زینب کاظم خواه: نادر مرتضیپور از ابتدای امسال به عنوان رهبر ثابت ارکستر سمفونیک تهران معرفی شد، البته او پیش از این از آبان سال گذشته به عنوان رهبر مهمان با ارکستر سمفونیک همکاری داشت.
او که دانش آموخته موسیقی از امریکا است سابقه رهبری ارکستر مجلسی و سمفونیک صدا و سیما را دارد. همچنین او نخستین رهبر ارکستر سمفونیک تهران پس از انقلاب است که همراه این ارکستر برنامههایی را در تالار وحدت، شهرستانها و جبههها اجرا کرده است. او پیش از اینکه حکمش را از سرپرست دفتر موسیقی بگیرد، از آبان سال گذشته همکاریاش را با ارکستر سمفونیک تهران آغاز کرده بود و البته یکی از نوازندگان ارکستر ملی هم هست.
ارکستر سمفونیک تهران در دومین روز بیست و هفتمین جشنواره موسیقی فجر در تالار وحدت به اجرای برنامه پرداخت و امروز چهارشنبه نیز دوباره در تالار وحدت به اجرای برنامه می پردازد.
برنامه ارکستر سمفونیک در جشنواره فجر به گفته او شامل دو بخش ست، در بخش اول چهار قطعه ایرانی و و در بخش دوم چند قطعه خارجی نواخته میشود.
کامبیز رحیمی، روحالله خالقی، نادر مرتضیپور و حسن ریاحی آهنگسازان ایرانی هستند که آثارشان در بخش اول اجرا خواهد شدف در بخش دوم نیز آثاری از ادوارد لالو آهنگساز فرانسوی و آرام خاچاتوریان اجرا میشود.
او درباره این ارکستر و برنامههایی که در این یک سال اجرا کرده میگوید:« به هر حال وقتی رهبری یک ارکستر به تو واگذار میشود تا برنامههایت را تنظیم کنی و با گروه هماهنگ شوی قدری زمان میبرد. اما نکتهای که وجود دارد این است که اعضای ارکستر سمفونیک همگی تحصیلات آکادمیک داشته و حرفهای هستند. در این ارکستر جوانان در کنار پیشکسوتان فعالیت میکنند و به نظرم فرقهای بسیاری نسبت به گذشته دیده میشود.»
هر چند که در سال جاری ارکستر سمفونیک برنامههای مناسبتی را اجرا کرد، اما رهبر این ارکستر میگوید که این برنامهها بخشی از برنامههای از پیش تعیین شده بودند.
او یکی از اهداف آتی این ارکستر را استفاده از آهنگسازان ایران در اجراها و همچنین اجراهای کارهای کلاسیک در کنار آن میداند، برنامهای که به اعتقاد مرتضیپور تا حد زیادی به آن عمل شده و از آن دوره نبوده است.
یکی از مشکلاتی که در چند سال گذشته در ارکستر سمفونیک با آن مواجه بودهایم بالا رفتن سن نوازندگان بود که جایگزینی نیز برای آن در نظر گرفته نشده بود، اما مرتضیپور این موضوع را مشکل نمیداند و بر این باور است که هر قدر سن نوازنده بالا میرود تجربهاش نیز بالا میرود و بودن پیشکسوتان در ارکستر نعمت بزرگی است.
او حتی معقتد است چند نوازندهای هم که بازنشسته شدهاند، اگر بتوانند در برنامههای ارکستر شرکت کنند بسیار خوب است و از آنها استفاده خواهد شد.
رهبر ارکستر سمفونیک تهران در مورد آهنگسازان و انتخاب آثارشان میگوید: «هر کسی که از نظر توانایی ، تجربه علمی و تحصیلات صلاحیت داشته باشد، او را به کار میگیریم. به آنها هم که پیشکسوت هستند کار پیشنهاد میدهیم.»
او میگوید که برایش فرقی نمیکند که چه کسی این صلاحیت را داشته باشد هر که باشد او مایل است که از کمک او در ارکستر سمفونیک بهره ببرد و بر این باور است که پیشکسوتان جای کسی را تصاحب نکردهاند و انرژی که آنها برای کار صرف میکنند بسیار به ارکستر نیرو میدهد. بودن آنها نعمتی است و تا بتواند از آنها حمایت میکند و تاکید دارد که برای جوانان صندلی جداگانهای میگذاریم و لااقل تا زمانی که من هستم جا برای جوانان خواهد بود.»
یکی از مشکلاتی که ارکستر سمفونیک معمولا با آن مواجه بوده فرسودگی سازها است، سازهایی که عمومیتر هستند دچار فرسودگی و استهلاک شدهاند و این موضوع مشکلاتی را به وجود میآورد، مرتضیپور در این باره توضیح میدهد که بعضی از سازها که جنبه عمومی دارند مثل کنترباسها و سازهای ضربی و پیانو که نوازندههای مختلف از آن استفاده میکنند، فرسوده هستند اما این سازها در حال خریداری هستند و در آینده این مشکل را نخواهیم داشت.
57244
نظر شما