مشتری بزرگ ترین سیاره و خورشید بزرگ‌ترین جسم منظومه شمسی است. اما آیا می دانید بزرگ‌ترین های عالم هستی در مقایسه با این اجسام کدامند؟ فکر می‌کنید بزرگ‌ترین ستاره عالم چند برابر خورشید است؟

محمود حاج‌زمان: در مجموعه مطالبی که با عنوان «ترین‌های کیهانی» تقدیم شما شد، داغ‌ترین، تاریک‌ترین، سریع‌ترین و چند نمونه دیگر از ترین‌های عالم هستی را به شما معرفی کردیم. در آخرین شماره از این سری مطالب، شما را با بزرگ‌ترین‌های عالم هستی به نقل از سایت نیوساینتیست آشنا خواهیم کرد.

بزرگ‌ترین سیاره
مشتری بزرگ‌ترین سیاره منظومه شمسی است. مانند تمام سیاراتی که اندازه آنها بالاتر از حد مشخصی است، مشتری نیز یک غول گازی است که بخش اعظم آن از هیدروژن و هلیوم تشکیل شده است. اما سیارات گازی غول‌پیکرتری نسبت به مشتری نیز در کیهان وجود دارند. تا همین چند هفته قبل، بزرگ‌ترین سیاره شناخته شده دنیا TrES-4 بود که در سال 2006 / 1385 کشف شده بود. این سیاره که در فاصله 1500 سال نوری از زمین قرار دارد، 1.8 برابر مشتری قطر دارد. با این وجود، TrES-4 نسبت به اندازه خود خیلی سبک است و تنها 88 درصد مشتری جرم دارد. در نتیجه چگالی این سیاره تنها در حدود 0.2 گرم بر سانتی‌متر مکعب است که حتی از چوب پنبه نیز سبک‌تر است.

سازه

اما نتایج مشاهدات اخیر اخترشناسان منجر به کشف سیاره جدیدی شد که حتی از TrES-4 نیز بزرگ‌تر و عجیب‌تر است. اکنون بزرگ‌ترین غول گازی شناخته شده دنیا سیاره فراخورشیدی WASP-17b است، که قطر آن دو برابر سیاره مشتری است. با این وجود، این سیاره نیز که در فاصله 1000 سال نوری از زمین قرار دارد، تنها نصف مشتری جرم دارد و حتی از سیاره TrES-4 نیز سبک‌تر است. این که چطور سیاره‌ای می‌تواند به سبکی WASP-17b و TrES-4 باشد، هنوز یک راز سر به مهر است.

بزرگ‌ترین سازه مصنوعی
در حال حاضر بزرگ‌ترین سازه مصنوعی ساخت دست بشر که در فضا قرار دارد، ایستگاه فضایی بین‌المللی است. این سازه مصنوعی 109 متر طول و 370 تن وزن دارد.

سازه

بزرگ‌ترین کهکشان
بر اساس مدل استاندارد شکل‌گیری کهکشان‌ها، بزرگ‌ترین کهکشان‌ها غول‌های بیضی‌شکل هستند که که از برخورد کهکشان‌های کوچک‌تر شکل گرفته‌اند. بزرگ‌ترین نمونه شناخته شده، کهکشان عدسی شکل IC 1101 است. این کهکشان در فاصله یک میلیارد سال نوری و در مرکز خوشه کهکشانی Abell 2029 قرار دارد. کهکشان IC 1101 نزدیک به 6 میلیون سال نوری پهنا دارد، که هزاران بار بزرگ‌تر از کهکشان راه‌شیری است.

کهکشان

بزرگ‌ترین حفره
بزرگ‌ترین حفره دنیا یک سیاه‌چاله نیست، در عوض فضای پهناورتری از تاریکی است. بر اساس بررسی‌های اخترشناسان و در مقیاس‌های وسیع، گاهی اوقات کهکشان‌ها در امتداد یک دیوار نامرئی قرار می‌گیرند و یک فضای خالی به پهنای چند صد میلیون سال نوری بین آنها به وجود می‌آید. بزرگ‌ترین حفره شناخته شده دنیا که به طرز عجیبی بزرگ است، یک میلیارد سال نوری پهنا دارد و در سال 2007 / 1386 کشف شد. بر اساس یکی از نظریات موجود در این زمینه، این حفره باقی‌مانده یک برخورد باستانی با یک جهان موازی است.

حفره

بزرگ‌ترین ستاره
بزرگ‌ترین ستاره دنیا، ستاره VY صورت فلکی کلب اکبر است. این ستاره که 5000 سال نوری از زمین فاصله دارد، می‌تواند 8 میلیارد خورشید را در خود جای دهد. قطر تقریبی این ستاره که در حدود 3 میلیارد کیلومتر است، آن را در زمره ستارگانی قرار می‌دهد که تحت عنوان فراغول‌های سرخ شناخته می‌شوند. با این وجود، قطر این ستاره مورد بحث و مناقشه اخترشناسان است و برخی اعتقاد دارند که این ستاره، یک ابرستاره سرخ است که تنها 1 میلیارد کیلومتر قطر دارد.

ستاره

50

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 137428

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام SE ۱۶:۲۴ - ۱۳۸۹/۱۲/۲۵
    1 2
    با سلام. فاصله زمين از خورشيد با سال نوري چقدر است؟
    • بی نام GB ۰۵:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۲
      1 0
      8دقیقه است
  • ذوالفقار دانشی، دبیر سرویس دانش IR ۱۸:۰۶ - ۱۳۸۹/۱۲/۲۵
    8 1
    فاصله زمین تا خورشید 150 میلیون کیلومتر است. نور در هر ثانیه 300هزار کیلومتر در خلاء طی می‌کند، بنابراین 500 ثانیه طول می‌کشد تا نور خورشید به زمین برسد. پس فاصله زمین تا خورشید 500 ثانیه‌نوری است که با تبدیل واحد معادل 8.33 دقیقه‌نوری یا 0.0000158 سال‌نوری است. به عبارت دیگر یک سال‌نوری 63333 برابر فاصله زمین تا خورشید است.
  • medal IS ۱۷:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۸
    7 1
    پس اگه اينطوريه اين ستاره ها نورشون مليونها سال طول كشيده تا به چشم برسن ديده بشن
  • ذوالفقار دانشی، دبیر سرویس دانش IR ۰۳:۵۸ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
    5 0
    در پاسخ به کاربر محترم، medal: نور ستارگان و اجرام آسمانی متناسب با فاصله آنها طول می‌کشد تا به ما برسد. ستاره پروکسیما قنطورس با 4.2 سال‌نوری فاصله، نزدیک‌‌ترین ستاره به خورشید است و 4.2 سال طول می‌کشد تا نور آن به خورشید برسد. کهکشان آندرومدا 2.5 میلیون سال‌نوری از کهکشان ما فاصله دارد و 2.5 میلیون سال طول می‌کشد تا نور آن به زمین برسد. تمام ستارگانی که در آسمان می‌بینیم متعلق به کهکشان راه‌شیری هستند و نور آنها از چند سال تا حداکثر 70هزار سال در راه خواهد بود تا به ما برسد.
  • محسن A1 ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۲
    1 1
    من وقتی به ای سیارات وکرات فک میکنم گیج میشم واقعا سردرگم شدم زندگیمان چه هدفی داره.کمکم کنید لطفا
    • بی نام IR ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۳
      3 10
      دوست عزیز یه نگاه به عاشورا بنداز هدف زندگی رو متوجه میشی
  • امیر امیر امین A1 ۰۰:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۴
    1 1
    سلام..ای کاش میشد بفهمیم اخر این عالم هستی کجاست.ملیاردها ستاره و ملیاردها سیاره و کهکشان.حتی اگر یک درصد هم احتمال بدیم سیاره ای شرایط زمین رو داره و انسان داخلش زندگی میکنه اون یک درصد میتونه دهها ملیون سیاره باشه که کسی از وجود دیگری خبر نداره و شاید انها هم مثل ما پیشرفته یا پیشرفته تر باشن و انها هم دنبال ما باشن یا شاید اصلا انسان نباشن و موجودی دیگر با هوشی سرشار باشن