سالهاست که بحث هایی در رابطه با مردانه بودن کتاب های درسی مطرح می شود، حالا در دانشگاه تربیت مدرس پژوهشی انجام شده که صحت و سقم این مسئله را مشخص می کند.

محمد حسین نجاتی: براساس پژوهش صورت گرفته در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تربیت مدرس از سوی دکتر علی محمد حاضری، عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه تربیت مدرس، شش کتاب درسی در مقاطع راهنمایی و دبیرستان مورد بررسی قرار گرفته است. کتاب های مورد بررسی در این پژوهش در مولفه هایی نظیر تصاویر، اسامی، مولفان کتاب ها، نویسندگان متون درس ها و شخصیت های حاضر در متون، حضور بالای مردان و اندک زنان را نشان می دهند. بر اساس این پژوهش 95درصد تصاویر، 85درصد اسامی، 95 درصد بزرگان و مشاهیر معرفی شده، 93 درصد نویسندگان و شعرای متون درسی، 76درصد مولفان و گروه برنامه ریزان و 87 درصد شخصیت های حاضر در متن دروس را مردان تشکیل می دهند. در این پژوهش همچنین آمده است " از نظر کیفی نیز این کتاب ها مردان را عاقل تر، داناتر، قوی تر، مدیرتر و شایسته تر معرفی می کنند و زن ها اغلب در حال گریه و زاری و ابراز عجز و ناتوانی بوده و کارهای محوله به آنها در سطح بسیار پایین بوده است."

سهم اندک زنان در تالیف کتب درسی
براساس نتایج این پژوهش در بخش مولفان و گروه برنامه ریزان، از مجموع 97 نفری که در این گروه ها شرکت دارند؛ 74 نفر مرد (76درصد) و 23 نفر زن (24درصد) هستند. حضور مردان سه برابر بیش از زنان است. در این مورد نیز حضور کم رنگی از زنان به چشم می خورد. البته مشارکت زنان در این قسمت بیشتر در کارهای صفحه آرایی و طراحی است تا تالیف. به طوری که از مجموع 268 نفر نویسنده یا شاعر متون درسی این شش کتاب، 248 نفر مرد (93درصد) و 20 نفر زن (7درصد) هستند. سهم حضور مردان در این بخش از این کتاب ها، بیش از 13 برابر زنان است.

67درصد زنان کودک یا عشایرند
از 18 چهره زن به تصویر درآمده در این شش کتاب، چهار مورد مربوط به دختران خردسال و هشت چهره مربوط به زنان عشایر است. بنابراین 67درصد زنانی که چهره آنها در این کتاب ها به نمایش درآمده کودک یا عشایرند. دو چهره زن نیز در یک نقاشی مربوط به پنج قرن پیش دیده می شوند که در گوشه ای، به طوری که دیده نشوند به مجلس بحث فقها گوش می دهند. چهره زن دیگری که در کتاب فارسی دوم دبیرستان دیده می شود کنیزی است که در حال پذیرایی از تعدادی مرد است. در دو تصویر دیگر در این کتاب ها، زنانی را می توان دید که از شوهر یا پسر خود در حال خداحافظی هستند تا آنها را راهی جبهه کنند.

حضور در راهپیمایی، تنها حضور اجتماعی زنان
بررسی های کیفی در این پژوهش نشان می دهد، تنها تصویری که در این کتاب ها حضور اجتماعی زنان را نشان می دهد؛ مربوط به شرکت آنها در راهپیمایی است. (فارسی دوم راهنمایی، 19) در تصاویر این کتاب ها، عبادت رابطه ای مردانه است. در چندین تصویر، مردان در حال راز و نیاز دیده می شوند؛ درحالی که هیچ زنی مشغول عبادت به تصویر کشیده نشده است. در این قسمت از پژوهش نیز نتایج مشابه و قابل تاملی به دست آمد. حضور مردان در تمام صحنه های اجتماعی، مشهود و چشم گیر است. مردان در راس هرم سیاسی، علمی، ادبی، نظامی و حماسه سازی قرار دارند. همه سرچشمه های قدرت، چه در محیط خانه و چه در اجتماع، به آنها ختم می شود. قهرمان اکثر داستان ها و اشعار مرد است. مردها در بیرون خانه و در همه میدان های اجتماعی حضور دارند. در اغلب داستان ها و اشعار شخصیت ها مرد هستند. مردها در بیرون خانه و در همه میدان های اجتماعی حضور دارند. در اغلب داستان ها و اشعار مربوط به فصل ادبیات پایداری در این کتاب ها، پسری قهرمان قصه است و اوست که باید جانشین شایسته ای برای پدر شود. مهم ترین نقشی که برای زنان تعریف می شود خانه داری است که آن هم از نظر نویسندگان این کتب اهمیت چندانی ندارد تا به عنوان یک موضوع مهم، داستانی در مورد آن نوشته شود و دختری برای رسیدن به آن تلاش کند. زن ها در پایین ترین سطح اجتماعی قرار گرفته اند. در اغلب موارد آنها در حال انجام کارهای خانه هستند. نقش مادری آنها بسیار برجسته می شود. زن ها در عرصه بیرون از خانه کمتر دیده می شوند. تنها در چند مورد حضور آنها در راهپیمایی ها مورد تاکید قرار می گیرد. 

معرفی 70 نفر از مشاهیر مرد و یک چهره علم و ادب زن
همچنین در این شش کتاب 71نفر از مشاهیر علم و ادب، همراه با تصاویرشان معرفی شده اند که از این تعداد 70 نفر مرد و تنها یک زن با چهره معرفی می شود که پروین اعتصامی است. در مبحث معرفی مشاهیر و بزرگان در متن دروس (بجز آنهایی که در ابتدای هر درس در بخش تاریخ ادبیات شناسانده شده اند)، تنها دو زن در این کتاب ها وجود دارند. یکی از آنها پروین اعتصامی است که در یک صفحه، به اختصار معرفی می شود. در این بیوگرافی کوتاه با عنوان «مرواریدی در صدف»، بیشتر از آنکه به معرفی پروین پرداخته شود؛ بر نقش مراقبتی و حمایتی پدرش و اینکه چون مرواریدی در صدف از وی مواظبت می کرد، تاکید شده است. (فارسی اول راهنمایی، 104) زن دیگر، «هلن کلر» است که نابینا و کر و لال بوده و با تلاش توانسته، مدارج علمی را طی کند و یک نویسنده شود. در مقابل معرفی این دو زن، 38 مرد در متن دروس معرفی می شوند.

4545

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 24
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۴:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
    71 16
    چی توی ایران مردونه نیست ؟!
    • بی نام IR ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
      21 9
      پیداکردن یک شغل مناسب مردانه ماشالله همه شرکتها زنها هستن 60درصد مردان بیکار
    • بی نام A1 ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
      15 5
      یعنی واقعا نمی دانید چه چیز در ایران مردانه نیست؟ پاسخ تریبون ها و سایت های خبری! این هم نمونه کوچکش! همین مقاله ای که پیش روی شماست...
    • بانوی ایرانی... IR ۲۰:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۶
      0 1
      باعث تاسف و انزجاره...
  • بی نام IR ۰۴:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
    37 8
    واقعا جای تاسف داره .
  • بی نام A1 ۰۴:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
    42 4
    هنوز عاشق کوکب خانم و تصمیم کبری هستم . محشر بودن این دو تا درس .
  • سرناظر A1 ۰۵:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
    30 29
    خوب در مقايسه با مردان شما برو به زور ببين چند تا زن مي توني پيدا كني... عدالت به مساوي بودن نيست بلكه به شايستگي هاست... الا اينكه بگين ابوعلي سينا، ابوريحان، خواجه نصير، غياث الدين جمشيد كاشاني (رياضي دان)، خوارزمي، رودكي، فردوسي و مولانا و حافظ و سعدي، زكرياي رازي، نيما يوشيج، ملك الشعراي بهار و خيلي هاي ديگه از اين بزرگان و اسطوره ها "زن" بودن... اسطوره ها و بزرگان يك جامعه بنا بر وجاهت كاري و برجستگي هاي فني خودشون بين مردم جايگاه پيدا ميكنند، نه بخاطر مرد يا زن بودنشان...
    • بی نام A1 ۰۵:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
      38 9
      اونها اگر اسطوره شدند بخاطر اين بود كه جامعه به اونها موقعيت مطرح شدن رو داده بود، در دوران اونها به كدوم زن اجازه تحصيل و علم اندوزي ميدادند ؟ اين فقط به جامعه ما مربوط نميشه، همه جاي دنيا اينطور بود، سريال مادام كوري رو يادتون مياد كه وقتي رفت توي دانشگاه و سر كلاس نشست چقدر مودر تمسخر قرار گرفت؟ اما چون در خانواده اي با فرهنگ بزرگ شده بود ازش حمايت كردند تا خودش رو نشون بده
    • بی نام IR ۱۴:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
      2 2
      اگر فلاطون و سقراط بوده اند بزرگ/بزرگ بوده پرستار خردی ایشان
    • رضا IR ۱۹:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
      5 2
      پس چطور زنان حاکم و رئیس داشتیم ولی زنان دانشمند نداشتیم؟ تحقیق علم که راحت تر از دستور دادن به مردان در آن زمان بود؟
    • به بی نام A1 ۲۰:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
      0 0
      عزیز اگر در زمان آنها هم زنان مثل امروز بودند که الان تو نبودی !!!! ارزش زن به این نیست که اسمش در کتاب درسی و .... بیاد ، تمام این مردان در دامان زن بزرگ شدند و مسلما در دامان زنان اون موقع و نه امروز که تا 50 سالگی درس میخوان درس بخونن و از بچه متنفرند!!!!! خواهشا تجدید نظر فرمایید از این جو فمنیستی که بدبختی زنان را در پی دارد.
    • به بی نام اول A1 ۰۶:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۲
      0 0
      الان بیش از 150 سال هست که زنان پا به پای مردان می تونن بیان دانشگاه اما نتایج؟ طلاق ، فروپاشی خانواده ، فساد و حداکثر نوشته های فمنیستی ، مطلب دیگر ، بو علی سینا و سعدی و ... دانشگاه رفتند؟ اونا حکیم بودند ، وال برید تحقیق کنید که حکیم کیست و بعد بیایید این حرفها رو بزنید که آنها آموزش داده شدند و ...
  • محسن IR ۰۵:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
    17 25
    زیر آبروهاشو بردارید ، مانتو کوتاه تنش کنید دخترانه بشه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    • بی نام A1 ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۵
      0 1
      واقعا با نظرت موافقم
  • رضا A1 ۰۶:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
    36 1
    جالبتر اينكه تصوير زنان در داخل خانواده و مثلا دور سفره غذاحتما بايد با روسري باشد حتي اگر قصه ، قصه ي دنياي حيوانات باشد.
  • اعظم A1 ۰۷:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
    21 5
    من فکر میکنم اگر دنیا به دست مردان ما تدبیر می شد فقط تک جنس آن هم فقط مرد....و...
    • بی نام A1 ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
      10 6
      اگر توسط زنان اداره می شد صدها پله بدتر بود. خدا را شکر کنید دنیا دست مردان است
  • مرتضی A1 ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
    16 11
    راستی در میان انبیا هم هیچ کدوم زن نبودن!
    • سامیه A1 ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
      5 6
      شما تموم اون 124000 هزار پیغمبر رو می شناسید؟ از کجا می دونید که در بین شون زن نبوده؟
    • به سامیه A1 ۲۰:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
      0 0
      سوره نحل ایه 53 با صراحت میگه تمام پیامبران مرد بودند و نیز در سوره واقعه هم امده. مردان قراره تکیه گاه برای زنان باشند ، اونوقت زن بشه پیامبر؟؟؟؟؟؟؟ زنی که به مرتبه پیامبری برسه امکان نداره مسئولیت پیامبری رو که حضور مداوم در بین مردان است رو قبول کنه. نمونه اش حضرت مریم که علیرغم این که با فرشتگان ارتباط داشت اما پیامبر نشد. امیدوارم متوجه بشید چی میگم. منظورم این بود زن واقعا در حد پیامبر ، برای حفظ حیای والای خود هیچ گاه مسئولیت پیامبری رو قبول نمیکنه و مسلما اگر حتی بر فرض محال زنی پیامبر بود اون پیامبر دروغین بود.
  • بی نام IR ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۱
    13 10
    چون میخوان جامعه رو طوری که میخوان شکل بدن، یه شکل مردانه.
  • جواد A1 ۱۸:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۴
    1 1
    تاسف
  • بی نام IR ۱۶:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۸
    1 1
    کجای این مملکت توسط خانمها اداره می شد واز خانمها نظرخواهی می کردند تا این یکی
  • سامان امامی A1 ۲۰:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    1 0
    بالاخره همان مردان مشاهیر که تعدادشان از زنان مشاهیر خیلی بیشتره در دامان زنان بودند و لذا زنان نباید احساس کمبود کنند. زیرا زن و مرد نباید یکسان عمل کنند و اگر می کردند ما اکنون نبودیم!!! از خبر انلاین میخوام دست از این ملاکهای مادی اش برای زنان بردارد. و تا این حد مقایسه بین زن و مرد نکند. فلسفه وجودی زن و مرد متفاوته