افزایش 28 هزار تومانی سکه بانکی برای مبارزه با حباب بازار طلا یا کسب سود از رشد قیمت دلار انجام گرفته است؟

علی پاکزاد: روز گذشته شاهد افزایش شدید در قیمت ارزهاییث مانند دلار، یورو و پوند در بازار ارز بودیم و به فاصله یک روز در حالی که قیمت طلا در بازار جهانی سیر نزولی در پیش گرفته است به ناگهان شاهد رشد قیمت سکه در بازار هستیم ولی اینبار این افزایش قیمت سکه در بازار آزاد با همراهی قیمت سکه بانکی هم همراه شده است به طوریکه قیمت سکه بانکی حدود 750 تومان گرانتر از قیمت مبادلاتی در بازار آزاد شد.
البته این اقدام بانک مرکزی با افزایش ناگهانی حدود 28 هزار تومانی سکه بانکی طی یک روز صورت گرفته است 28 هزار تومان قیمت سکه های بانکی را افزایش داد و رکود افزایش یک روزه قیمت سکه بانکی (در دوره هفت ماهه ای که از فروش سکه در سیستم بانکی می گذرد) امروز شکسته شد.
اما سئوال اینجاست که این اقدام توسط بانک مرکزی با چه هدفی صورت گرفته است؟ اگر تبعیت از بازار جهانی طلا بوده باشد که نگاهی به روند قیمت ها نشان می دهد طی 24 ساعت گذشته قیمت هر گرم طلا از حدود 55 دلار به 54 دلار کاهش پیدا کرده است یعنی از حدود هر اونس 1709 دلار به 1686 دلار کاهش پیدا کرده است.
اگر قصد بانک مرکزی پوشش رانت فروش سکه بانکی بوده است هم با توجه به آنکه در ماههای اخیر این نحوه توطیع نتوانسته است به مهار بازار سکه کمک کند در عمل این توزیع رانت هیچ سودی برای بازار نداشته و باید گفت بهتر ان است که بانک مرکزی فروش سکه توسط شعب بانک ملی را متوقف و دوباره حضور بانک مرکزی در مبادلات سکه به حراجهای بانک کارگشایی محدود شود.
نکته دیگر آنکه حباب قیمت سکه در بازار داخلی در مقایسه با قیمت واقعی سکه در بازارهای جهانی همچنان وجود دارد و اقدام اخبر بانک مرکزی می تواند به افزایش حجم این حباب منتهی شود، این حباب در عمل می تواند به کاهش تمایل صاحبان نقدینگی برای حضور در بازارهای مولد ختم شود و تنها سودی که به همراه دارد افزایش تمایل به واردات رسمی و غیر رسمی طلا به کشور است.
اما نکته جالب توجه در این اقدام در عمل تن دادن بانک مرکزی به قیمت دلار آزاد به جای دلار رسمی در محاسبه نرخ سکه بانکی بوده است.
در حال حاضر بر مبنای دلار آزاد حدود 1343 هر گرم طلا با عیار 24 در بازار داخلی معادل 73360 تومان قیمت دارد ولی قیمت فروش سکه بانکی بر مبنای هر گرم طلای عیار 24 با قیمتی معادل 82 هزار تومان مورد محاسبه قرار گرفته است یعنی بانک مرکزی برای تبدیل قیمت حدود 54 دلاری هر گرم طلا به جای نرخ رسمی(1090تومان)، مسافری (1197تومان) و یا آزاد(1434تومان) با دلار 1520 تومانی قیمت گذاری و به بازار عرضه کرده است.

 


این نحوه محاسبه بانک مرکزی در عمل باعث می شود این شبهه در میان کارشناسان اقتصادی تقویت شود که بانک مرکزی به جای یک ناظر و برنامه ریز بازارهای پولی و بازارهای فرعی مرتبط با آن به عنوان یک سوداگر خود را به دست جریان بازار سپرده است و معلوم نیست از این طریق به دنبال چه هدفی در بازار عمل می کند، آیا واقعا تنها دغدغه بانک مرکزی تامین بودجه ریالی دولت است؟ آیا بانک مرکزی به نبال حفظ ارزش دلار به جای ریال است؟ آیا بانک مرکزی واقعا می داند از بازار های ارز و طلا چه می خواهد؟
باید منتظر بود دید رئیس کل بانک مرکزی بلاخره در توضیح وضعیت پیش امده چه توضیحی دارد، آیا همچنان باید به نقل از وزیر اقتصاد بشنویم که بانک مرکزی نیاز به زمان دارد تا سیاستهای پولی اش به بار بنشیند؟
/222

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 186334

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۵:۰۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۴
    14 0
    والله این جنایت در حق ملته! این فرد رو باید محاکمه کرد.
  • sina US ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۴
    14 0
    متاسفم برای بانک مرکزی
  • بدون نام IR ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۴
    11 1
    این قضیه باعث می شود از روز شنبه همه مردم به سمت خرید دلار 1355 تومانی بکنن تا در مرز 1500 تومان بفوشند.
  • ساشا IR ۰۰:۲۸ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۵
    12 0
    این در حقیقت پول اضافی است که بانک مرکزی میگیرد و در جیب خود میگذارد. کلاً بانک مرکزی به دلیلی که انگار فقط خودش و دولت میدانند، تصمیم گرفته اند هم ارز و هم سکه (خود سکه تابع قیمت ارز است)، هر دو را گران فروشی کنند. دلال و صراف گران فروش و قیمت جهانی هم همه بهانه است. چون خود بانک مرکزی دلار را هفته پیش با قیمت 1315 به بازار تزریق کرد و این خودش مهرتاییدی بر این موضوع بود که بانک مرکزی خواستار گرانی در بازار ارز است.
  • کمکی به هم وطنانم که مورد ظلم سیاست های IR ۰۰:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۵
    12 0
    در مورد سکه حتی ارز هم گران تر حساب شده. پیشنهاد من این است که اگر میخواهند در طلا سرمایه گذاری کنند، از طلافروشی که به آن اعتماد دارند سکه "غیر بانکی" که طرح و نقش هخامنشی، خارجی و غیره دارند، خریداری کنند و فقط پول طلای 24 گرم آن را بدهند. اعتماد از این جهت مهم است که پول اضافی بابت سکه ندهید. در مورد سکه های بانکی پول اضافی که بابت سکه میدهید حتی تا 100 هزار تومن هم میرسد. یعنی بانک مرکزی بی هیچ منطقی مبلغ اضافی بابت سکه های طلای خود میگیرد.متاسفانه حتی فروش سکه غیر بانکی را هم تحمل نمیکنند و علیه آن اقداماتی کرده اند. خلاصه اینکه سکه غیر بانکی بگیرید، ولی با اطمینان از عیار و وزن آن. این بود راهنمایی اینجانب به هم وطنانم که موردسیاست های بانک مرکزی قرار گرفت اند.
  • بدون نام IR ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۵
    2 3
    مهم نیست از قدیم گفتن سزای گران فروش نخریدن هست . همه چی تفسیر به رای هست و دلار گران میشه .نفت گرون میشه .هوا ابری میشه . هوا آفتابی میشه .نرخ ارز میاد پایین .نرخ طلا میاد پایین .اما قیمت سکه باید بره بالا
  • بدون نام IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۵
    19 0
    مگر سه روز پیش وزیر اقتصاد نگفتند که طلا نخرید چون ضرر میکنید؟ و مردم گله نکنند اگر ضرر کردند؟ الان که درست برعکس شد. انهم در ظرف ۳ روز؟
  • کیومرث رحمانپور IR ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۷
    2 0
    سلام من واقعادلم ازاین پیش امدهامیسوزدبادریافت ماهیانه 380تومان حقوق بازنشستگی چگونه بایدخودوخانواده ام اداره کنم امیدداشتم ودارم که این حبابهاوگرانیها روزی تمام شودتاما بتوانیم زندگی بدون نگرانی ودلواپسی داشته باشیم تااوایل یارانه هامن خیلی امیدداشتم امثال من که با سکه وارز کاری نداریم باید چوب یکعده سرمایه دار بی خدارا بخوریم که همه چیزشان پول وبس بازامیدراازدست نمیدهم تاببینیم چه میشود متشکرم رحمانپور