۰ نفر
۲۹ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۴:۲۷

چندیست به بهانه حمایت از مصرف کننده ، خودرو سازان یکه تاز این مرز و بوم ، قیمتهای تولیدات سرهم بندی شده خود را بالاتر از حد تصورات خودشان افزایش دادند .

حکایت دومین برند خودروی ملی که رانا نامش را نهاده اند بسیار شنیدنی و جالب است . برای اینکه مستند تر موضوع را بشکافیم متن مصاحبه جناب آقای بابایی معاون بسیار محترم بازاریابی ایران خودرو را که چند وقتی است که دیگر خبری از او در رسانه ها نیست را در ادامه بخوانید :(متن از مصاحبه های مختلف در ایام ثبت نام این خودرو- هشتم خرداد 91)
پیش فروش دومین خودرو با نشان ایرانی به نام رانا از امروز هشتم خرداد ماه سال تولید ملی در تمامی نمایندگی های مجاز گروه صنعتی ایران خودرو در سرتاسر کشور آغاز شد
مهندس عبداله بابایی معاون بازاریابی و فروش ایران خودرو با بیان این مطلب گفت: خودروی رانا با آمیزه ای از هنر و صنعت ایرانی، با قیمت کم‌تر از 15 میلیون تومان به بازار عرضه می شود.
وی به شرایط ویژه پیش فروش خودروی رانا اشاره کرد و اظهار داشت: متقاضیان می توانند با پیش پرداخت 10 میلیون تومان نسبت به ثبت نام خودروی رانا در نمایندگی های مجاز اقدام کنند.
بابایی تاکید کرد: موعد تحویل خودروی رانا به انتخاب مشتری از مهرتا آذر ماه سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی است.
معاون بازاریابی و فروش ایران خودرو مهم‌ترین شرایط پیش فروش خودروی رانا را سود مشارکت 20درصد، حداقل سود تعیین شده 17 درصد عنوان کرد.
بابایی مزایای خودروی رانا را توسعه یک پلتفرم جدید برای ایران خودرو در توسعه صادرات، دست‌یابی به استاندارد ایمنی سه ستاره و استاندارد آلایندگی یورو 4 و 5 و مجهز به کیسه هوای سرنشین و راننده و ترمز ضد قفل عنوان کرد و اظهار داشت: این خودرو در جهت عرضه در بازار داخلی و بین المللی درکلاس ابعادی C و به صورت چهار در سدان صندوق‌دار تولید می شود.
وی با اشاره به این‌که خودروی رانا دوست‌دار محیط زیست است، خاطر نشان ساخت: دانش، توانایی، خودباوری و تجربه گروه صنعتی ایران خودرو را قادر به تولید دومین خودرو با برند ملی ساخته است.
بابایی یادآورشد: برنامه تولید خودروی رانا در سال جاری 50 هزار دستگاه است که این میزان تا سقف 200 هزار دستگاه در سال قابل افزایش است.

همانطور که از متن مصاحبه بر می آید قیمت آن کاملا مشخص شده است ، و البته این عزیزان دلسوز به مدد حقوقدانان برجسته خود ، قرارداد پیش فروش تولید خود را طوری تنظیم فرمودند که این خودرو به قیمت روز فروخته خواهد شد .و با این ترفند توپ را همچنان در زمین مشتری بخت برگشته نگه داشتند.
در نگاه اول این اقدام به دلیل اینکه این خودرو قیمت گذاری نشده بود ، منطقی به نظر می آمد و مشتری از اینکه خودروی ملی خود مان را سوارخواهد شد با افتخار این قرارداد را امضا و با این دیدگاه که باید از تولید ملی خودمان حمایت شود ، دستهایش را بر زیر چانه گذاشت و به انتظار نشست تا روز موعودفرا رسد تا چشمش به جمال این خودرو ملی روشن شود .
کسانی بودند که به عشق این خودرو ملی به نمایشگاههای مختلف میرفتند تا ببینند این آمیزه صنعت و هنر ایرانی ساخت دست پنجه های ایرانیان چگونه است که در سال تولید ملی و حمایت از سرمایه ایرانی باید برآن افتخار کرد ؟
شهریور آمد و مشتریان همچنان منتظر قیمت گذاری این خودرو بودند ، اما مثل اینکه مشکلی پیش آمده بود و این قیمت گذاری بالاخره با تاخیر اعلام شد : " بیست و یک و نیم میلیون تومان " این همان شوکی بود که به مشتریان این خودرو که غالبا جزو اقشاری بودند که استطاعت مالی آنها در حد همان 15 میلیون بیشتر نبود، وارد شد.
همه ناباورانه تمام آرزوهایشان را بر باد رفته می پنداشتند و اینکه اگر هنوز طالب این خودرو ملی باشند بایستی الباقی این رقم را از کجا بیاورند ؟ برخی وام گرفتند برخی بر پس اندازهای مهربان همسر دست یازیدند تا رویاهای چند ماهه آنها به واقعیت بپیوندد .
پیگیر این ظلم آشکار شدند و اعتراض کردند که این چه وضعیتی است که پیش آمده و چرا قیمت این خودرو ملی که قول آن را زیر 15 میلیون داده بودید این چنین شد؟
ندا آمد که تحریم ها برادر تحریم ها ...... امان از این تحریمها . مشتریان قانع نشدند که مگر این خودرو ملی نیست و قرار نیست که این خودو با تکیه بر تولید ملی ساخته شود ؟
بابایی که هنوز در رسانه ها برو بیایی داشت طی مصاحبه ای گفت :

معاون بازاریابی و فروش ایران خودرو علت افزایش قیمت خودروی رانا را که قرار بود با قیمت 15 میلیون تومان وارد بازار شود، گران شدن قیمت مواد اولیه تولید اعلام کرد.
به گزارش آریا، عبداله بابایی در رابطه با این سوال که چرا قیمت خودروی رانا با توجه به اعلام قبلی قیمت این خودرو افزایش یافته گفت: در حال حاضر قیمت فروش این خودرو در کارخانه با توجه به اعلام سازمان حمایت 21 میلیون و 500 هزار تومان بوده و به هیچ وجه بالاتر از این قیمت کارشناسی شده نمی توان به فروش رساند.
وی ادامه داد: درست که قرار بود این خودرو با قیمتی پایین وارد بازار شود ولی آیا قیمت مواد اولیه برای ساخت این خودرو نیز به همان نسبت سال های گذشته باقی مانده است.
بابایی با اشاره به این مطلب که اگر زمانی که اعلام شد رانا با قیمت 15 میلیون وارد بازار خواهد شد ورق کیلویی 700 تومان بود که در حال حاضر این رقم به کیلویی 1800 تومان رسیده است و آلومینیوم که کیلویی 1820 تومان بود به 9200 در هر کیلو رسیده است.
به گفته معاون فروش ایران خودرو تولید خودرو برگرفته از خیلی چیزها است و اگر مواد اولیه تولید 200 تا 300 درصد رشد داشته باشد طبیعی است که قیمت خودرو نیز افزایش می یابد.
وی افزود: در حال حاضر قیمت مواد اولیه ای که در بورس عرضه می شود رشد داشته و باعث شده است که خودروسازان با مشکل نقدینگی برای تامین مواد اولیه خود مواجه شده و قیمت نهایی محصول با قیمت فروش آن مطابق نبوده و به نوعی خودروسازان متضرر شوند.
بابایی همچنین در رابطه با این سوال که با افزایش قیمت به وجود آمده در بازار خودرو استقبال مردم برای خرید محصولات ایران خودرو چگونه بوده است، اظهارداشت: شرکت ایران خودرو تمام تلاش خودرو انجام می دهد تا محصولات این شرکت با قیمت مناسب و به صورت آسان در اختیار مشتریان قرار بگیرد و سعی می کند تا از ایجاد هر گونه دلال بازی و فرصت طلبی جلوگیری کنیم.

مشتریان همچنان مردد بودند که پول خود را بردارند و یا ادامه دهند که به ناگاه غضنفری که رئیس صنعت کشور بود و بسیار در سال تولید ملی حامی سرمایه ایرانی و ایرانیان بود، طی مصاحبه خود تلویحا مشتریان را تشویق کرد که پول خود را برندارند و مشتریان نیز ضرر 6 و نیم میلیون تومانی خودرا بر حمایت از تولید ملی ترجیح دارند .

متن این خبر و مصاحبه را در ادامه بخوانید : ( تاریخ مصاحبه : 22 مهرماه 1391)
روایت وزیر از دلایل افزایش قیمت خودرو
در حالیکه در روزهای اخیر اخباری مبنی بر در پیش بودن فاز دوم افزایش قیمت خودروهای داخلی منتشر شده بود، وزیر صنعت، معدن و تجارت هرگونه افزایش مجدد قیمت خودروها در شرایط فعلی را تکذیب کرد.
به گزارش ایسنا، حدود 10 روز پیش کمیته قیمت‌گذاری خودرو با افزایش قیمت حداکثر 20 درصدی خودروهای پرتیراژ داخلی موافقت کرد. در این شرایط اگرچه قیمت‌های جدید هفته گذشته به خودروسازان ابلاغ شد با این حال پس از آن برخی منابع از در پیش بودن فاز جدید افزایش قیمت خودروهای داخلی خبر داده بودند.
اما وزیر صنعت و معدن و تجارت در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا تاکید کرد: یکی از شروط موافقت کمیته قیمت‌گذاری خودرو با افزایش قیمت خودروهای داخلی، پایبندی خودروسازان به قیمت‌های جدید است.
وی با بیان اینکه خودروسازان متعهد شده‌اند در این شرایط درخواست افزایش قیمت دیگری را مطرح نکنند، خاطرنشان کرد: انتقال وجوه ناشی از افزایش قیمت خودروهای داخلی به قطعه‌سازان، تنظیم بازار و قیمت‌های حاشیه بازار از سوی خودروسازان بزرگ، توجه به ارتقای کیفیت و خدمات پس از فروش و عدم افزایش قیمت بیشتر در دوره زمانی توافق شده از جمله شروط موافقت سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان با افزایش قیمت خودروهای داخلی بوده است. ضمن‌ آنکه خودروسازان متعهد شده‌اند که تعهدات فروش قبل از دوازدهم مهرماه را به قیمت‌های قبلی در اختیار مصرف‌کننده قرار دهند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: البته به طور معمول قیمت‌گذاری کالاها از سوی سازمان حمایت صورت می‌گیرد با این حال نهاد بالادستی به نام ستاد تنظیم بازار با ریاست معاون اول محترم رییس‌جمهوری نیز وجود دارد که در صورت نیاز وارد حوزه قیمت‌ها می‌شود.
غضنفری در پاسخ به سوالی در خصوص توقف عرضه محصولات از سوی دو خودروساز بزرگ اظهار کرد:‌ اطلاعی دقیقی در این خصوص ندارم. این موضوع به سازمان حمایت منعکس می‌شود تا پیگیری‌های لازم صورت گیرد. سازمان حمایت قطع عرضه هر محصولی را احتکار محسوب کرده و از سوی این سازمان و تعزیرات با محتکران برخورد خواهد شد.
وی درباره دلایل افزایش قیمت برخی از خودروهای پرتیراژ داخلی که در حد بالایی داخلی‌سازی شده‌اند، اظهار کرد: این خودروها نیز در بخش تامین قطعات داخلی بعضا ارزبری‌هایی در واحدهای قطعه‌سازی دارند ضمن آنکه موافقت اخیر با افزایش قیمت این خودروها با توجه به اسناد و مدارک قیمتی آن‌ها صورت گرفته است.
غضنفری ادامه داد: البته پیشنهاد می‌کنیم که رسانه ملی نشستی را با حضور مسوولان سازمان حمایت و انجمن خودروسازان ایران برگزار کند و در آن دلایل موافقت با افزایش قیمت‌ها تشریح شوند تا اطلاع‌رسانی شفافی در این خصوص صورت گیرد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره واردات برخی خودروهای لوکس با استفاده از ارز مرجع هم اظهار کرد: کالاهایی که با ارز مرجع وارد شده‌اند، اطلاعات آن‌ها بر روی پورتال ارزی وجود دارد. در این زمینه به واردکنندگان مراجعه شده و سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان برای واردکنندگانی که کالا را با ارز مرجع وارد و با نرخ آزاد فروخته‌اند، تشکیل پرونده داده است. این واردکنندگان به تعزیرات معرفی شده‌اند که علاوه بر خودرو شامل برخی کالاها نیز می‌شود.
غضنفری در پاسخ به سوال دیگری در خصوص دلایل سکوت و عدم اطلاع‌رسانی مسوولان سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان درباره افزایش قیمت خودروهای داخلی تاکید کرد:‌ در حال حاضر درخواست افزایش قیمت برای برخی از کالاها وجود دارد که بعضا برای بررسی آن‌ها روال طولانی طی می‌شود. بنابراین اطلاع‌رسانی مسوولان سازمان حمایت در خصوص این تغییرات قیمتی قبل از نهایی شدن آن‌ها مثمر ثمر نبوده و تنها باعث التهاب بازار می‌شود.


وقتی شخص اول صنعت کشور این قول را داده و خودرو سازان را مجاب کرده که دیگر هیچ افزایشی نداشته باشند ، دیگر جای شک و شبهه ای نمی ماند و مشتریان بخت برگشته اعتماد را بر هر چیز دیگری مقدم دانستند .
با انتشار این خبر " تحویل این خودرو آغاز شد " بارقه امید درچشمان ثبت نام کنندگان که از خرداد ماه منتظر بودند با وضوح بیشتری دیده می شد.
زمان میگذشت و چشمان ، همچنان منتظر و پیگیرکه این چند روز تاخیر نمایندگی کی تمام میشود و آیا عید نوروز با خودرو خودمان به سفر خواهیم رفت ؟ دامادی از مدیران ایران خودرو پرسیده بود که این ماشین به مراسم عروسی من میرسد ؟ و مدیران هم اعلام کردند اسب سفید مراد عروس خانم را خوب زین خواهیم کرد ، نگران نباشید. همچنان نمایندگی ها اعلام میکردند که دعوتنامه های این خودرو تا آخر دی ماه رفته است و در حال تحویل هستیم.
و اما به ناگاه ارسال این دعوتنامه ها در پایان دی ماه گیر کرد و دیگر دریغ از دعوتنامه ای ...
انگار خبرهایی در راه بود و این خبرها خبرهای خوبی نبود .
قیمت دومین خودروی ملی به سی و دو و نیم میلیون افزایش یافت ..
بهت و ناباوری در این خبر زمانی عمق بیشتری پیدا میکرد که وقتی مشتریان به نمایندگی مراجعه میکردند کسی پاسخگو نبود که آیا این قیمت برای ثبت نام کنندگان خرداد ماه هم اعمال میشود یا نه ؟
پاسخ ارتباط مردمی ایران خودرو این بود شما در قرار دادتان امضا کردید که با قیمت روز خریداری خواهید کرد .
و همین ....دیگری پاسخی بیشتر از این ندادند ...... به همین راحتی ......
جالبتر اینکه برخی از رسانه ها هم به مدد قراردادهای آنچنانی رپرتاژ آگهی ایران خودرو رسالت خویش را در مردمی بودن رسانه خود به فراموشی سپردند و حتی در این جفا سهیم شدند.
حال برنده کسی است که بتواند شخصی را پیدا کند که به این سوالات پاسخگو باشد، این شخص میتواند از ایران خودرو.......یا از وزارت صنعت و معدن..... یا از سازمان حمایت از مصرف کنندگان و ..... یا از شورای رقابت ..... یا از مجلس شورای اسلامی...... یا از ریاست جمهوری....... یا از معاون اول ایشان ....یا ........ یا ........ یاهرکسی که مسئول این موضوع است و ما تا حالا مطلع نشده ایم باشد ولی بالاغیرتا کسی در این ملک پیدا می شود و به این سوالات راست حسینی پاسخ دهد .
- آیا بدقولی و رفتارهای چندگانه با ثبت نام کنندگان این خودرو که از خرداد ماه منتظرند احترام به مشتری و مشتری مداری است ؟
- آیا این معامله با توجه به مصاحبه ها و اعلام رسمی قیمتها از سوی مراجع مسئول، شرعی است؟
- آیا عمل نکردن به قولها و مصاحبه ها بی احترامی به مشتری و ایضا خود شخص اعلام کننده نیست؟
- آیا این مصاحبه ها و عمل نکردن به آن نوعی کلاهبرداری محسوب نمیشود؟
- آیا در آن زمان با همان قیمتی که قبلا اعلام کردید این مشتریان مالباخته نمیتوانستند ماشین دیگری بخرند؟
- آیا به نظر شما صحیح است که مشتریانی که با اختلاف چند ساعت ثبت نام کرده اند با اختلاف 11و نیم میلیون اضافه تر تحویل بگیرند؟
- آیا میتوان از این پس با این وضعیت به مصاحبه و گفتگوی مسئولین اعتماد کرد ؟
- به نظر شما مشتریانی که با زحمت مبلغ 21 و نیم میلیون را جمع و جور کردند چگونه میتوانند 11 و نیم میلیون دیگر بپردازند؟
- آیا باید کمبود نقدینگی دولت محترم را مشتریانی که دیگر چیزی ندارند تامین کنند ؟
- آیا سود سودجویان و دلالان را مشتریان بخت برگشته باید تامین کنند؟
- چه کسی تضمین میدهد که در آینده نزدیک قیمت این خودرو دوباره افزایش پیدا نکند ؟ مگر در اعلام قیمتهای قبلی این قول داده نشده است؟
- برای احقاق حقوق از دست رفته این مشتریان به کجا باید مراجعه کرد؟
- آیا براستی کسی پاسخگو است؟
- آیا در این وضعیت اقتصادی اعمال فشار بر این طبقه عادلانه است ؟
- آیا نمایندگان محترم مجلس به فکر موکل های خود هستند؟
- آیا همچنان شعار عدالت محوری دولت محترم میتواند پابرجا باشد؟
- آیا اصلا دولت خبر دارد چه بر سر این مردم می آورند؟
- آیا قوه قضاییه تا شکایتی به آنها نرسد نمیتوانند پیگر حقوق مردم باشند؟
- آیا رییس محترم مجلس خبر دارند که چه بر سر این مردم می آورند؟
- آیا براستی کسی حتی حرف مردم را میشنود؟
- اصلا مردم در محاسبات و تصمیم گیری های مدیران صنعت لحاظ میشوند؟
- آیا این افزایش قیمتها واقعا تقصیر تحریمهاست؟
- آیا افزایش بی منطق قیمتها گل به خودی نیست ؟
- آیا دشمنان این نظام خود را پیروز این میدان فشار بر مردم نخواهند دانست؟
- آیا وقت آن نرسیده که مارادونا رو ولش کنیم ؟
- آیا وقت آن نرسیده غضنفرهای این کشور را مهار کرد؟
- و آیا ....و آیا ...... و ....
- و شاید صدها سوال دیگری که این مشتریان بخت برگشته روزانه از ذهنشان عبور کرده و دعایی از سر خیرخواهی نه از سر نفرین بر مسببان این امر نثار میکنند.......
حال که مسئولین امور صنعت دست در دست هم مصمم هستند که این جفا را بر این مردم اعمال کنند ، برایشان دعا میکنیم که :
خداوندا ، این عزیزان دلسوز این مردم را به راه راست هدایت فرما ............. آمین یا رب العالمین


 

301

کد خبر 277626

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین