فارس نوشت:

9 بانک کارآفرین، دی، سینا، پاسارگاد، پارسیان، سامان، اقتصاد نوین، تجارت و ملت در پایان سال مالی 90، بیش از 7.3 میلیارد تومان پاداش را برای اعضای هیأت مدیره خود مصوب کردند.

میزان و نحوه پرداخت پاداش به اعضای هیأت مدیره بانک های خصوصی کشور در تابستان امسال بیش از هر زمان دیگری حاشیه ساز شد و اعداد و ارقام پرداختی به مدیران ارشد این بنگاه ها مورد توجه رسانه ها قرار گرفت.

واکاوی اینکه رسانه ها به عنوان نمایندگان افکار عمومی چرا و از چه خاستگاهی به میزان پاداش پرداختی به اعضای هیأت مدیره بانک ها اعتراض دارند خود موضوعی جداست که باید به تفصیل مورد بررسی قرار گیرد اما پرسشی که در شرایط فعلی یافتن پاسخی روشن برای آن لازم می نماید، مبنای قانونی پرداخت این پاداش های کلان به اعضای هیأت مدیره بانک ها و شیوه تخصیص آن است.

** پاداش هیأت مدیره؛ حداکثر 10 درصد سود تقسیم شده

بنابراین گزارش، بر اساس ماده 137 قانون تجارت، شرکت های سهامی عام می توانند پس از تصویب در مجمع عمومی شرکت، پاداشی را برای اعضای هیأت مدیره خود در نظر بگیرند. بنابراین ماده قانونی، پاداش پیشنهادی نباید بیشتر از 10 درصد سود تقسیم شده باشد.

نکته مهم این است که پاداش اختصاص یافته بر مبنای سود قبل از کسر مالیات اس،ت بنابراین دریافت کنندگان پاداش خودشان باید مالیات آن را بپردازند.

هوشنگ خستویی، کارشناس خبره حسابداری با تأیید مطالب فوق به نکته دیگری نیز اشاره می کند.

به گفته خستویی، اگر شرکت سهامی عام صورت مالی تلفیقی ارائه دهد یعنی صورت مالی شرکت اصلی و تابعه را با هم ارائه دهد، دو سود به ثبت می رسد، یکی سود شرکت اصلی و دیگری سود شرکت اصلی و شرکت های تابعه. حال چه در مورد سود تقسیمی و چه در مورد پاداش هیأت مدیره، مبنا سود کمتر است.

به عبارت دیگر اگر سود شرکت اصلی مثلا به ازای هر سهم 18 تومان محاسبه شده باشد و سود شرکت اصلی و توابع به ازای هر سهم 12 تومان، سود تقسیمی همان 12 تومان است و رقم کل سود 12 تومانی هم مبنای پاداش هیأت مدیره باید قرار بگیرد.

** سود به چه کسی تعلق می گیرد؟

یکی از موضوعاتی که طی ماه های اخیر به شدت مناقشه برانگیز شده بود، حضور افراد حقیقی به نمایندگی از اشخاص حقوقی در هیأت مدیره شرکت ها و اعطای پاداش به آنان بود.

بسیاری از شرکت ها در سایر شرکت های سهامی عام به میزانی سهم دارند که حق معرفی عضوی از اعضای هیات مدیره آن شرکت را دارند. در این موارد معمولا شرکت سهامدار که به عنوان سهامدار حقوقی شناخته می شود، فردی را به عنوان نماینده خود در هیأت مدیره شرکتی که اصطلاحاً در آن کرسی هیأت مدیره دارد معرفی می کند.

به این ترتیب یک فرد به نمایندگی از یک شخصیت حقوقی، عضو هیأت مدیره می شود. حال سؤال اینجاست که پاداشی که در مجمع عمومی شرکت سهامی عام برای اعضای هیأت مدیره تصویب می شود، به همان فردی که به نمایندگی از یک شرکت دیگر در هیأت مدیره حضور دارد تعلق می گیرد یا به شرکتی که سهامدار حقوقی است؟

خستویی در این زمین هم اینگونه توضیح می دهد که این پاداش به سهامدار حقوقی یا همان شرکت تعلق می گیرد نه نماینده حقوقی آن شرکت در هیأت مدیره.

وی تأکید می کند که پاداش تعلق گرفته جزو درآمدهای سهامدار حقوقی در صورت مالی آن ثبت می شود اما معمولا سهامدار حقوقی به اختیار خود بخشی از این پاداش را به نماینده حقیقی خود در هیأت مدیره می پردازد.

به هر حال این سؤال همچنان باقی است که اساساً مبنای پرداخت چنین پاداش هایی چیست؟ چرا کارکنان و نیروهای انسانی شرکت ها که نقش عمده ای در سودآوری بنگاه دارند، سهمی از این پاداش ها ندارند؟ و...

** بانک ها چقدر پاداش دادند

با همه این تفاسیر خالی از لطف نیز نخواهد بود اگر مروری داشته باشیم بر میزان پاداشی که بانک های خصوصی در مجامع امسال خود برای اعضای حقیقی و حقوقی هیأت مدیره تصویب کردند.

 

شرکت اعضای هیأت مدیره مبلغ پاداش
بانک کارآفرین 8 4500 میلیون ریال
بانک دی 5 3400 میلیون ریال
بانک سینا 5 3300 میلیون ریال
بانک پاسارگاد 8 14000 میلیون ریال
بانک پارسیان 6 8000 میلیون ریال
بانک سامان 6 7200 میلیون ریال
بانک اقتصاد نوین 5 4000 میلیون ریال
بانک تجارت 4 1427 میلیون ریال
بانک ملت 5 1473 میلیون ریال

/3131

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 251357

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ازاده IR ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۵
    100 2
    سال 88 از طریق بانک ... ارز خریدم و چون بهای ارز بالا رفته حساب پس انداز من رو به بهونه تفاوت ارز دولتی و ارز بیرون به صورت ریالی و دلار 1250 تومان می دهند. در صورتیکه در سال 88 تفاوت خرید دلار بانکی و بیرون انقدری تفاوت نداشت. هیچ کس هم در بانک مرکزی و بانک سامان پاسخگوی من نیست. در نهاین رئیس شعبه با پرداخت 15% از کل دارایی به صورت اسکناس و بقیه با حساب هر دلار 1250 به صورت ریالی موافقت کرده که من قبول نکردم. حالا معلوم شد چه بر سر حساب های امثال من می یاد. خرج پاداش رئیس روسا می شه
  • بدون نام IR ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۵
    2 3
    شرکتهای سهامی خاص 10 درصد سود تقسیمی را می توانند بعنوان پاداش به هیات مدیره پرداخت نمایند .برای شرکتهای سهامی عام این ضریب 5 درصد می باشد
  • عبد IR ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۶
    13 0
    شركت ...، 5نفر هيات مديره دارد پاداش 4ميليارد ريال ، پاداش كارانه هر دو ماه 6الي 7ميليارد ريال ، حقوق 15الي 20ميليون توماني مديران واين است عدالت ؟!!! .
  • امیر IR ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۷
    1 0
    بر اساس ماده 241 بارعايت شرايط مقرردر ماده 134نسبت معيني ازسودخالص سال مالي شركت كه ممكن است جهت پاداش هيئت مديره درنظرگرفته شودبه هيچ وجه نبايددر شركتهاي سهامي عام ازپنج درصدسودي كه درهمان سال به صاحبان سهام پرداخت مي شودودر شركتهاي سهامي خاص ازده درصدسودي كه درهمان سال به صاحبان سهام پرداخت مي شود تجاوز كند.
  • کارمند بانک IR ۱۹:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۸
    2 0
    خیلی جالبه مدیرعامل وهیئت مدیره به کارکنان به علت نداشتن منابع وام ضروری نمیدهند بعد خودشان ؟
  • علی A1 ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۳
    1 0
    ایا می دانید بانک مسکن در سال 1392 مبلغ 90میلیون تومان پاداش به عنوان وصول مطالبات به هریک از اعضای هیات مدیره پرداخت کرده