چگونه از زائران خانه خدا استقبال کنیم
زمان بازگشت زائرین خانه فرا رسید و از 14 ماه ذی حجه پروازهای برگشت از جده به شهرهای مختلف ایران شروع شده است و درآینده نزدیک از مدینه نیز آغاز خواهد شد به همین مناسبت این یادداشت را تقدیم میکنم .
چون حج یکی از بزرگترین عبادات در دین اسلام است از جهت شمول رحمت الهی نیز در رأس عبادات قرار دارد حتی در روایات آمده است که امیدی به نجات کسی که از ماه مبارک رمضان و شبهای قدر بهره نبرده ، نیست مگر اینکه عرفات را درک کند.
در فرهنگ اسلام نه تنها برای حاجیان بلکه برای کسانی که با آنان در ارتباطند نیز اجر و ثواب منظور شده است ، برای بهره مند شدن دیگران از ثواب اعمال حاجی مقرراتی وضع شده است و به کسانی که در غیاب حاجی از خانواده و اموال او حفاظت کرده اند خداوند اجر عنایت میکند همچنین کسانی که به استقبال حاجی میروند مأجورند.
بهره مند شدن از ثواب حاجی به این موارد خلاصه نمیشود ولی چون ایام بازگشت حاجیان است فقط به موضوع استقبال از حاجی می پردازم. و به مقررات راجع به آن اشاره می کنم:
شتاب در استقبال
در روایات تأکید شده است به سرعت به دیدن حاجی بروید تا اگر حج در اعماق وجودش رسوخ نکرده وممکن است مجددا به سمت گناه برود قبل از اینکه آلوده شود او را زیارت کنید. امام سجاد عليه السلام در اين زمينه فرموده است : «پيش از آنكه حاجى و عمره گزار آلوده به گناه شود (به ديدار او رفته) سلامش كنيد و با وى دست دهيد.»
بوسیدن چشم و لب حاجی
برای چگونگی احوالپرسی با حاجی نیز دستور خاص وارد شده که دلیل خاص هم دارد امام علىبن ابىطالب عليه السلام شيوه خاصى را براى استقبال از حاجى بيان فرمودهاند:
«هنگامى كه برادر شما از مكه بازگشت، ميان. دو چشم و لبان وى را ببوسيد كه با آن حجرالأسود را بوسيده است؛ حَجَرى كه پيامبر صلى الله عليه و آله بر آن بوسه زد. و چشمانش را كه با آن به خانه خدا نگريسته و جايگاه سجده و صورتش را ببوسيد .
تقاضای دعا از حاجی برای آمرزش گناهان
چون حاجی تقرب به درگاه خداوند پيدا کرده و بيش از يک ماه مهمان خدا بوده است خداوند تبارک و تعالی حق استجابت دعا به او داده است ومناسب است کسانی که به ديدن حاجی ميروند از این موهبت الهی استفاده کنند و بجای يک ديدار تشريفاتی برابر توصيه شارع مقدس عمل نمايند.
«سَكونى» از امام صادق (ع) روايت كرده است كه حضرت فرمود : انّ اللهَ عَزَّوَجَلَّ لَيغفِر لِلحاجّ ولاهلِ بَيتِ الحاجِّ وَ لِعَشيرة الحاجِّ وَلِمَن يَستَغفِر لَهُ الحاجُّ بَقيَّةَ ذيالحَجَّة وَالمُحَرّم وَصَفَر وَشَهرَ رَبيعِ الاوَّلِ وَعَشراً مِن رَبيعِ الآخِر.
خداوند بزرگ، حجگزار، خانواده، خويشاوندان و آنان كه حج گزار براى آنها آمرزش مىطلبد بقيه ذىحجه، محرّم، صفر، ربيع الاول و ده روز از ربيع الثّانى را مىبخشايد.
نتیجه گیری
با توجه به نمونه روایاتی که به آن اشاره شد و به همین موارد خلاصه نمیشود وروایات زیادی در این خصوص وجود دارد مناسب است از این فرصت استفاده شده و دید و بازدید با زائرین خانه خدا از تشریفات خارج و برابر توصیه ائمه علیهم السلام انجام شود و زائران خانه خدا نیز به جای بیان کردن خاطرات از بازار و خرید و... به نقل معنویات پرداخته و صمیمانه برای افرادی که به دیدن آنان آمده اند دعا کنند وآنان را نیز از رحمت الهی بهره مند سازند. والسلام
نظر شما