در ترازنامه انرژی سال 1389، از کانادا به عنوان رقیب جدید ایران برای تصاحب جایگاه سومین دارنده ذخایر نفتی دنیا یاد شده است.

آذرجزایری: البته در شرایط فعلی عراق نیز به عنوان رقیب جدی دیگر ایران نیز مطرح است. چراکه این کشور نیز طی سالهای گذشته فعالیت چشمگیری در عرصه کشف ذخایر نفتی داشته است.
با این حال براساس مطالب درج شده در ترازنامه انرژی کشور در سال 1389، ایران در جایگاه سوم از لحاظ ذخایر نفتی قرار گرفته و اگر بخواهیم ذخایر غیرمتعارف کانادارا نیز محاسبه کنیم این جایگاه به مقام چهارم نزول خواهد یافت.
این درحالی است که پیش از این نماینده ویژه ایران در هیات عامل اوپک تاکید کرده بود که ذخایر ونزوئلا شامل ذخایر غیرمتعارف می شود.(نفتی که وقتی به روی زمین می آید به صورت جامد است)
به گفته خطیبی ذخایر غیرمتعارف ونزوئلا به عنوان ذخایر نفتی محاسبه نمی شود و علاوه بر اینکه ایران این نکته را رد می کند اوپک نیز با رایزنی های ایران در پی تشکیل کمیته ای جهت بررسی ذخایر این کشوراست.
براساس اظهارات این مقام مسوول، در قوانین اوپک تاکید شده که ذخایر غیرمتعارف شامل حال کل ذخایر نفتی نمی شود. این درحالی است که از آن پس هر بار که از نماینده ویژه ایران در هیات عامل در خصوص وضعیت مذاکرات ایران برای حفظ جایگاه خودمان در اوپک می پرسیدیم وی از ادامه داشتن مذاکرات خبر می داد.

 


در شرایطی این اظهارات مطرح شده که ایران در ترازنامه انرژی خود به صراحت به تغییر جایگاه ایران در جهان تاکید کرده است.
در بخش دوم ترازنامه انرژی سال 1389 در صفحه 58 آن آمده است: مجموع ذخایر قابل استحصال نفت خام و میعانات گازی کشور در پایان سال 1389 با احتساب کشف منابع جدید، 154.58 میلیارد بشکه بوده که نسبت به سال قبل از آن، به میزان 3.41 میلیارد بشکه و معادل 2.3 درصد افزایش نشان می دهد. در طی سالهای 87-1383، میزان ذخایر قابل استحصال کشور سالانه رشدی اندگ و گاه منفی داشته، که این امر در سالهای 1388 و 1389 با افزایش فعالیت های اکتشافی و کاهش سطح تولید، روند صعودی قابل ملاحظه ای را به دنبال داشته است. عمر ذخایر هیدروکربوری مایع کشور در سال 1389 حدود 107 سال برآورد شده که طی 6 سال گذشته عملا 20 سال اضافه شده است.
ایران با این میزان ذخیره نفت خام و میعانات گازی متعارف، پس از عربستان سعودی و ونزوئلا در رتبه سوم جهان قرار گرفته است.
لازم به ذکر است که این شرایط بدون لحاظ کردن ذخایر سرشار ماسه های قیری در کشور کانادا است. با لحاظ کردن این ذخایر غیرمتعارف، رتبه ایران در جهان از مقام سوم به چهارم تنزل می یابد.
بنابراین از آنجا که ارتقای جایگاه ایران در بازارهای بین المللی نفت و گاز و گسترش اکتشاف این دو منبع انرژی به عنوان پشتوانه تولید نفت و گاز کشور از جمله راهبردهای کلان توسعه است، لذا ایران با در نظر گرفتن صرفه های اقتصادی طرح های مربوطه، باید در سالهای آتی ضمن توجه بیشتر به فعالیت های اکتشافی خود برروی ذخایر متعارف، به ذخایر غیرمتعارف خود در مناطق البرز جنوبی، قالی کوه و زرد کوه استان لرستان و دشت مغان آذربایجان نیز توجه کند.

 

/31221

کد خبر 270531

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 6 =