اعتماد نوشت:

«نامشخص بودن هویت مرد بی‌دست اشکانی» که 76 سال پیش در نزدیکی شهر ایذه تندیسی باستانی از آن کشف شد، این‌بار دلیل مسوولان استان خوزستان برای جلوگیری از نصب تندیس این سرباز معروف اشکانی در یکی از میادین اصلی شهر ایذه شد، تا پس از جنجال مجسمه آریوبرزن در یاسوج و تخریب مجسمه آرش در ساری، جدال بر سر مجسمه ها همچنان مستدام باشد.

اگرچه به گفته دکتر اردشیر صالح‌پور، هویت دقیق این تندیس هنوز بر باستان‌شناسان محرز نشده اما قریب به اتفاق آنان به الیمایی بودن آن و مردی یا فرمانروایی الیمایی و از ساکنان همین قوم و دیار اتفاق نظر دارند. این تندیس نوعی بی‌هیچ نشانی از تاج و زیورآلات مرسوم شاهان با سادگی و با بی‌پیرایگی ابهت، زیبایی و شکوهی اساطیری را یادآور می‌شود که سازنده آن را به معبد بزرگ مذهبی شمی اهدا کرده است.

این تندیس که به روش ریخته‌گری (موم گمشده) ساخته و پرداخته شده نشان از هنر، زیبایی‌شناسی و تکنولوژی آن دوران در منطقه الیمایی دارد که اصل تندیس هم‌اکنون در موزه ایران باستان در تهران نگهداری می‌شود و هنوز جزو آثار بی‌نظیر و ارزشمند میراث فرهنگی کشور به شمار می‌رود. نوع لباس، آرایش موها و شلوار ویژه «ران پا» علاقه این شخص را به سواری و سوارکاری می‌رساند.

به گفته صالح‌پور، تندیس مرد نوعی الیمایی که اغلب در تواریخ اشتباها مرد پارتی یا اشکانی نام گرفته زینت‌بخش کتاب‌های معتبر بسیاری است و این تندیس زیبا به شماره 2401 و قدمت 150 سال پس از میلاد تا 150 میلادی در تاریخ موزه‌ها به ثبت رسیده و شاخصی بارز و یادمانی از هنر و فرهنگ و تاریخ و تمدن شهر کهن و باستانی ایذه به شمار می‌رود.

آنطور که خبرگزاری ها از ایذه گزارش داده، سال گذشته مسوولان شهرداری ایذه در استان خوزستان تندیس فلزی مرد اشکانی را با هزینه 300 میلیون تومان ساختند و قصد داشتند آن را در میدان الیمای ایذه نصب کنند اما برخی دیگر از مسوولان استانی با این اقدام مخالفت کرده و اعلام کردند وقتی نمی‌دانیم مرد اشکانی چه کسی بوده و چه شخصیتی داشته چرا باید تندیس آن را در میدان اصلی شهر ایذه نصب کنیم؟

همچنین قدیر افروند، کارشناس میراث فرهنگی می‌گوید: «تاریخ و فرهنگ مانند آب زلال مشخص است و فرهنگ و تمدن ما برگرفته از میراث فرهنگی، تاریخی و دستاوردهای گذشتگان است و باید به دور از اغراض سیاسی با آنها برخورد کنیم.»

با این حال اکنون تنها شرح این تندیس مفرغی در میدان الیما نصب شده است، در حالی که میدان الیما در مسیر جاده ایذه و شهرکرد و اصفهان قرار دارد و نصب چنین نمادی در این میدان می‌تواند به معرفی هر چه بهتر شهر ایذه و محل کشف مرد اشکانی کمک کند.

شهرداری ایذه با توجه به اهمیت مجسمه مرد اشکانی و به دلیل علاقه مردم برای معرفی تاریخ پراهمیت این شهر تاریخی و یادآوری کشف یکی از مهم‌ترین اشیای تاریخی ایران در ایذه تصمیم گرفت در میدان ورودی شهر و در نزدیکی قبرستان تاریخی شهسوار، تپه‌های باستانی چغاکهره و پرچستان، کول فرح و تالاب میانگران تندیس مرد شمی را نصب کند که پس از مخالفت عده محدودی از مسوولان از این اقدام صرف‌نظر کرد. پیش از این مجسمه آرش کمانگیر در ساری به زیر کشیده شد و اسب‌های بی‌یال و کوپالش در گاراژی دور افتاده به زمین افتاد و بعد از آن جنجالی بر سر مجسمه آریوبرزن در شهر یاسوج درگرفت که به خیر گذشت و آریوبرزن در میدان ورودی شهر همچنان سوار بر اسبش ایستاده است.

47301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 161764

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد ملكي IR ۰۶:۳۰ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۹
    2 0
    به نظر من شهرداران شهرهاي ديگر بي تجربه هستند و از تجربه شهردار محترم تهران هم استفاده نمي كنند تا مشكل مجسمه ها بدون سر و صدا حل و فصل شود .
  • IF IR ۰۶:۴۲ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۹
    1 0
    باید گریست ....
  • رضا IR ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۹
    2 0
    به خدا الکی میگفتن مجسمه های تهران دزدیده شده اونم کار همین گروه به قول امام خشک مغز و متعصب بود
  • بدون نام IR ۰۷:۳۲ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۹
    3 0
    به نام خدا به نظر ما اهالی ایذه هویت این تندیس سرباز اشکانی کاملاً مسجل و محرز است و این تندیس مردی است که جان خود را فدای این سرزمین و خطه و فدای ایران خود کرده است. پس چرا نباید تندیس این سرباز اشکانی زینت بخش ورودی شهر ایذه باشد؟
  • یک خواننده IR ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۹
    2 0
    باید به تاریخ و فرهنگ ما به دور از سیاست نگاه کرد.
  • آنزان IR ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۹
    2 0
    در حال حاضر مردان قوم بختیاری در این منطقه به همین شکل لباس می پوشند
  • بدون نام IR ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۹
    2 0
    پس با این تفکر اگر صد سال آینده با مجسمه شهید محمد جهان آرا یا دیگر شهیدان عزیز اینگونه که با مجسمه آریوبرزن برخورد شد برخورد شود توجیه پذیر است
  • بدون نام IR ۱۹:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۰
    0 0
    از شما مسئولین سایت میخواهم که یک بار دیگه این خبر رو پخش کنین تا مسئو لین این مجسمه رو نصب کنن ممنون خواهش میکنم این خبر رو یک بار دیگه با نظرات روی سایت بگذارین