مذاكرات غيرمستقيم ايران و آمریکا

      دمکراسی،حلقه مفقوده 8 نامزد ریاست جمهوری

دمکراسی،حلقه مفقوده 8 نامزد ریاست جمهوری

دمکراسی،حلقه مفقوده 8 نامزد ریاست جمهوری    
هر هشت نامزد تا بدینجا که بیش از 10 روز از شروع برنامه های انتخاباتی شان می گذرد از عالم تا آدم و از شیر مرغ تا جان آدمیزاد صحبت کرده اند الا در مورد دمکراسی و وجوب دمکراسی در ایران امروز. آنان صحبت از اصلاح ساختار اقتصادی کشور در شش ماه تا دو سال کرده اند؛ صحبت از مهار تورم و کنترل گرانی؛ ایجاد رویکردی متفاوت در سیاست خارجی؛ ایجاد امنیت سرمایه گذاری، متوقف ساختن ورشکستگی شرکت های تولیدی خصوصی؛ خارج نمودن اقتصاد از رکود؛ ایجاد امید در میان جوانان؛ بکارگیری جوانان در مدیریت کشور؛ایجاد معاونت قومی در ریاست جمهوری؛ تغییر ساختار مدیریتی کلان کشور؛ احیاء مجدد ارزش پول ملی؛ جایگزین نمودن مدیریت گروهی و دسته جمعی به جای خود محوری؛ ایجاد روابط صمیمانه تر میان سه قوه؛ استفاده از نیروهای متخصص در اداره کشور؛ تثبیت نرخ دلار و طلا؛ و..... موارد عدیده دیگری نظیر اینها. در یک کلام هر هشت نفر وعده گلستان نمودن مملکت را از هر جهت دارند به مردم می دهند. فقط کافیست که مردم به آن نامزد رای دهند تا دنیا به همراه مردم ایران ببینند که آن نامزد چگونه مملکت را از وضع موجود خارج نموده و اوضاع و احوال به مراتب بهتری برای کشور و مردم آن ایجاد خواهد نمود. من هیچ تردیدی ندارم که هیچکدام آنها صرفا شعار نداده و واقعا هم مصمم اند تا وضعیت مردم را بهبود بخشند. لذاست که در هر بابی صحبت می کنند و ضرورت تغییر در هر حوزه را مطرح می نمایند.

     اما در کمال شگفتی می بایستی گفت که هیچکدام آنها کلامی و یا حتی اشاره ای به دموکراسی نمی نمایند. شاید فکر می کنند که برخلاف اقتصاد، مبارزه با فساد، سیاست خارجی، تعامل با سایر قوا و ... که بدلیل کاستی های موجود در آنها، نامزدها می بایستی وعده تغییر و تحول به مردم بدهند، در زمینه دموکراسی مشکل نداریم و انصافا ظرف 8 سال گذشتته گامهای بلندی در جهت تحقق دموکراسی در کشور برداشته شده و بر خلاف حوزه های دیگر که مدیریت اصولگرایان در این 8 سال کاستی های فراوانی به همراه آورده، در حوزه دموکراسی عملکرد آنان بسیار مطلوب بوده و نمره بالایی می گیرند. شاید هم فکر می کنند که مسئله اساسی جامعه فعلا گرانی، تورم، ارز، طلا، بیکاری، فساد، اختلاف با دنیا،سوء مدیریت و ... هست. و دموکراسی اساسا مشکل و موضوع 50 میلیون رای دهنده نیست. شاید هم بعضی از آنها اساسا اعتقادی به دموکراسی نداشته باشند.

    آنچه مسلم است میزان بی اعتقادی به دموکراسی و مطرح نبودن آن برای هر 8 نامزد یکسان نیست. برخی از آنان حساسیت و دشمنی کمتری با دمکراسی دارنداما برخی دیگر از آنان اساسا هیچ باور و عنایتی نسبت به دمکراسی نداشته و در بهترین حالت دمکراسی برای آنان تا زمانی محترم شمرده شده و ارزشی دارد که مردم از آنان طرفداری نمایند و دیدگاه های آنان را تائید نمایند. اما اگر زمانی مردم یا کسر قابل توجهی از افراد با دیدگاه های آنان همراهی ننمایند، پای تکلیف، وظیفه و مقدسات به میان می آید و همان مردم شایسته، فداکار و متدین تبدیل به فتنه گر، منحرف، فریب خورده، نادان و ... می شوند.

    با این گروه از نامزدها که دمکراسی و مردم سالاری را در بهترین حالت زینتی برای حاکمیت و یا مفهومی غربی که تازه خود غربی ها هم در عمل به آن اعتقادی ندارند، می پندارند، ما را سخنی نیست. اما برای مابقی نامزدها که دشمنی و تضاد بنیادی با فلسفه دمکراسی ندارند، می بایستی توضیح داد که دمکراسی یک کالای لوکس و وارداتی غربی نیست. دمکراسی یک مقوله و موضوعی نیست که اگر احیانا در دانشگاه و در میان دانشجویان و فرهیختگان مملکت داشتند سخنرانی می کردند گریزی به آن بزنند و در غیر اینصورت نیازی به آن نباشد و به همان موضوعات آب، نان، گرانی، بیکاری و ... بپردازند. اگر چه خیلی حسب ظاهرش میان نان و آب و دمکراسی ارتباطی بنظر نمی رسد باشد،اما محض اطلاع 8 نامزد عزیز و بزرگوار تا فکری به حال دمکراسی در مملکتمان نشودو گامی در جهت پیشرفت آن بر داشته نشود، در همان موضوعات نان، آب، گرانی، فساد، سوء مدیریت و غیره هم نمی توان امید داشت که گام هایی برداشته شود. همچنان که تا امروز هم نتوانسته ایم در مقایسه با بسیاری از کشورهای دیگر گامی در این عرصه ها برداریم. نشان دادن ارتباط میان دمکراسی و اصلاح امور اقتصادی و وضعیت معیشتی مردم، هم پیچیده است و هم در عین حال می توان آنرا به سادگی به نمایش گذارد. می توان گفت که به عنوان یک قاعده کلی هر قدر که دمکراسی در جامعه ای پر رنگ تر بوده، شاخصه هایی همچون عدالت، بهبود نسبی وضع معیشتی مردم، پایین بودن درجه فساد، بیکاری، ناهنجاری های اجتماعی، رضایت از عملکرد مسئولین و دولت، کارایی مدیریتی و بسیاری از شاخصه های دیگر که امروزه به آنها "مدیریت مطلوب" و یا"Good Governance" می گویند بیشتر بوده است.  فی الواقع اگر 8 نامزد عزیز نگاه عمیق تری به وضع موجود بیاندازند، متوجه خواهند شد که بسیاری از انتقاداتی که به مسئولین وارد می سازند ریشه در ضعف دمکراسی در جامعه مان پیدا می کنند. دمکراسی فقط آزادی مطبوعات و یا آزادی بیان نیست. جنبه های عمیق تر و اساسی تر دمکراسی عبارتند از حاکمیت قانون، محدودیت قدرت حکومت به قانون، التزام مسئولین به تبعیت از قانون، پاسخگو بودن آنان در قبال تصمیمات، سیاست ها و عملکردشان و مفاهیمی از این دست است.

      یکی پس از دیگری نامزدها در سخنرانی های تلویزیونی و رسانه ای شان دولت فعلی و سیاست های آن را به باد انتقاد گرفته و متقابلا وعده می دهند که کاستی های موجود را چگونه به کمک طرح ها و برنامه هایی که دارند بهبود خواهند بخشید. اما هیچ کدام از آنان نمی گویند و نمی پرسند که اساسا چه شد و چگونه شده که دولت فعلی بعد از هشت سال اینقدر نا بسامانی به بار آورده است؟ پاسخ در یک کلام و اتفاقا نه در برنامه ها و عملکرد آن دولت، بلکه در ضعف نهاد دمکراسی در جامعه مان است. اگر دمکراسی در جامعه ما نیرومند می بود، مجلس مان ظرف هشت سال گذشته با نظارت مستمر بر عملکرد دولت نمی گذاشت وضع به این صورت در آید. اگر دمکراسی در جامعه ما پر رنگتر می بود، مطبوعات با انتقاد از عملکرد دولت و سیاست هایش نمی گذاشتند که کار به اینجا بکشد که همه حرف نامزدها بعد از 8 سال بشود بیان مشکلات و مسائل موجود و وعده دادن برای بهبود آنها.

     شاید برخی از نامزدها تصور کنند که بهر حال آنچه در این 8 سال صورت گرفته اتفاق افتاده و الان دیگر نمی توان چرخ را به عقب بازگرداند. بنابراین به جای "نبش قبر نمودن" و یافتن مقصر که چرا اینگونه شده، می بایستی به آینده فکر کرد. می بایستی به این اندیشید که چگونه نابسامانی های فعلی را می بایستی درست کنیم. لذاست که می بینیم تبلیغات آنها پر است از وعده هایی که می دهند و کارها و طرح های عدیده ای که می خواهند برای بهبود وضعیت موجود در صورت رئیس جمهور شدن به اجراء در آورند. اما می بایستی به این عزیزان یاد آور شد که اشکال فقط در این نیست که به واسطه ضعف دمکراسی اوضاع واحوال اقتصادی، معیشتی، مدیریتی و یا سیاست خارجی ما اینگونه شده است. اشکال بزرگتر و بنیادی تر آنست که بدون بهبود وضع دمکراسی، آنان قادر نخواهند بود که حتی یکی از طرح ها و برنامه هایی که هر شب در تلویزیون و در برنامه های تبلیغاتی شان دارند وعده آنها را به مردم می دهند تحقق ببخشند. نیت جملگی آنان خیر است و یقینا به آنچه که می گویند باور دارند و با همه وجود می خواهند آنچه را که امروز دارند به مردم وعده می دهند، پس فردا که انتخاب شدند به اجرا در آورند. اما آیا فکر کرده اند که با کدام ساز و کار می خواهند آن اهداف عالی، وعده های باشکوه و آن طرح های شایسته و ارزنده را تحقق بخشند؟

کد خبر 296780

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • جعفر A1 ۱۸:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۴
    4 0
    این مورد از حوزه اختیاراتشون خارجه (:
  • سپهر سمیعی A1 ۰۳:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    0 0
    آقای دکتر، از میان تمام کشورهای جهان سوم تنها و تنها هند از طریق دموکراسی به توسعه رسیده و نمونه دومی وجود ندارد. مابقی همه ابتدا از طریق روشهای اقتدارگرایانه به توسعه رسیدند و سپس به دموکراسی رو آوردند.
  • سپهر سمیعی A1 ۰۳:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    1 0
    اتفاقا مساله این نیست که چرا مطبوعات یا مجلس از عملکرد دولت انتقاد نمی کنند. مشکل اصلی این کشور فقدان اجماع بین نخبگان کشور است. هر کس برای خود سازی می زند و تمرکزی در جایی نیست که نیروی پیشرانه توسعه را تشکیل دهد. در چنین شرایطی صحبت از دموکراسی هیچ معنایی ندارد.
  • مهدی A1 ۰۴:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    2 0
    بسیار عالی.همین طور که عنوان شد.نبود دموکراسی در 8 سال گذشته موجب شد که تمام کسانی که در اداره کشور نقش داشتند کوچکترین انتقادی نکنند.و حالا ظرف این چند روز همه منتقد شدند.ولایتی کجا بود.حداد چه میکرد.روحانی در کجا بود.صدا و سیما ووووووووووووووووو.......چرا خاموش بودند.
  • ساکت غوغا IR ۰۴:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    0 0
    سلام.پس از34سال تجربه عملی ازنظام ولایی وجمهوری نیاز به اصلاح مفهوم جمهوری به صورت خاص وویژه است که تنها مختص به نظام سیاسی ایران اسلامی است .الگو برداری ازنظام های سیاسی لائیک نمی تواندبرای ماحجت باشد.درراس جمهوری اسلامی ولایت فقیه قرارداردوتمام شاکله دمکراسی ازاین الگو برای مامفهوم ومصداق پیدا می کند.فقیه عادل که دغدغه ای جز پیاده کردن احکام الهی وهدایت انسانها به سرمنزل سعادت ورستگاری الهی هدف دیگری رابرخود فرض نمی کند.رمز تحقق دمکراسی وبهترین الگوعملی برای تمام انسات های آزاده ومعنویت گراجهان مدل نظام ولایت فقیه است که امام راحل آن راتبیین کردندوشاگردخلف ایشان آن رابه منصه ظهور وبروز رسانده اند.
  • بی نام IR ۰۶:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    3 0
    فقط غرضی....
  • بی نام A1 ۰۶:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    4 0
    درد بزرگ همين است،جنابان چه كسي از شما حمايت مي كند؟حرف زيبا،قول زيبا،برنامه زيبا،كدام پشتوانه؟قصه اينجا است!!!!
  • محسن A1 ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    1 0
    با شما موافقم و متاسفانه به طرز عجیبی این موضوع مورد بی مهری قرار گرفته . اگر ما جمهوریت را به عنوان یک روش حکومتی برگزیده ایم، تلاش برای ارتقای دموکراسی و بسط آن در تمامی شئون جامعه مهمترین وظیفه هر دولتی است و در واقع یک کالای استراتژیک برای حکومت محسوب می شود.این وظیفه فراجناحی است البته اگر جناهها به مبانی این بحث اعتقاد داشته باشند.
  • رها IR ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    2 0
    دموکراسی!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • بی نام A1 ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    2 1
    دمکراسی مال آدمیزادی است که گرسنه نیست و محترم است گرسنگی و تحقیر ملت این قدر زیاد شده که دمکراسی یک چیز لوکس شده و از اولویت خارج شده
  • بی نام IR ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    0 0
    نسبت بین دموکراسی و پیشرفت یم مملکت را نمی توان انکار نمود اما سوالی که پیش می آید این است که چرا چین که بعنوان کشوری دمکراتیک شناخته نمی شود دارای بالاترین نرخ رشد اقتصادی است؟
  • yk IR ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    0 0
    نه که دموکراسی برای شما خیلی محترمه.زمانی که مردم از احمدی نژاد حمایت میکردن،عوامی بودن که تحت تاثیر شعارای پوپولیستی ان و نظرشون هیچ ارزشی نداره.همین مردم اگه تو یه راهپیمایی مخالف شما شرکت کنن میشن ساندیس خور و سیب زمینی بگیر.
  • سهيلا ZA ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    0 0
    احتمال غريب به يقين اين كلمه از اون كلمه ها و حوزه هاى ممنوعه است كه نبايد راجع به اون كنجكاوى كرد شما كه خودتون وارد تريد استاد!
  • بی نام A1 ۲۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    0 0
    من كاملا موافق نظر استاد هستم حقا سردار واقعى قلم، ايشان هستند
  • بی نام A1 ۰۰:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    بهترین ائتلاف: عارف و روحانی و رضایی. ولایتی هم می‏تواند اضافه شود به شرطِها و شُروطها
  • داود IR ۰۲:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    الحق بجا و به موقع است مطالب آقای زیبا کلام اگر نظری به کشور های جهان بیندازیم می بینیم کشور های پیشرفته همه دارای دموکراسی هستند مثل کره جنوبی درمقابل کشور فقیر و دیکتاتور مثل کره شمالی
  • بی نام IR ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    آقای مهندس غرضی در زمینه توسعه دموکراسی محلی و منطقه ای برنامه دادند که استانداران توسط مردم همان استان انتخاب شوند و این قدم خوبی است .
  • مهمام A1 ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    حسن روحانی در برنامه شبکه 4 به دموکراسی اشاره کرده است: آفتاب- سرویس سیاسی: کاندیدای یازدهمین دوره ریاست جمهوری در پاسخ به این پرسش که نقش شوراها در تبیین و بهبود امور شهری چیست گفت: شوراها زیر بنای تحقق دموکراسی در کشور هستند و می توانند اعتلای شهرها را با توجه به نیاز و فرهنگ هر شهر فراهم کنند.
  • مسعود IR ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    1 0
    با سلام خدمت استاد گرامی جناب دکتر زیبا کلام ! 1- لطفا" اگر اصطلاح " حکمرانی خوب " را در مقابل ( Good Governance ) بکار ببرید معنی رساتری نسبت به " مدیریت خوب " خواهد داشت . 2- جناب استاد ! اول از این 8 کاندیدا سوال کنید در باره دمکراسی ، اصول و الزامات تحقق دمکراسی چه میدانند؟ و بعد سوال شود چقدر به آن اعتقاد دارند و در صورت رئیس جمهور شدن چگونه به آن پایبند خواهند بود ؟. با تشکر - یکی از دانشجویان قدیم جنابعالی ( ورودی سال 1362 علوم سیاسی دانشگاه تهران )
  • جهانگیرمحمودی IR ۱۷:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۰
    1 0
    نظر جناب دکتر زیبا کلام بسیار منطقی است لیکن توجه به نظریات پخته تر و مبسوط برخی از نامزدها ننموده است.مثلا دکتر محسن رضایی در کتاب فدرالیسم اقتصادی به روشنی زمینه های یک دموکراسی واقعی که اختیارات استانی در حد یک ایالت است را به خوبی بیان نموده است. مردم تا در کمند تمرکزگرایی هستند گرفتار بوروکراسی خواهند بود که منافع و بهره مندی ها را به مرکز و مرکزنشینان پمپاژ خواهد نمود.بااین وصف نمی توان فضای دموکراتیک به جز برای پایتخت نشینان آفرید.راه حل دکتر رضایی بی آنکه راه به سوی تجزیه ببرد جامعه را به تدریج بر مقدرات خود حاکم خواهد کرد.وانگهی با این شرایطی که از لحاظ اقتصادی به وجودآمده دموکراسی که لازمه اش آزادی سیاسی بیشتر است منجر به آشوب خواهدشد.آشوب کارگری -دهقانی-و غیره
  • فرهاد IR ۰۷:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
    0 0
    درودآقای دکتر : اکربه موارد زیر توجه بیشتر نماییم ، قطعاً به نتیجه ای غیر از آنچه فرمودید ، می رسیم : توجه به طبقه بندی نیازمندیهای انسان بر اساس الویت بندی که نیازهای مادی را از زیربنایی ترین نیازها معرفی می نماید و نشانگر اهمیت امور اقتصادی در تمامی جوامع بشری و در تمامی اعصار و با هرگونه طرز تفکر و ایده می باشد . توجه به این نکته ظریف که در تایید بند اول بوده و از نظر اعتقادات مذهبی نیز بر آن صحه می گذارند : فقر می تواند زمینه ی مثبت برای ایجاد بسیاری کجروی ها باشد . توجه به اینکه نکته که : مجسمه آزادی که نماد دموکراسی است فقط در کشور آمریکا و در شهر نیویورک می باشد . مشخصات کشور آمریکا نیز بر هیچکس پوشیده نیست : ویتنام – ناکازاکی – آمریکای لاتین – عراق – افغانستان - .... امپریالیسم –

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین