در خبرها آمده بود که اصغر فرهادی همراه خانواده اش ایران را ترک و در فرانسه اقامت کرده است...

 خبر رفتن اصغر فرهادی، کارگردان فیلم جدایی نادر از سیمین از ایران، با استقبال برخی از سایت ها روبرو شده است. یکی از این سایت ها خبر این رفتن را با چندین طعنه و حمله بدرقه کرده و به اعتبار این که بی بی سی از وی و فیلم او تقدیر کرده او را مورد حمله قرار داده است. در این خبر آمده است: گفتنی است فرهادی در آخرین فیلم خود "جدایی نادر از سیمین" با ارائه یک چهره سیاه و غیرواقعی از جامعه ایرانی، توانست نظر کشورها و جشنواره‌های غربی را به خود جلب کند و جوایز فراوانی را به دست آورد.
بنده مثل بسیاری از ایرانیان که به فراوانی از این فیلم استقبال کرده و آن را دیدند، به تماشای آن نشستم اما به هیچ روی تصویر سیاهی از ایران یا تصویری غیر واقعی در آن ندیدم. در این باره خیلی به ذهنم فشار آوردم، اما باز عقلم به جایی نرسید. البته احتمال می دهم که نتوانسته ام چنین سیاه نمایی را از آن درک کنم. با این همه، اگر بنا باشد سیاه نمایی از ایران در این فیلم آن قدر دور از ذهن باشد که به این سادگی نتوان به آن رسید، باید به درک افرادی که نایل به درک آن شده اند آفرین گفت که این قدر قدرت سوراخ کردن فیلم را دارند. بنده البته به این فیلم ـ صرف نظر از ویژگی های شخصی کارگردان که چیزی از آن نمی دانم ـ آفرین می گویم. آفرین گفتن من به خاطر واقع گرایی و موضع انسانی است که در این فیلم وجود دارد، عشق پسری به پدر که این چنین شیفته اوست. زنی وفادار به شریعت و انسانیت و صداقت که وسوسه به دروغگویی می شود، اما تسلیم نمی شود. رفتار انسانی آن زن و خانواده اش با شوهرش و بسیاری نکات دیگر.

اما این که جایزه دادن غربی‌ها همه اش برای اهداف خاصی باشد، این هم به طور مطلق قابل قبول نیست. به هر حال این ادعا شاید در باره همه نهادهای غربی که در بسیاری از آنها ایران هم عضویت دارد، صادق باشد، اما به دو دلیل نباید به طور مطلق در این باره حکم کرد. اولا به دلیل این که آنها هم دست کم گاهی درست تصمیم می گیرند. بارها شاهد بوده ایم که اقدام سازمان عفو بین الملل در محکومیت رفتار غیر انسانی برخی دولتها مانند دولت بحرین مورد تأیید رسانه های ما قرار گرفته و با آب و تاب نقل شده است. دوم آن که می دانیم و می گوییم که آن نهادها یا برخی از شبکه های خبری شان گاهی درست عمل می کنند تاکارها و حرفهای بدشان هم در نظر دیگران درست به نظر آید.
اکنون می گویند فرهادی ایران را ترک کرده و در فرانسه اقامت کرده است. بنده از این که یک ایرانی یا یک مسلمان شرقی به اروپا برود از این بابت خوشحالم که بالاخره یک مسلمان به مسلمانان آن دیار اضافه شده است. همین که اسم مسلمان روی اوست کافی است. اما از این که کسی در اینجا نگران این نباشد که کارگردانی کارآزموده که در دامان سینمای پرافتخار پس از انقلاب تربیت شده و اندکی هم ممکن است شورشی باشد، از ایران برود، ناراحت هستم.

مگر ما بر این باوریم که همه رفتارهایمان در جمهوری اسلامی درست است؟ مگر ادعای عصمت داریم؟ تازه مگر دو سه آدمی که در یک فیلم نمایش داده می شوند نمونه ای از تمام مردم ایران هستند؟ ایا اتفاق بد در جامعه نمی افتد؟ آیا فساد اقتصادی وجود ندارد؟ آیا آدم بد در جامعه وجود ندارد؟‌ پس این همه زندانی برای چیست؟ صد البته انسان های پاک هم فراوان هستند. انسان های ایثارگر و پاک هم فراوان هستند. بسیجیان غیرتمند و حافظ مرزهای ایران اسلامی هم بسیارند. در عالم فیلم سازی، یکی ممکن است فیلم خوبان را بسازد دیگری فیلم بدان را. خداوند هم در قرآن گاهی اخبار خوبان را می گوید گاهی اخبار بدها را. آیا داستان یوسف باید به این معنا باشد که قرآن تصویر بسیاری بدی از مردم کنعان می دهد؟ به هر حال وظیفه یک فیلم ساز این است که عیب و مشکل جامعه خود را بگوید، وظیفه دیگری آن است که حسن آن را بگوید.
بنده به نوبه خود مطمئن هستم که این قبیل مهاجرت ها برای کشور ما زیانبار است و افزون بر آن که ما امکانی و ظرفیتی را از دست می دهیم، راه را برای بیراهه رفتن آنان فراهم می سازیم، به ویژه که اگر این چنین بدرقه شان کنیم. این احتمال را می دهم که فردای این روزها  او فیلم های دیگری بسازد که برای ما ناخوشایند باشد، اما بدانیم و توجه داشته باشیم که ما هم مقصر بوده ایم. البته رفتن از ایران گو این که گاه  باعث شهرت بیشتر  و جهانی تر شدن می شود اما بسا آدمی را در معرض دوری از هویت ملی ـ دینی و احیانا غربت بگرداند. این به اصالت شخص بر می گردد.

 خداوند همه ما را عاقبت بخیر گرداند.

 

کد خبر 186214

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 35
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهدی IR ۰۰:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    17 3
    فرهادی رفته یه فیلم بسازه و برگرده. گفته هرگز میهنم رو برای همیشه ترک نمی کنم و تا ابد در ایران فیلم خواهم ساخت.
  • بدون نام IR ۰۱:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    5 41
    بره اونجا یه فیلم از مشکلات فرانسوی ها بسازه ببینم براش به به میگن. بره از نژاد پرستی بسازه ببینه به به میگن. بره کشف کنه و بگه انشتین به چه حقایقی در پایان عمرش رسید ببینه بازم براش بهبه میگن. اینادم همونیه که تو فیلم مزخرف درباره الی کارو از داخل صندوق صدقات شوع میکنه و با یک خاین قهرمان تموم میکنه. بهتر که رفت.
  • بدون نام DE ۰۲:۰۷ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    4 3
    رفتن اینان از ایران باعث شهرت بیشتر آنان نمی شود لزومن. و اینان هم برای شهرت نیست که می روند. برای آزادی عمل و امکانات بیشتر می روند. ولی همانطور که نوشتید دوری از وطن سبب دوری از هویت و احیانن غربت می می شود و دیگر فرهادی فیملساز ایرانی نمیشود. البته اگر درست باشد که فرهادی مهاجرت کرده. چون من شنیدم برای شش ماه در آلمان اقامت گرفته تا کار کند.
  • عبدالرحیم IR ۰۲:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    3 21
    داشتن اسم مسلمان کافی نیست. بنده به فیلم آقای فرهادی اعتراضی ندارم اما ایشان می بایست به نظامی که در آن رشد کرده بود احترام قائل می شد.با این وجود از رفتن ایشان خوشحال نشدم و امیدوارم مانند آقای مخملباف به آلت دست دولت های غربی تبدیل نشود.
  • محمد نادی IR ۰۳:۱۳ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    7 23
    آقای جعفریان عزیز کسی به ایشان نگفت برو و یا دیگر برنگرد ضمنا حتما می دانید که فیلمهای اخیر ایشان بیشترین جایزه و نقد مثبت و طرفداری مردم را در پی داشت پس شرایط و جبر باعث نشد که او برود بلکه او کاملا آزاد مختار و بی سر و صدا ایران را ترک کرد همچنین به دقت اگر دوباره فیلم را ببینید و مصاحبه او را بخوانید او گفته است از منظر من همه چیز نسبی است حتی اخلاق. و شما خود بهتر می دانید که از منظر اسلام اخلاق نسبی نیست یعنی دروغ همیشه بد است و ... اما او خود در مصاحبه و فیلمش می گوید انسان در شرایط گوناگون اگر مصلحت بداند می تواند دروغ هم بگوید کما اینکه شخصیت مذهبی فیلم هم که شما شیفته او هستید در لحظه ای پنهان کاری می کند (که از نظر کارگردان اشکال ندارد چون نسبی ست)و این نسبی گرایی اخلاق یعنی فاجعه
    • پدرام IR ۱۶:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۳
      3 0
      دوست عزیز منظور از نسبی در شرایط کنونی و از ناحیه بیرونی هست یعنی وقتی میگوییم دروغ تعبیرمان از دروغ چیست...در مثلا 6000 سال پیش دروغ یک تعبیر داشت یک جور شناساییمی شد و یک جور هم درمان اما در دنیا کنونی گاه اینقدر روابط و تعاملات پیچیده و درهم تنیده می شود که تشخیص دروغ و راست و خوب وبد و عواقبشان ( مثلا صحنه دروغ بسیار ساده راضیه درباره علت ریختن اشغالها در راه پله که بعدا چه نتیجه ای داد!!!) سخت می شود.. و باید به تحلیل و دید درست تری از آنها پرداخت نسبی بودن اخلاق یعنی شناسایی بداخلاقی ها و درمانشان و یا رفتن به سوی اخلاق پیچده تر و سخت تر شده نه اینکه اخلاق بده تقصیر فرهادیه که شما بد میفهمی؟؟؟
  • بدون نام IR ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    9 3
    اين يكي رو خيلي خوب اومدي
  • سيما US ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    12 2
    اقاي رسول جعفريان .من از نوشتن اين مطلب متين و منصفانه تشكر مي كنم.فقط اينكه اقاي فرهادي براي ساختن فيلم جديدش به فرانسه رفته .كما اينكه قبلا هم براي ساخت فيلم به المان رفته بود و در حين كار المان را ترك كرده و به ايران برگشته بود كه فيلم جدايي ...را بسازد .ايشان يك هنرمند است و براي خلق اثرش فرمول از پيش تعيين شده اي ندارد. و الان اين گونه تشخيص داده كه نوشتن فيلم نامه به همراه يك نويسنده معتبر جهاني به خلق اثرش مي انجامد .و لابد خانواده او هم براي حمايت معنوي او در كنارش هستند .و اين به معني مهاجرت نيست .در ضمن به مطلب شما با اجازه تان اضافه كنم چهره انساني و شريفي كه در فيلم جدايي ...از قاضي دادگاه ارائه مي شود و توسط مخالفان سياسي ان سو به سفيد نمايي فيلم تعبير گشته !!!!
  • بدون نام IR ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    13 2
    بسيار عالي و منطقي است. آيا بايد كشور از ادم هاي با فرهنگ و دردآشناي جامعه خالي شود؟
  • بدون نام IR ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    1 23
    جناب آقای جعفریان ، شمابه همان امورتاریخ بپردازیدبهتراست .
  • رجائی DE ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    17 2
    خدا دم شما را گرم بگرداند حضرت جعفریان که سخن دلپذیر گفتید...
  • جواد IR ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    14 1
    خدا به شما خير بدهد كه از موضع حق و انصاف به مسئله نگاه كرده ايد. اي كاش اين نوع نگاه فراگير باشد و همه مان تقواي الهي پيشه كنيم.
  • ع.خ IR ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    10 2
    من با کلیت مطالب شما موافقم اما کاش درباره دلایل مهاجرت امثال فرهادی،فیلم سازی آنها در خارج از ایران و یا مهمتر از آن مهاجرت دانشجویان نخبه و به اصطلاح مغزها و عوارض ناشب از آن عمیق تر فکر میکردیم
  • حامد IR ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    11 1
    هنوز یک منبع موثق این خبر را تایید نکرده ، رسانه ای که برای اولین بار خبر را منتشر کرد ، قابل اعتماد نیست ، دلیلی ندارد سفر فرانسه فرهادی ، مهاجرت دائمی تلقی شود !
  • بدون نام IR ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    7 2
    هیچ هنر مندی دوست ندارد خارج از سرزمین مادری خود کار کند چون ریزه کاری های فرهنگی افراد یک جامعه که در تعامل با یکدیگر به سر می برند را به خوبی درک کرده و می شناسد. بنابراین می تواند یک اثر تاثیر گذار بسازد. اما روحیه هنذمند با دیگرانی که کار سیاسی یا اقتصادی و غیره می کنند بسیار متفاوت است. اگر او را در هزار توی این دالانهای قواعد گرفتار کنیم اصلا امکان کارکردن را از او گرفته ایم. وقتی هنرمند تحت فشار روانی قرار گیرد آنهم برای مسائلی که در مخیله اش نمی گنجد برای نجات این ذهن خلاق و هنری چاره ای به جز ترک آب و خاک مادری ندارد. باید یاد بگیریم که هنرمند کارش چیز دیگری است و در دعواهای جناحی ذهنش می پوسد. هنرمندان را باید پاس بداریم.
  • mohammad bagher AU ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    5 20
    جناب آقای جعفریان سلام نوشته شما قابل تامل و بررسی است و یقینا هدف صحیحی را دنبال میکند، ولی لازم به ذکر است که این گونه مهاجرت ها را میتوان به دو دسته طبقه بندی کرد: اول اینکه شخص مهاجر آنقدر خود را در محدودیت کاری میبیند و آنقدر در خود بالندگی میبند که بهترین راه را برای پر و بال گرفتن و بالندگی خود در مهاجرت میبیند دسته دوم افرادی هستند که آنقدر در رفاه و آسایش هستند که همیشه احساس محدودیت و کمبود مینمایند و اولین قدم برای رفع محدودیت خود را مهاجرت میدانند دسته دوم به خاطر سیری ناپذیری بودنشان پس از مدتی از مهاجرتشان شروع به اظهار نارضایتی میکنند و چون خریداری ندارند مجبور میشوند که تیر این نارضایتی را به سمت کشور و حکومت و هموطنانشان بگیرند جناب آقای فرهادی یقینا از دسته اول نیستند
    • بدون نام IR ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۳
      0 0
      ایکاش می گفتی چرا فکر می کنی فرهادی از دسته اول نیست؟
  • بدون نام IR ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    5 13
    جناب فرهادی عزیز اگر این خبر را می خوانید استدلال خودتان را از رفتن به فرانسه بفرمایید ما خیلی ها را داشتیم مثل وثوقی وخانم فراهانی رفتند ولی دیگر کار ی هنری از ایشان ندیدیم شما برای ایران افتخار هستید از اینکه دیگر احتمالا مثل سلف برایتان کار هنری مثل کذشته مقدور نخواهد شد و ما را از کارهای خود محروم می کنید شدیدا ناراحتیم.اگر میشود وراه تجدیدنظر باز است که هست، تجدیدنظر فرمایید تا ما از کارهای هنری شما محروم نباشیم ومن الله التوفیق
    • امیر IR ۰۰:۴۴ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۳
      1 0
      ایشون برای ساخت یک فیلم که تهیه کننده اروپایی پیشنهاد کرده به فرانسه رفته است.اشکال این امر کجاست که یک هنرمند ایرانی با امکانات و در فضای سینمایی حرفه یی اثری بسازد؟نکونام در اوساسونا برای ایران مفید تر است یا پاس همدان؟
  • بدون نام IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    1 60
    معلوم نیست منظورآقای جعفریان چیست؟میخواهد او را یک روحانی روشنفکربدانند؟امثال آقای فرهادی که بدنبال افکار وگرایشهای خود در مهداستعمار توطن میکنند قبلا هم داشته ایم که بدون اینگونه بدرقه ها رفته اند وبعد بوق این کشورهای معلوم الحال میشوند
    • بدون نام IR ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۳
      2 0
      دوست عزيز اگر باشخصيت و آثار آقاي جعفريان آشنايي داشتيد اينگونه نمي نوشتيد. درضمن اين نوشته از روي روشنفكري نيست، از روي واقعگرايي است.
  • محمد نيك نهاد US ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    26 3
    در خواندن اين متن مردد بودم ولي با خواندنش به ديد درست و منطقي نويسنده اش آفرين گفتم.
  • بدون نام IR ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    25 2
    تا آنجا که می دانم فرهادی مهاجرت نکرده؛ گویا ایشان برای ساخت یک فیلم برای یکی دو سال در اروپا اقامت خواهند داشت. انشاالله که باز گردند
  • بهروز IR ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    30 3
    درود به شرافت این آخوند
  • بدون نام US ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    33 4
    قربون آدم چیز فهم ....
  • بدون نام IR ۱۳:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    30 4
    احسنت به آقای جعفریان
  • بدون نام IR ۱۴:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    29 4
    درود به شرفت
  • امیرحسین IR ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    36 4
    درود بر شما مرد بزرگ خدا را شکر که هنوز آدم شجاع در این کشور پیدا می شود . الهی شکر
  • بدون نام IR ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    45 3
    حاجي حرفهات به تيپت نمياد. ولي دمت گرم
  • بدون نام IR ۱۵:۴۸ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    1 18
    آخی آخی
  • بدون نام IR ۰۳:۱۲ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۳
    0 8
    جعفريان عزيز!واقعا فيلمشو ديدي؟؟؟؟!!!فكر كنم با كتاب قانون اشتباه كردي مومن!
  • م IR ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۳
    5 0
    واقعا چه خوب که بعضی وقت ها سخن حق رو هم میشه از این سایتهای اصولگرا شنید متاسفم که اصغر فرهادی رفت تک تک فیلم هاشو دوست داشتم و بارها دیدم می دوونم که توی فرانسه هم بیکار نمی نشینه و ما باز هم شاهد فیلم های خوبش هستیم، اما این بار نه در سینما، توی بساط خیابانی سی دی فروش های غیر مجاز
  • بدون نام IR ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۳
    2 0
    همه گفته ها و کامنت ها خوب و متین بود من دیگه چی بنویسم که اضافه بر آن باشد
  • امیر علی IR ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۳
    7 0
    سلام خدا بر شما دکتر رسول جعفریان: مدت ها بود از روحانیان در عرصه فرهنگی اینچنین کلام عادلانه و صادقانه نشنیده بودم!! اگر دیگرانی هم چون شما اینچنین راست می اندیشیدند امروز ما شاهد مخملباف هایی نبودیم که به بی راهه بزنند و خط گم کنند . و من معتقدم خطای آنها بر عهده کسانی است که امروز از رفتن فرهادی اینچنین جاهلانه شادی می کنند معلوم نیست این عرصه ی فرهنگی ما دچار چه فاجعه های تلخی در آینده خواهد شد والسلام علیکم.
  • بدون نام IR ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۵
    3 1
    آفرین بر این تحلیل های منصفانه و غیر مغرضانه. کاش بقیه دوستان هم یاد بگیرند