ساده‌ترین و ارزان‎ترین روش برای پیشگیری از آلزایمر، پارکینسون و دیگر بیماری‌های مغزی

پژوهشگران به تازگی متوجه شده‌اند یک خواب خوب شبانه می‌تواند به معنای واقعی کلمه ذهنتان را پاک کند، آن هم نه فقط از افکار بد، که حتی از مولکول‌ها و سلول‌های زاید.

مجید جویا: یک خواب خوب شبانه می‌تواند به معنای واقعی کلمه ذهنتان را پاک کند. ، پژوهشی جدید بر روی موش‌های آزمایشگاهی نشان می‌دهد که سیستم تصفیه ضایعات مولکولی مغز (که سال گذشته کشف شد) وقتی که ما به خواب می‌رویم، در بیشترین حالت فعالیت خود قرار دارد.

این یافته، به درک بهتر دلیل نیاز ما به خواب کمک می‌کند و می‌تواند الهام بخش درمان آلزایمر، پارکینسون، و دیگر بیماری‌های سیستم عصبی باشد که با ساخت پروتئین در مغز در ارتباطند.

به گزارش نیوساینتیست، جفری لیف در دانشگاه مرکز پزشکی روچستر در نیویورک و یکی از نویسندگان مقاله این پژوهش می‌گوید: «اگر این سیستم تصفیه تحت کنترل داخلی بدن باشد، می‌توان یک راه دارویی برای خاموش و روشن کردن این سیستم پیدا کرد. شاید این یک گذرگاه زیست ‌شناختی باشد که بتوانیم با استفاده از آن، مانع از نابودی سیستم عصبی بیماران شویم».

لوله کشی مضاعف
تخلیه مواد زائد بدن بیشتر توسط سیستم لنفاوی انجام می‌شود که مولکول‌های آسیب دیده یا جابجا شده و نیز عوامل بیماری‌زا را از بافت‌ها پاک کرده و آنها را به خون انتقال می‌دهد، پس از آن، این مواد توسط کبد تجزیه شده و در نهایت دفع می‌شوند. اما ترافیک در سراسر بافت ظریف مغز توسط یک سد خونی در مغز کنترل می‌شود، که به لنف اجازه نمی‌دهد تا کار خود را در مغز آن گونه که در دیگر بافت‌ها انجام می‌دهد، به انجام برساند.

سال گذشته لیف و همکارانش کشف کردند که مغز مواد زائد را از طریق آنچه "لوله‌های ثانویه" نامیده می‌شود، بیرون می‌ریزد. این سیستم از یاخته‌هایی گلیایی تشکیل شده، که بعضی اوقات به دلیل این که کار اصلی آنها در جای خود نگهداشتن نورون‌ها است، «چسب سیستم عصبی» نامیده می‌شوند. سلول‌های گلیایی لوله‌هایی را در اطراف رگ‌های خونی تشکیل داده و ذخایر پروتئین را از بافت مغز بیرون می‌کشند؛ چون اگر آنجا بمانند ممکن است ایجاد بیماری کنند.

کشف اولیه این سیستم در سال گذشته در اثر رهگیری جریان مایعات با استفاده از یک سیستم قدرتمند تصویربرداری به نام میکروسکوپ دو فوتونی انجام شد. اکنون این گروه از همان شیوه برای مقایسه جریان گلیایی در موش‌های هشیار و خوابیده استفاده کرده است. آنها دریافتند که مایع تمیز کننده ضایعات، در مغز موش‌های خوابیده یا بیهوش شده، خیلی سریع‌تر از موش‌های هشیار جریان دارد.

رویاهای لوله‌ای
دلیل این افزایش جریان، به گمان محققین، می‌تواند این باشد که یاخته‌های گلیایی در جریان خواب از رگ‌های خونی جدا می‌شوند. این منجر به افزایش تا 60 درصدی در حجم فضای بین لوله‌های خارجی گلیایی و لوله‌های داخلی رگ خونی می‌شود، و اجازه عبور مایع بیشتری را از مغز می‌دهد.

آزمایش‌های بیشتر نشان دادند که پروتئین بتا آمیلوید (که وقتی در مغز به هم می‌چسبد و پلاک تشکیل می‌دهد، منجر به ابتلا به آلزایمر می‌شود) وقتی موش خوابیده بود، در مقایسه با حالت بیداری او، دو برابر سریع‌تر از مغز تخلیه می‌شد.

دیوید هولتزمن، عصب شناس و پژوهشگرا آلزایمر در دانشگاه واشینگتن می‌گوید: «این امر خیلی مهم است، چون من فکر نمی‌کنم که مردم هیچ گاه به این فکر کرده باشند که چرخه خواب و بیداری چگونه ممکن است بر یک فرایند تخریب عصبی اثر بگذارد».

حال شاید بخواهیم به این فکر کنیم که شیوه زندگی ما و عادت‌های معمولی ما، حتی خوابیدن ما، ممکن است در آینده، ما را در معر خطر ابتلا به بیماری قرار دهند.

53271

کد خبر 318636

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۴:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
    10 0
    خوابم اومد.
  • آنالیزور EU ۰۵:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
    9 3
    چه دخمل خوشملی! :-)
  • مهشید A1 ۰۵:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
    20 1
    آخ که حسرت یه خواب راحت و اروم بدون دغدغه و دلواپسی خیلی وقته به دلم مونده فکر کنم به 30 سال نرسیده آازایمرو گرفته باشم.
    • مسعود A1 ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
      1 1
      خدا نکنه!
  • بی نام IR ۰۶:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
    13 0
    بهترين راه براي جلوگيري از فراموشي مطالعه حفظي يا يادگرفتن يك زبان خارجيه
  • محمد IR ۰۷:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
    8 4
    قدرت خداوند بی انتهاست.
  • بی نام IR ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
    5 2
    این همه بگیر وببند باید ونباید آخرش خواب خوش ابدی
  • بی نام IR ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
    10 5
    به نظر شما با این همه مشکلات که در کشور ما وجود داره خواب آرام و آسوده ممکنه؟؟
  • علی A1 ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
    11 4
    شکر مخصوص خداوند قادر متعال است
  • حامد A1 ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
    22 2
    آدم وقتی این پژوهشها رو می خونه به بزرگی خدا ورازهای نهفته آفرینش پی می بره، خدا بسیار بزرگتر و دانا تر از آن است که وصف شود.
  • فرامرز IR ۰۶:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
    3 1
    من از زحمات اين محققان كمال تشكر وسپاس را دارم ممنونم وبه جامعه خودم در راه هاي ديگر علم مديونم
  • وصال IR ۱۸:۴۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۲
    1 0
    با اینهمه مشکلاتی که دارم چطور خواب راحت داشته باشم با این سن کمی که دارم گاهی کارهای انجام شده رو چن بار تکرار میکنم اصلا نام اشخاص در ذهنم نمی مونه یا شماره تلفن ها فراموشم میشه فک کنم در آستانه آلزایمر هستم اما بشدت ازین موضوع وحشت دارم
  • mhdi A1 ۲۲:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
    0 0
    ملیکا خانم در مورد آلزایمر میتونم بگم که فقط انرژی درمانی بهترین نتیجه رو میده و قرص اینجور چیز نفر مذکور رو نه تنها که بهبود نمبده فقط آروم میکنه که اونهم به نظر من زیاد خوب نیست پدر من آلزایمر داره اولش ما از یه سری پزشکان کمک گرفتیم قرص آرامبخش به پدرم تجویز کردند از اونموقع که شروع به مصرف این قرصها کرد متاسفانه یه سری کنترل های خودش و از نظر اداراری و... از دست داد یعنی تا خودش و برسونه به دستشویی نمی تونست خودش و نگه داره ولی خوشبختانه با یه پزشک خوب آشنا شدیم و ایشون قرصها رو قطع کرد و یه راهکار خوب به ما داد گفت فقط همیشه همیشه اطافش شلوغ باشه رفت و آمد زیاد باشه و باهاش خوب صحبت کنین و انرژی مثبت بدین و ... بخدا یه عالمه تاثیر داشت و الان خیلی بهتر شده که من به این میگم انرژی در