۵:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۶
    18 1
    آخر بخشش آخر گذشت آخر احساس آخر عشق آخر انديشه يك انسان واقعي
  • فرهاد IR ۰۵:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۶
    18 1
    رمز موفقيت نلسون ماندلا ، علاوه بر وجود پتانسيل هاي بالاي اخلاقي وي ، عدم وجود چهره هايي تندرو در راس حاكميت آن كشور است . باور كنيد اگر افريقاي جنوبي چهره اي نظير ........ داشت ، ماندلا هرگز ماندلا نمي شد .
  • بی نام A1 ۰۶:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۶
    8 9
    ماخاتمی را دارم از ظرفیتش استفاده نمی کنم سید اصلاحات مثل ماندلا می اندیشد