همشهری جوان نوشت:

بحث بر سر این نیست که این همه شبکه ماهواره‌ای فارسی زبان برای چه به جان مردم ما افتاده‌اند؛ نکته اینجاست که مگر ما خودمان در داخل، کاری برای جذب مخاطب نمی‌کنیم که به تعداد بیننده‌های شبکه‌های ماهواره‌ای اضافه می‌شود؟ ما از دار دنیا هفت شبکه داریم که برخی ساعت‌ها واقعاً هیچ برنامه‌ای ندارند. همه این انتقادها را با مجید رجبی معمار، مدیر شبکه جهانی جام‌جم مطرح کردیم. تنها مدیری که به‌دلیل سابقه فراوان فرهنگی‌اش تن به گفت‌وگو می‌دهد و در برابر سؤالات صریح ما پاسخگوست.

هرکدام از این شبکه‌های فارسی زبان روی یک موضوعی کار می‌کنند؛ یکی سیاسی است، یکی اجتماعی، یک مروج سبک زندگی و... از نظر شما کدام یکی خطرناک‌تر است؟
در شرایط حاضر فکر می‌کنم از نظر سیاسی شبکه‌ای خطرناک‌تر است که با برنامه‌ریزی دقیق‌تر و هوشمندانه‌تر می‌داند در کجاها باید روی جامعه ایرانی سرمایه‌گذاری کند که نمونه آن هم بی‌بی‌سی فارسی است. در مورد شبکه های دیگر می‌توان به «من و تو» اشاره کرد جون از تجربیات همه شبکه‌ها استفاده می‌کند، مخصوصاً من و تو1 که به عنوان یک شبکه عمومی محسوب می‌شود، سعی می‌کند رنگ و لعال بهتر و جذاب‌تری به برنامه‌هایش بدهد. این شبکه کاملاً‌هدفمند حرکت کرده و سعی می‌کند در کنداکتور برنامه‌هایش همه جذابیت‌ها را در نظر بگیرد. البته این را هم بگویم که از نظر این شبکه باید جامعه ایرانی به سمت دیدگاه سکولاریسم پیش برود.

Manoto2 چطور؟
این شبکه بیشتر هدفش بر ارائه برنامه‌های جذاب و در عین حال، هدفمند در قالب مستندسازی است که بیشتر برای جذب تیپ‌های شخصیتی فرهیخته‌تر است؛ تیپ دانشجوها و استادانی که سطح سواد بالاتری دارند و از برنامه‌های دم‌دستی خیلی خوششان نمی‌آید. بعضی از مستند‌هایشان بسیار قوی است و من شنیده‌ام که آرشیو بی‌بی‌سی و آرشیوهای مهم آمریکا کاملاً در اختیارشان است. اصلاً همه‌شان با هم مشترک‌المنافع هستند. آنها خوب می‌دانند که جوان‌ها برنامه‌های نو می‌خواهند.

نفوذ این شبکه‌ها تا الان چقدر بوده‌؟
آثار زیادی داشتند که نمی‌توان آن را کتمان کرد. به تیپ و نوع لباس و آرایش جوان‌ها دقت کنید! روشن می‌شود که این شبکه‌ها خیلی سریع نفود کرده‌اند!

پس چرا ما از این کارها برای جذابیت‌ برنام‌هایمان استفاده نمی کنیم؟
ما هم در بعضی برنامه‌های موفقمان در صدا و سیما از همین روش‌ها استفاده کرده‌ایم. خیلی از شیوها مباح هستند و همه می‌توانند از آنها استفاده کنند ولی بعضی از محدویت‌های اخلاقی، عرفی و دینی را هم داریم. اما در نوع طراحی لوگو و ارم شبکه‌ها ما یک سری حرکت‌های رو به جلویی هم داریم و این حتی عرصه رقابتی جدی تمام شبکه های دنیا با هم است. اینکه در دکور و نوع چیدمان یا استفاده از رنگ‌های گرم و شاد متناسب با موضوع برنامه‌ یک‌سری ملاحظاتی باید رعایت شود. بهره‌گیری از کارشناسان برجسته و مطالعه دقیق روی برنامه‌ها جزء نقاط ضعف و قوت شبکه ها نسبت به همدیگر است. شبکه من و تو تمام تاشش بر این است که از همه تجربه‌های شبکه‌های مباح و غیر مباح استفاده کند و حتی از شکستن حریم‌های دینی و عرفی هم ابایی ندارد و در واقع سعی میکنند از هر جذابیتی برای کارشان استفاده کنند که ما در این زمینه ملاحظات و محدویت‌هایی داریم.

جدای از این بحث قبول دارید که بعضی‌ جذابیت‌ها برمی‌گردد به نوع برنامه سازی؟
بله. مثلاً برنامه «بفرمایید شام» با نوع موضوعی که دارد توانسته به نسبت برنامه‌های دیگر مخاطب بیشتری را جذب کند. اینها برمی​گردد به ساختار برنامه‌، ترکیب‌بندی برنامه،‌اکتیو بودن و حتی درصد زیادی راحت بودن ارتباطات بین کسانی که در این برنامه شرکت می‌کنند.

رسانه ملی چقدر سعی کرده که این برنامه‌ها ایجاد شود؟
من فکر می‌کنم خیلی باید در این زمینه کار کنیم. این کار مدیران جسور می​خواهد. به نظر من امکان ریسک مدیران 50،60 درصد است.  

پس همه چیز هم به بودجه و پول برنمی‌گردد؟
بستگی دارد. مثلاً در برنامه‌های آشپزی از بترین و پیشرفته‌ترین امکانات استفاده می‌کنند. از زیبا‌ترین دکورها و با هزینه‌های بسیار سنگین‌؛ بودجه‌ای که آنها دارند اصلاً قابل قیاس با شبکه‌های داخلی نیست.

یعنی 1120 میلیارد تومان (بودجه 1390 سازمان) کم است؟!
بله! این سازمان رادیو و تلویزیونی‌ای که ما داریم در هیج کجای دنیا نیست. ما 110 شبکه رادیو و تلویزیون داریم برای استان‌ها و سراسر دنیا. ما به 37 زبان برنامه‌های مختلف رادیویی و تلویزیونی داریم. با پرسنل زیاد! خب این بودجه برای ما خیلی اندک است؛ مثلاً پروژه بزرگی مثل مختار با این همه ظرافت کاری، هزینه بالایی برای ما داشت. ولی ما مطلع شدیم که در یکی شبکه‌های عربی فیلمی تاریخی درباره یکی از خلفای راشدین می‌خواهند بسازند که فقط بودجه‌ اولیه‌اش 30 میلیارد تومان است. آن وقت مختار در طی هشت سال و با کمتر از نصف آن بودجه ساخته شده!‌مثلاً شبکه من و تو از آنجا که ما اطلاع داریم بودجه اولیه‌شان حدود 50 میلیارد تومان بوده.

مثلاً شما ده تا برنامه خوب که مخاطب زیادی داشته نام ببرید.
فیتیله‌ای‌ها. برنامه عمو پورنگ. برنامه خاله نرگس و پنگول. در برنامه‌های ورزشی‌مان مثلاً 90، سریال‌های شبکه 3،1و5.

57301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 150917

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 14 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام CA ۰۲:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    4 0
    فیتیله‌ای‌ها. برنامه عمو پورنگ. برنامه خاله نرگس و پنگول. بهترین برنامه های ما
  • بدون نام IR ۰۳:۰۹ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    5 0
    واقعا آیا خجالت آور نیست که پر مخاطب ترین برنامه صدا و سیمای ما فیتیله باشد. خود مدیر محترم به جمله آخرشان توجه کرده اند؟
  • بدون نام IR ۰۳:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    5 0
    آقای رجبی معمار ماشااله تمام برنامه های من و تو را حفظ بودند یک نگاه هم به کانالهای ایران بکنند. هیچ سرگرمی برای مخاطبانش ندارد.
  • بدون نام IR ۰۳:۳۲ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    4 0
    عمو پورنگ رو خوب اومدی
  • بدون نام IR ۰۳:۳۷ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    2 0
    وجدانا مقايسه بودجه صدا و سيما با شبكه هاي خارجب قابل قياس نيست
  • amk IR ۰۴:۰۳ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    4 0
    اگه برنامه های داخلی جذاب بودند مردم کمتر ماهواره نگاه میکردند یک ماه رمضان و15 روز عید یه دلیل سریال هاوبرنامه های زیبایی که پخش درصد بیننده ها هم بیشتر میشه وقتی ما باید برای دیدن یه سریال خوب یه هفته رو انتظار بکشیم ومنتظر باشیم مثل یه قطره چکان محتوای فیلم تو ذهنمون بره خوب ترجیح میدیم ماهواره ببینیم چون تو ماهواره لازم نیست انتظار بکشیم سریال ها هر شب پخش میشه
  • بدون نام IR ۰۴:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    2 0
    خوب توجیح می کنین. اگه برنامه محتوا داشته باشه مردم ترجیح می دهند تلویزیون خودمون رو نگاه کنن تا منو تو. به محدودیت دینی و اخلاقی هم ربطی نداره.
  • مهران IR ۰۴:۳۳ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    3 0
    فیتیله‌ای‌ها. برنامه عمو پورنگ. برنامه خاله نرگس و پنگول. :) قربان مخاطب این برنامه ها معمولا تو چه رده ئ سنی هستند :)
  • نیلوفر A1 ۰۴:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    5 0
    ماشاالله صدا و سیما زحمت کشیده برای نسل جوان و فرهیخته و دانشگاهیان برنامه خاله نرگس و پنگوئن و فتیلیه ای ها ساخته واقعا دسستون درد نکنه خسته نباشید
  • بدون نام IR ۰۴:۵۷ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    3 0
    بودجه من و تو یکصدم 1120میلیارد تومن شما هم نمی شه.اما با 30 تا کارمند ببین جام جم مارو به چه روزی انداخته.
  • هادي IR ۰۵:۴۸ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    3 0
    احتمالا كودك درون ايشان خيلي بازيگوش تشريف دارند . از برنامه هاي پر مخاطبشان مشخص است.
  • بدون نام IR ۰۶:۱۳ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    2 0
    اين برنامه پنگول كه خودش اخر اشكاله ! آقاي حاج عبدالهي با زبان بزرگترها و با اصطلاحات بزرگترها اين برنامه را اجرا ميكنه و از بچگي به كودكان كل كل و بي احترامي به خانمها و ... رو ياد ميده . همه جاي دنيا اين افراد آموزش چگونگي گفتار و رفتار با بچه ها رو ميبينن ، چون بچه ها همه چيز رو جذب ميكنن ، ولي اينجا اين آقا تنها چيزي كه ياد بچه ها نميده ادب و احترام هست
  • بدون نام IR ۰۶:۱۹ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    2 0
    صدا و سیما تا زمانی که دولتی است نمی تواند از این خواب خرگوشی بیرون بیاید اما باید توجه داشت که خط قرمز فراوان دارند
  • بدون نام IR ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    3 0
    من هنوز هم دستگاه دريافت از ماهواره ندارم اما مستند هاي شبكه من و تو را در منزل اقاي باجناق ديدم حيرت كردم. چطور انها براي خريد چنين مستندات قوي و با ارزشي پول دارند اما ما نداريم؟
  • بدون نام IR ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    4 0
    شخصا در تلوزیون فقط 90 و مختار نامه را می بینم. چرایش احساس میکنم در این دو برنامه حضور مصلحت کم رنگ است. به عبارت دیگر هر موقع صدا و سیما توانست حقیقت را پای مصلحت قربانی نکند، برنامه هایش جذاب خواهد شد.
  • شهاب IR ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    5 0
    از نوع پاسخهای جناب آقای معمار مشخص شد که ایشان هم از بینندگان دائم شبکه های من و تو 1 و 2 خصوصا بفرمایید شام هستند البته هیچ اشکالی نداره بنظر من علت موفقیت اینها در نگاه و نوع مدیریت و بهره برداری علمی از تخصص های گوناگون است که البته در صدا و سیما ی ایران کمتر به آن توجه می شود
  • ق سروخ IR ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    4 0
    به بظر من بیشتر برنامه های داخل مال 10 تا20 سال قبل است نه حالا که دنیا به روز شده وثانیه به ثانیه شبکه های تلویزیونی دنبال مخاطب جدید می گردند
  • بدون نام IR ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    3 0
    خب اگه تلویزیون خودمونم مستندای خوب و ارزنده پخش کنه مردم جذب میشن ما بجای ایراد گرفتن و زیر سوال بردن و بهانه تراشی کیفیت برنامه هامون رو ببریم بالا نه بگیم فلان و بی سار...
  • حمید IR ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    3 0
    درپاسخ به اقای رجبی معماروقتی درسریالهاهدف ماندگار نیست وهمچنین طنز پردازان بنده مشاهده میکنم بعضی از از برنامه های طنز زیر نویس میشود اقای چارلی چاپلین با حرکات پاتو میم مردم را میخنداند. ودرطنز ایرانی طرف میگوید داونه در زیر نویس مینویسند داوود چه جذابییتی دارد . اصلاح سیما برمیگردد به مدیریت .
  • یاور IR ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    4 0
    آقا خداوکیلی خسته شدیم انقد برنامه های 8 تا شبکمون بده که آدم خسته میشه به خدا مردم به خاطر برنامه جذاب نداشتن تلویزیون خودمونه که میرن سراغه ماهواره یه نگاه به ده تا برنامه جذابی که آقای معمار گفتن بندازین به جز 90 که اونم شاهکار عادله که اگه عادل نباشه هیچ جذابیتی نداره بقیش واقعا مسخرس مردم مجبورن برن سراغه ماهواره برنامه هامون درست بشه کسی ماهواره نگاه نمی کنه آخه عمو پورنگ و فیتیله ها شد برنامه جذاب !!!!!!!!!!!؟
  • معمار رجب مجيدي IR ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۶
    5 0
    فیتیله‌ای‌ها. برنامه عمو پورنگ. برنامه خاله نرگس و پنگول. بهترين برنامه هاي ما به نظرم خاله شادونهجا افتاده ها!
  • بدون نام IR ۰۳:۰۹ - ۱۳۹۰/۰۲/۳۱
    5 0
    واقعا فاجعه هست، من چند بار جواب سوال آخر رو خوندم باز باورم نمیشه که اینها تازه بهترین هاش هستند!!
  • من و تو IR ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۳/۰۹
    3 0
    سلام...آقای معمار فرکانس ها رو یادشون رفته بگن!!!
  • بدون نام IR ۰۴:۱۶ - ۱۳۹۰/۰۳/۱۰
    4 0
    صدا و سیما به 37 زبان برنامه رادیو و تلویزیونی داره بعد این هجوم به فرهنگ اون کشورها نیست ولی هر کانال فارسی زبانی هجوم به فرهنگ ایرانه و مبتذله و هزار تا چیز دیگه!مگه نگفتن یه سوزن به خودت بزن یه جوالدوز به دیگران؟
  • نوید IR ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۷
    3 1
    وای به حال ما. . . . .
  • محمد از بابل IR ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۵
    2 0
    آقا ما بهتر شدن برنامه هاتونو نمیخایم(؟!) یه کاری کنید که مایی که دیش میش نداریم تو وسط شهر با بوستر و آنتن هوایی بتونیم همین چهار پنج تا شبکتونو هم ببینیم