میرمحمود موسوی، مدیرکل پیشین آسیای غربی وزارت خارجه در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین ضمن بررسی سیاست خارجی ترکیه و در پاسخ به این سوال که" چرا ترکها در اتخاذ موضع خصمانه تا این اندازه علیه سوریه پیش رفتند؟" گفت:
در واقع در ایدۀ داود اوغلو مبنی بر "تنش صفر" این وقایع پیش بینی نشده بود. همانطور که برای همۀ کشورها این وقایع تازگی داشت. مگر در سیاستهای ایران و یا کشور دیگری وقوع چنین تحولاتی در تونس، یمن، بحرین، سوریه و مصر دیده شده بود؟ در کدام تحلیلها و یا مواضع سیاسی این اتفاقات پیش بینی شده بود؟ هیچکس اینها را ندیده بود.
دوم اینکه پرسش اینجاست که آیا ترکیه توانسته خود را با تحولات جدید تطبیق بدهد یا خیر. برداشت من اینست که هر یک از کشورها تلاش میکنند در جریان تحولات اخیر منافع خود را در چارچوب اهداف خود دنبال کنند. در این زمینه ترکیه نیز در این مدت آزمون و خطا داشته و بخشی از مواضع این کشور در مورد سوریه اصلاح شده و در حال حاضر آنچه که دنبال میکند در چارچوب منافع خودش است.
میرمحمود موسوی در ادامه افزود: مشکلات صفر با همسایگان دیگر در رأس سیاستهای داود اوغلو نیست. در ادبیات سیاست خارجی ترکیه مدتهای زیادی است که بر این برنامه تاکید نمی شود. منطقه تغییر کرده است وهر دولتی در تلاش است سیاست خارجی خود را براساس تحولات جدید ترسیم کند. این تغییر را نباید به عنوان شکست تلقی کرد؛ زمانی که شرایط تغییر میکند طبیعتآً سیاستها باید بازنگری شود. این نشانۀ درست بودن روش تصمیم گیری است وگرنه در صورتی که سیاستی را انتخاب کنیم و اعلام کنیم که در هر شرایطی بدون توجه به تغییر وضعیت و موقعیت سایر بازیگران میخواهیم آن را دنبال کنیم قاعدتاً سیاست موفقی نیست و در مورد ترکیه نیز تغییر در سیاست خارجی را کار عاقلانه و صحیحی میدانم.
موسوی افزود: من تصور میکنم مجموعۀ اخبار مربوط به بحران سوریه با جهت گیری حکومت ها در هم آمیخته است. مثلاً آنچه که در داخل کشورمان راجع به اخبارترکیه و سوریه میبینیم و میشنویم تفاوتهایی با صحنه حقیقی دارد؛ لذا به این منجر میشود که در ارزیابیهایمان دچار اشتباه شویم. تلقی اینکه ترکیه در جریان تحولات سوریه بازنده است به نظر من تلقی نادرستی است.
ترکیه طرحی برای اشغال سوریه نداشت؛ ترکیه طرحی برای تغییر حکومت در دمشق نقشهای نکشیده بود. زمانی که داود اوغلو طرح تنش صفر با همسایگان را در منطقه مطرح میکرد بیشترین سفرها را به دمشق داشت و دو کشور قدمهای بسیار بلندی در چارچوب همان سیاست برداشتند. این مسئله تباین دارد با فرضیهای که میگوید داود اوغلو از پیش در پی تغییر نظام سوریه بوده است.
مشروح گفتگوی خبرگزاری خبرآنلاین با میرمحمود موسوی را فردا در صفحۀ بین الملل بخوانید
5252
نظر شما