انتخابات آمریکا

واکنش‌مثبت و توام با تردید اصولگرایان و اصلاح‌طلبان به‌ سیگنال‌های ردوبدل شده بین روحانی و اوباما

نخستین سخنرانی حسن روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل و لحن متفاوت اوباما درباره ایران در سخنرانی اش در این نشست با واکنش متفاوت سیاسیون داخلی روبرو شد.

فاطمه استیری: مجمع عمومی سازمان ملل روز گذشته دو سخنرانی مهم را به خود دید. آنجا که در جلسه صبح اجلاس «باراک حسین اوباما» پشت تریبون قرار گرفت و با لحنی نرم و مثبت ایران را محور اصلی سخنان خود قرار داد و با تاکید بر اینکه آمریکا دنبال تغییر رژیم ایران نیست، گفت:​ «به حق مردم ایران برای دسترسی به انرژی صلح آمیز هسته‌ای احترام می‌گذاریم».

رییس جمهور سیاهپوست آمریکا در ضمن سخنان خود به فتوای رهبری معظم درباره حرام بودن استفاده از سلاح کشتار جمعی هم اشاره کرد تا این فتوا بعد از 10 سال از زمان طرح آن از سوی رهبری اینبار از زبان اوباما و در سازمان ملل بازخوانی شود. «رهبر ایران فتوایی علیه توسعه تسلیحات اتمی صادر کرده و رئیس جمهور روحانی هم به تازگی تصریح کرده است که جمهوری اسلامی هرگز سلاح اتمی تولید نخواهد کرد. این اظهارات توسط مقام‌های دو کشور می بایست زمینه را برای توافقی معنادار فراهم کند. قاعدتا باید بتوانیم به راه حلی دست پیدا کنیم که حق مردم ایران را در نظر بگیرد و در عین حال به جهان اطمینان دهد که برنامه ایران صلح آمیز است.»{اینجا}

حسن روحانی هم ساعاتی پس از رییس جمهوری آمریکا پشت تریبون قرار گرفت. روحانی همچون سخنرانی‌های داخلی​اش از تدبیر، امید و اعتدال سخن گفت. وی بخش پایانی سخنان خود را به موضوع پرونده هسته‌ای، تحریم‌ها و رابطه با آمریکا اختصاص داد و با بیان اینکه دنبال تنش با امریکا نیستیم، گفت: «سخنان اوباما را شنیدم، می‌توان به چارچوبی برای مدیریت اختلافات با امریکا رسید، انتظار ما از امریکا شنیدن صدای واحد است.»

رییس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود «به نام جمهوری اسلامی» پیشنهاد داد تا «جهان علیه خشونت و افراطی‌گری» در دستور کار سازمان ملل متحد قرار گیرد و همه دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی و نهادهای مدنی تلاش‌های جدیدی را برای سوق دادن جهان به این سو سامان دهند.{اینجا}

سخنانی که بنا به گزارش رسانه‌ها در حین ادای آنها، به جز اسراییل، هیات‌های اکثر کشورهای دیگر برای شنیدنش در سالن نشستند و معاون نماینده امریکا در سازمان ملل نیز حین این سخنرانی حضور داشت.

سخنان و لحن متفاوت رییس جمهور آمریکا آنجا که از ایران سخن می‌گفت و سخنان رییس جمهور کشورمان با بازتاب مثبت زیادی در داخل و خارج از کشور در سطح سیاستمداران و رسانه‌ها روبرو شد و برخی آن را پیام‌های غیرمستقیم ردوبدل شده بین دو رییس جمهور دانستند.

در جدول زیر به برخی از واکنش‌های داخلی به سخنان روحانی و اوباما اشاره شده است:

 

اسامی

سمت

اظهارات

آملی لاریجانی، صادق

رییس قوه قضاییه

* سخنان رئیس‌جمهور منطقی و متین بود. مذاکره و روابط ایران با دیگر کشورها ممنوع ذاتی نیست و آنچه موجب تاخیر یا انجام شدن برخی مذاکرات شده بود مرهون بی‌اعتمادی به صداقت در گفتار و رفتار غربی‌ها و بویژه آمریکایی‌ها بود.

* نظام جمهوری اسلامی ایران در صورت وجود شرایط عادلانه و عزتمند و احترام متقابل ابایی از مذاکره ندارد، در واقع این ملت ایران است که منتظر رفتار صادقانه آمریکایی‌ها و غربی‌ها است و این آن‌ها هستند که باید در عمل نشان دهند که آیا به صحبت‌های خود پایبند خواهند ماند و آیا دست از رفتار متخاصم و متناقض خود با ایرانیان برخواهند داشت؟ مذاکره را «در شرایط کاملاً عادلانه و متساوی و بر مبنای اعتماد عملی و تکریم متقابل» قابل اجرایی شدن است.{اینجا}

پزشکیان، مسعود

نماینده تبریز در مجلس

فکر می‌کنم آقای روحانی می‌توانست دیپلماتیک‌تر صحبت کند. اید تلاش کنیم بر روی نقاط مشترک تمرکز کنیم، باید توجه داشته باشیم که نقاط اختلاف در همه سلایق وجود دارد لذا باید تلاش‌مان در این راستا باشد در مواردی که اشتراکات داریم سعی در تمرکز و اصلاح داشته باشیم.

تامینی لیچایی، حسن

نماینده رشت در مجلس

باید به آقای روحانی تبریک گفت که امروز به عنوان سفیر ایران در سازمان ملل به سر می‌برد. لحن گفتار اوباما مرهون زحمات شهیدان و خون‌های پاکی است که ریخته شده است.

حدادعادل، غلامعلی

نماینده تهران در مجلس

*سخنرانی اوباما لحنی متفاوت داشت، هم در صحبت‌های قبلی ایشان و هم صحبت‌های روسای جمهور قبلی و برخی مقامات آمریکایی تفاوت دیده شده است که این حکایت از این دارد که یک تغییری در نگاه مسوولان آمریکایی به وجود آمده است. ریشه این تغییر را باید در مقاومت و اقتدار ملت ایران و حق‌طلبی نظام جمهوری اسلامی دانست.

* آقای روحانی با یک بیان دیپلماتیک خواستند به آمریکا‌یی‌ها این نکته را منتقل کنند که چه کسی در آمریکا تصمیم می‌گیرد آیا گروه فشار صهیونیسم‌ها در آمریکا تصمیم می‌گیرد یا دولتمردان و ملت آمریکا؟ منظور آقای روحانی این بود که این تعارض و دوگانگی که یکی از واقع‌بینی و دیگری حکایت از جنگ‌طلبی دارد برطرف شود تا مذاکره حالت منطقی به خود گیرد.

رحیم صفوی، یحیی

دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا

* دکتر روحانی در سخنرانی بسیار هوشمندانه‌ خود، هم علیه خشونت و افراطی‌گری و هم در رابطه با خطوط قرمز ایران برای دسترسی به انرژی هسته‌ای به خوبی از حقوق ایران دفاع کرد.

* برای اولین بار آقای اوباما به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد که ما خواستار تغییر رژیم در ایران نیستیم و یا به حق مردم ایران برای دستیابی به انرژی هسته‌ای صلح‌جویانه احترام می‌گذاریم و این موضوع، حق ایران را تثبیت کرد. ‌آمریکایی‌ها به طور محسوس یک نوع نرمش و عقب‌نشینی را در مقابل ایران انتخاب کرده‌اند.

زیباکلام، صادق

تحلیلگر سیاسی

*شاید مهمترین دستاورد سخنان رییس‌جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل این بود که وی حرف‌های احمدی‌نژاد را تکرار نکرد و همانند او عمل نکرد. هم ایران و هم آمریکا متوجه شده‌اند که مشکل آنها اعتمادسازی است و اکنون به دنبال حل این مشکل هستند.

*بعید می‌دانم که آمریکا منتظر اعلام موضع تمام جناح‌های ایران باشد و انتظار داشته باشد که همه در ایران به یک گونه صحبت کنند. ما هم انتظار نداریم که همه در آمریکا مثل اوباما صحبت کنند.

سلیمانی، محمد

نماینده تهران در مجلس

رهبری با پشتوانه‌ مردم شاخ شیطان بزرگ را شکسته است. شیطان بزرگ دهان باز کرده بود خاورمیانه را ببلعد کسانی که به دنبال آزادی هستند باید در این مقطع هوشیار باشند. دیدید که اوباما چگونه به تعظیم کشیده شد و با یک حرکت دیگر به خاک کشیده می‌شود.

طلا، حسین

نماینده تهران در مجلس

سخنرانی آقای روحانی به دو اصل مزین بود که یکی از آن اصول پایبندی به آرمان‌ها، بیان واقعیت‌ها و بیان اقتدار نظام و تشریح مظلومیت ملت ایران است و اصل دوم نیز اینگونه بیان شد که مردم کشور ما صلح‌جو هستند و می‌خواهند به اصول خود پایبند بمانند.

فلاحت‌پیشه، حشمت‌الله

نماینده پیشین مجلس

* پیش از این عموما آمریکایی‌ها بودند که می‌خواستند ایران صدای واحدی در سیاست خارجی داشته باشد، اما این اولین بار است رییس جمهور ایران چنین خواسته‌ای از طرف آمریکایی مطرح می‌کند.

* اینکه اوباما تاکید کرد آمریکا به دنبال تغییر رژیم نیست اظهارات مثبتی است اما در گذشته آمریکا در رفتارش به طور عملی به دنبال تغییر رژیم بوده است اثبات این موضوع نیاز به نشانه‌ها و علائم تازه‌ای از طرف آمریکایی‌ها دارد که می‌تواند در کاهش تحریم ها و کاهش مداخلات در امور داخلی ایران و همچنین کاهش سنگ‌اندازی آمریکا در راه یافتن ایران به سازمان‌های بین‌المللی مختلف خود را نشان دهد.

فیروزآبادی، حسن

رئیس ستادکل نیروهای مسلح

* یکبار دیگر عقلانیت روحانیت شیعه در چهره رئیس جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد درخشید و در چارچوب و در کلام نقض رهبر انقلاب، عزت، حکمت و مصلحت را در جهان به کرسی نشاند.

* آقای رئیس‌جمهور، مواضع صریح و انقلابی و حق‌طلبانه و مستحکم ملت ایران را به جهانیان نشان داد.سخنان مقام محترم ریاست جمهوری یک پیام داخلی هم داشت، آنجا که گفت "مخالف را نه تنها باید تحمل کرد که باید با او کار کرد".آقای روحانی با این حکمت سیاسی شعارهای اصلاح‌طلبان را پشت سر گذاشت و راهی نو برای همبستگی، نشاط و مشارکت ملی گشود.

کرباسچی، غلامحسین

دبیرکل حزب کارگزاران

* بیان اقای روحانی مطابق با عرف دیپلماتیک دنیا بود. ایشان در سخنان خود بر اهمیت حفظ منافع ملی تاکید کرده و در این ارتباط کوتاه نیامدند، ولی نحوه‌ی بیانشان در این ارتباط ، بیانی معقول، منطقی و مطابق با موازین بین‌المللی بود و قطعا این امر می‌تواند در راستای تغییر جبهه گیری‌های غیر منطقی در مقابل ایران تاثیرگذار باشد و جوی که در این ارتباط وجود دارد را تغییر دهد.

* نباید انتظار داشت که تمام مشکلات با یک سخنرانی حل شود، سخنرانی روز گذشته آقای رئیس جمهور در واقع قدم اولی بود برای شروع یک مفاهمه و گفت و گوی معقول با دنیا.

کنعانی‌مقدم، حسین

دبیرسیاسی جبهه ایستادگی

سخنان اوباما در سازمان ملل دوپهلو بود، زمان، زبان گذشته و حال زمان عمل است.ایران به دنبال جنگ با آمریکا نیست و به دنبال صلح جهانی است.این سخنان را می‌توان شاه کلید روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل دانست.

کوثری، محمد

نماینده تهران در مجلس

*به غیر از موضع‌گیری رئیس‌جمهور آمریکا در رابطه با فتوای رهبر انقلاب اسلامی ایران در رابطه با مسایل هسته‌ای، سایر مواضع وی در قبال سوریه و ادامه حمایت از رژیم صهیونیستی همان سیاست‌های قبلی بوده که بار دیگر در سازمان ملل به آنها اشاره شد. و هیچ زمینه تغییری در سیاست‌های اجرایی آمریکا در نطق باراک اوباما به چشم نیامد.

نوبخت، محمدباقر

سخنگوی دولت

ملاقات‌هایی که هیات‌ ایرانی داشت، همچنین با توجه به متن صحبت رییس‌جمهور در سازمان ملل و بازتاب آن در رسانه‌های داخلی و خارجی، همچنین دیدگاه بسیار مثبتی که در آمریکا و اروپا نسبت به صحبت‌های ایشان در سازمان ملل انجام شد امید بخش بود.

*اسامی افراد در این جدول بن ترتیب حروف الفبا تنظیم شده است.

/29220

کد خبر 314738

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • امینس A1 ۱۳:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
    27 14
    1-اینکه به ملاقات با اوباما جواب مثبت ندادن چه بخواین و چه نخواین رد کردن ملاقات با اوباما یک اقدام ابهام برانگیز بود و به نفع تندروهای امریکایی و گروه های فشار و لابی های اسرائیلی...این سوال رو از اوباما می پرسن که مگه روحانی اینقدر اختیار بهش داده نشده که بتونه یک دیدار دو جانبه رو قبول کنه؟پس چه طور می خواد بر سر مسائل هسته ای امتیاز رد و بدل کنه؟2- خیلی ها از این اقدام روحانی ناامید شدن...واقعا ناامید شدیم...اوباما همزمان 3 چراغ سبز نشان داد و متن او مثبت و به نفع تعامل با ایران بود اما متن روحانی پاسخ این نرمش قهرمانانه اوباما را نداد بلکه نیمی از آن به سمت تقابل با امریکا بود3-تو رو به قران لااقل اوباما و روحانی دیدار غیر رسمی و دو جانبه داشته باشن4-اوباما مچکریم..روحانی متاسفیم
  • بی نام IR ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
    15 1
    آقا این فرکانسی که شما می گیرید چیه ؟ ما که هر چی تلاش می کنیم سیگنالی نمی گیریم
  • بی نام IR ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
    31 0
    چه نماینده هایی دارن مردم تهران!!!
  • بی نام A1 ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
    6 1
    با توجه به تمجید ،اینها نشانه هایی هستند که در متن و نوشته های دکتر روحانی مقامات دیگر نیز حضور داشته اند.
  • mr omid A1 ۱۵:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
    34 2
    واقعا اظهارات آقای محمد سلیمانی نماینده مردم تهران رو خوندم دقیقا یاد نمایندگان تندروی کنگره آمریکا افتادم
  • لیلی A1 ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
    25 2
    آقای محمد سلیمانی بدترین اظهار نظر را بیان کرده اند و آقای زیباکلام و کرباسچی به ترتیب بهترین اظهار نظر را داشته اند. از واقع بینی ایشان ممنونیم.
  • بی نام A1 ۱۶:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
    18 1
    خیلی بهتر از اینها می تونست صحبت کنه در جایی که رهبر انقلاب بر روی نرمش قهرمانانه تاکید کرده بود.
  • بی نام IR ۱۷:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
    128 5
    واقعا برخی از این اصولگراها نمی تونن حتی در گفتارهاشونم تندروی رو نشان ندهند. شاخ شیطان بزرگ! به خاک کشیده شدن ! تعظیم اوباما! ... جای تاسف داره ( خبر بچاپ)
    • سامان IR ۱۸:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
      4 35
      جناب اینکه کسی با این لحن مقتدر با این ادمکش ها صحبت کنه تندروی ما با کسانی صحبت میکنیم که حامی و پشتیبان سربریدن کودکان مظلوم بی گناه سوریه اند با مستکبر وظالم و ادمکش با این لحن حرف زدن جای تاسف داره
    • سجاد IR ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
      5 19
      چرا به همه ی اصولگراها تعمیم میدی؟؟؟؟؟
  • ناشناس US ۱۷:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
    50 6
    آقای روحانی قاطعانه و منطقی مسایل را حل و فصل کرد و در ایجاد روابط سالم کارش در سطح عالی بود... ولی رییس بانک مرکزی هنوز فکر میکند که احمدی نژاد رییس جمهور است که راجع به ارزش پول ملی بر علیه ملت حرف به میان آورده و دوباره مثل روال قدیم ( جیب ملت را حالی کردن ) ادامه میدهد.... حتمأ رییس بانک مرکزی به اقای روحانی پس از باز گشت از سفر باید توضیح دهد که چرا دوباره سر ملت کلاه گذاشتید, این در دستور کار ما نیست
  • سامان IR ۱۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
    11 0
    هنوز فکر میکند احمدی نزاد رییس جمهور است صحبت غیر منظقی و به دور از انصاف
  • 4ق4 A1 ۱۹:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
    31 3
    آقای حداد چرا در دوره ی احمدی نژاد اوباما این لحن رو نداشت؟ این ربطی به مقاومت نداره داداش
  • سینا IR ۰۳:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    30 2
    آقای روحانی عزیز این همه سیگنال مثبت از اوباما ولی از طرف شما هیچی .... بابا ملت پشت شماست پس برو جلو
  • فرشاد IR ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    0 3
    آقای روحانی یک فرصت تاریخی را مثل آب خوردن سوزاند، متاسفم.