۲۱ شهریورماه مقارن با ۱۲ سپتامبر به عنوان مهلت ارسال آثار و طرح‌های دانشمندان و پژوهشگران به نهادهای نامزد کننده جایزه ۵۰۰هزار دلاری علم و فناوری مصطفی (ص) مشخص شد.

ستاد اطلاع‌رسانی و برندسازی جایزه مصطفی (ص) اعلام کرد:

به اطلاع می‌رساند بر اساس تصمیمات اخذ شده در شورای علمی جایزه مصطفی (ص)، زمان ارسال آثار و طرح‌ها از سوی دانشمندان و محققان به نهادهای نامزدکننده در کشورهای مختلف تا ۱۲ سپتامبر ۲۰۱۴ (۲۱ شهریورماه ۱۳۹۳) تعیین شده است.

جایزه مصطفی

جایزه مصطفی(ص)، جایزه عالی علم و فناوری است که هر دو سال یک‌بار به دانشمندان و پژوهشگران برتر جهان اسلام اعطا می‌شود. این جایزه به احترام نام پیامبر اعظم اسلام(ص) و به دلیل تأکید بسیار آن حضرت به علم‌آموزی، به نام یکی از القاب ایشان، مصطفی، به معنای برگزیده، نام‌گذاری شده است.

این جایزه در سال جاری برای نخستین بار اهدا خواهد شد. هدف از اعطای جایزه مصطفی ترویج و تشویق علم‌آموزی و پژوهش در جوامع اسلامی است. این جایزه پیشگام توسعه روابط منطقه‌ای نهادهای علمی و فناوری در کشورهای اسلامی است و با تقویت ارتباط علمی میان دانشمندان و پژوهشگران جهان اسلام به رشد و تعالی علمی در کشورهای اسلامی کمک خواهد کرد.

برگزیدگان جایزه مصطفی در چهار رشته مبلغ ۵۰۰ هزار دلار جایزه ویژه دریافت می‌کنند که مبلغ آن از محل موقوفات جایزه تأمین می‌شود. این چهار رشته عبارتند از: «علوم و فناوری نانو»، «علوم و فناوری زیستی و پزشکی»، «علوم و فناوری اطلاعات و ارتباطات» و «طرح برتر دانشمند مسلمان». این جایزه به طرح‌هایی تعلق می‌گیرد که زمینه‌ساز بهبود زندگی بشر بوده و در آن‌ها محققان دست به نوآوری‌های مشهود در مرزهای دانش و فناوری زده یا روش‌های علمی جدیدی ارائه کرده باشند.

اساسنامه این جایزه در سال ۱۳۹۱ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است. بنا بر مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی دبیرخانه جایزه در پارک فناوری پردیس از نهادهای زیرمجموعه معاونت علمی فناوری ریاست‌جمهوری مستقر و فعالیت علمی و اجرایی خود را برای شناسایی دانشمندان برتر جهان اسلام از حدود ۲ سال پیش آغاز کرده است.

بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی شورای سیاست‌گذاری متشکل از دانشگاه‌ها و مراکز علمی بزرگ ایران و جهان اسلام بر روند اعطای این جایزه نظارت می‌کند. از مهم‌ترین اعضای بین‌المللی شورای سیاست‌گذاری جایزه مصطفی(ص) می‌توان به بانک توسعه اسلامی، آکادمی علوم جهان اسلام، دانشگاه کراچی و دانشگاه مالایا اشاره کرد. همچنین فرهنگستان علوم ایران، فرهنگستان علوم پزشکی، دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف از نهادهای علمی عضو این شورا هستند.

طرح اعطای این جایزه بازتاب قابل‌توجهی در میان شخصیت‌های علمی داخلی و بین‌المللی داشته است. محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران جایزه مصطفی را برای رشد کشورهای اسلامی با اهمیت دانسته و اظهار امیدواری کرده است این جایزه بتواند در زمینه گسترش علم و فناوری در جهان اسلام نقش موثری ایفا کند. پروفسور محمد قیصر، رییس دانشگاه کراچی با تأکید بر اهمیت این جایزه اظهار کرده است جایزه مصطفی(ص) باعث افزایش تولید علم، افزایش اختراعات و انجام تحقیقات بیشتر شده و جهان اسلام از آن بهره خواهد برد.

همچنین دکتر احمد محمد علی المدنی، رییس بانک توسعه اسلامی نیز تأسیس این جایزه را گام بسیار مهمی برای تسریع پیشرفت‌های علمی میان مسلمانان خوانده و از همه کشورهای اسلامی خواسته است تا با همکاری با یکدیگر این جایزه را به یک جایزه معتبر جهانی تبدیل کنند.

گفتنی است در حال حاضر بیش از ۲۲۰ جایزه مهم علم و فناوری در سراسر جهان در زمینه‌های مختلف و توسط نهادها و بنیادهای گوناگون به دانشمندان اهدا می‌شود. اعطای جوایز ارزشمند، سنت علمی مهمی است که تاثیر بسزایی در توسعه و پیشرفت علم در جهان دارد.

نخستین و شناخته‌شده‌ترین جایزه از این دست، جایزه نوبل، برگرفته از نام «آلفرد برنارد نوبل» است که هر سال در ۴ رشته علمی به برترین دانشمندان فیزیک، شیمی، زیست‌شناسی و اقتصاد ـ و دو رشته غیر علمی ادبیات و صلح ـ در سراسر جهان اهدا می‌شود. آلفرد نوبل در سال ۱۸۹۵، یک سال پیش از مرگ، نزدیک به تمامی ثروتش را که از راه اختراع دینامیت به دست آمده بود به پایه‌گذاری این جایزه اختصاص داد تا با ترویج تلاش‌های علمی بشردوستانه استفاده‌های غیرصلح‌آمیز از اختراعش را جبران کند.

جایزه مصطفی(ص) بزرگ‌ترین جایزه علمی فناوری در جهان اسلام است و مجله نیچر، یکی از معتبرترین ژورنال‌های علمی در جهان، اعطای آن را به عنوان نشانه دیگری از پیشتازی علمی ایران در جهان اسلام ارزیابی کرده است.

۵۳۵۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 366535

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 43
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    از جیب مردم
    • بی نام A1 ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      تو خبر که نوشته از محل وقف تامین مبلغ جایزه شما چرا می گی از جیب مردم
    • بی نام IR ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      از محل وقفه چه کاری بهتر از این؟ کار خیر واسه یه هدف درست و حسابی
    • بی نام IR ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      نوبل هم با اون بزرگیش از محل وقف پرداخت میشه. به نظر من کار خیلی خوبیه.
    • فرشاد IR ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      از جیب مردم تو جاهای خیلی غیرضروری تو این مملکت خرج شده. این ولی کاریه که ایراد نداره. تازه نوشته از محل وقف. وقف میدونی چیه؟ نوبل رو مطالعه کن.
    • بی نام IR ۱۵:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      43 71
      از محل وقف
    • بی نام A1 ۱۶:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      کدوم فعالیت علمی ؟ چاپ مقاله در ای اس ای ؟ ایا میدونید شرایط دادن نوبل یا مدال فیلدز چی هست ؟ کل کشورهای اسلامی ده تا جایزه نوبل نبردن
    • آرمین A1 ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      شماها از اینکه اسم اسلام در این جایزه هست ناراحت شدید؟
    • بی نام US ۱۸:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      اشکالی نداره. خرج کنن. ولی ای کاش 500 دلار هم خرج حفظ و حمایت از فرهنگ و تاریخ ایرانی میکردن.
    • امید A1 ۲۲:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      81 7
      ایا وجود مدارس کپری با مدارس وجود کودکانی که به خاطر فقر ترک تحصیل میکنند کودکان کار و کسانی که به نان شب شان محتاجند ایا این وقف نمی توانست مشکلات اینها را برطرف کند ایا پیامبر یتیم نوا ما به صرف کردن اینجوری اوقاف راضی هستند؟ تورا به خدا سفسطه نکنید خودتان را اگر میتوانید به جای انها قرار دهید فرض کنید اگر پیامبر رحمت ا شما بپرسد چه جوابی میدهید؟
    • بی نام IR ۲۲:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
      23 23
      رقم قراردادهاي فوتباليست هارو نگاه بندازين. از جيب مردم نيست اونا؟؟ اين كه وقفه تازه. كل دنيا همينه.
  • بی پول IR ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    500 هزار دلار ضربدر 3150 میشه یک میلیارد و پانصد و هفتاد و پنج میلیون تومان عهههههه
    • بی نام IR ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      92 49
      در مقابل پولهایی که واسه چیزای خیلی الکی و بیخود خرج میشه این که پولی نیست برو یه نگاه به لیست قرارداد فوتبالیست ها بنداز
    • فرشاد IR ۱۵:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      39 59
      برای یک طرح و ایده علمی که قراره تحول ایجاد کنه پولی نیست. 220 تا جایزه علمی تو دنیا داره برگزار میشه. همشون هم پول های خیلی خوب میدن. تو ایران به علم و دانش و دانشمند واقعی باید بها داده بشه.
    • بی نام US ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      کاش یک سوم این رو خرج آثار باستانی ایران که در شرف نابودی هستن میکردن. تخت جمشید رو دیدین تازگی؟؟
  • علی IR ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    21 40
    گفته از منابع وقف پول جایزه رو می‌دن. اگه این‌طوره خدا خیرشون بده
  • بی نام IR ۱۵:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    19 47
    آقای ظریف: جایزه مصطفی را برای رشد کشورهای اسلامی با اهمیت دانسته و اظهار امیدواری کرده است این جایزه بتواند در زمینه گسترش علم و فناوری در جهان اسلام نقش موثری ایفا کند. یه کار خوب هم تو این مملک شد.
  • مهدی IR ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    21 41
    چه کار خوبیه. پول خوب برای توسعه علم و فناوری باید خرج شه نه برای چیزای دیگه. مثل نوبل. عالیه
  • علی IR ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    24 21
    این خوبه. چجوری باید طرخامونو بدیم؟ واقعا این جایزه رو میدن؟ من همیشه دوست داشتم یه همچین جایزه ای تو ایران راه بندازن. واقعا کار خوبیه. مثل کار خوب نوبل.
  • بی نام IR ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    24 32
    ایران و از این کارا؟ خوبه که نوبل ایرانیه
    • بی نام US ۱۸:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      58 4
      میشه بگی کجاش "ایرانی" هست؟ گفتن این صرفا برای "جهان اسلامه". ضمنا اینو با نوبل مقایسه میکنی؟؟
  • بی نام IR ۱۵:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    54 18
    جایزه علمی میتونه انگیزه خوبی باشه
  • بی نام IR ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    37 12
    در حال حاضر بیش از ۲۲۰ جایزه مهم علم و فناوری در سراسر جهان در زمینه‌های مختلف و توسط نهادها و بنیادهای گوناگون به دانشمندان اهدا می‌شود. اعطای جوایز ارزشمند، سنت علمی مهمی است که تاثیر بسزایی در توسعه و پیشرفت علم در جهان دارد./ جالبه
    • بی نام A1 ۱۷:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      12 4
      به دانشمندان و شرایط خودش درسته نه به این شکل
  • بی نام IR ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    19 7
    تو رشته های دیگه چی؟ جایزه نمیزارن؟
  • بی نام A1 ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    65 24
    ببین یه دانشمند که کل عمرشو صرف علم میکنه شاید هیچوقت یا شایدم اواخر عمرش بتونه این جایزه رو دریافت کنه اونم با کلی رقابت سنگین ولی یه فوتبالیستی که تو ایران تا پنچمرهم نخونده در کل دوران فوتبالش 1015 برابر این جایزه درامد داره خدایا آخه کجای این عدالته؟ کاش باز یه بازی درست حسابی بلد بودند اون وقت ادم کمتر می سوخت.
    • amir IR ۱۸:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      14 50
      خب تو چرا فوتبالیست نمیشی؟ قشنگ برو سه چهارتا گل هم به آرژانتین بزن که حق مطلب رو ادا کنی
    • حسن IR ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
      1 1
      اگه فک میکنه فوتبالیست شدن راحته چرا نمیری بشی و این همه پول بگسری؟
  • بی نام A1 ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    18 8
    تا حالا حتا بین یهودیا جایزه ی علمی خاص پیروان یک دین وجود نداشته. اینکار جنبه ی جالبی نداره و البته اهمیتش هم هیچوقت زیاد نخواهد شد
  • بی نام A1 ۱۸:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    22 15
    چقدر منفی اگه مخالفا دلیلشونم بگن بد نیس؟
    • بی نام A1 ۱۹:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      56 7
      من میگم ولی نشون نمیدن. یکیش اینه اگه جایزه علمیه و قراره اهمیتش هم بالا بره نباید محدود به افراد با یک دین و مذهب خاص داده بشه و همینطور به زمینه های مطالعاتی خاص
    • رضا.ب IR ۱۹:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
      16 59
      داداش من. دلیلش سه چیز میتونه باشه. اول بی اطلاعی و نا دانیه مفرط راجع به مفهوم وقف و کارعلمی، دوم جوزدگی و عادت به هوچی گر ی و نظرمنفی دادن راجع به همه چیز بالاخص وقتی ازطرف حاکمیت باشه بدون اینکه اندکی زحمت تامل و سبک سنگین کردن موضوع رو به ذهنشون بدهند و سوم هم ترکیبی از اول و دوم
  • مجید A1 ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    34 6
    آقا نمیشه یه جایزه 500هزار دلاری همینجوری به من بدند . بهرحال کار خیر خیره چه فرقی داره
  • بی نام A1 ۲۰:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
    62 8
    دوستانی که میفرمایید مثل "نوبل" است. میشه بگید پژوهش ها و دستاوردهای دانشمندان فیزیک و شیمی و الکترونیک و ژنتیک چه ربطی مسلمان بودن یا مسیحی بودن شان یا کلا دین و مذهب افراد داره که این جایزه بر این اساس مرزبندی شده؟؟ مثلا نوبل فیزیک هم تقسیم بندی مسلمون و مسیحی و کافر داره؟
    • بی نام IR ۰۰:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
      10 24
      تو بعضی رشته ها مثل ریاضی یه سری جایزه هست که فقط به زن ها داده می شه دستاوردهای دانشمندها ربطب به زن و مرد بودن نداره ولی این جایزه ها می خوان زن ها رو تشویق کنن چون تو ریاضی ضعیف ترن فعلا جایزه مصطفی هم منو یاد این جور جوایز میندازه قراره به دانشمنهای مسلمون جایزه بدن خب یعنی تشویق بشن. نوبل مرزبندی نداره ولی یه عالمه جایزه هس که فقط به دانشمندای اتحادیه اروپا می دن عیبی هم نداره
    • بی نام A1 ۰۳:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
      9 15
      خوب اين مى تونه يه انگيزه باشه براى دانشمندايى كه مسلمون هستن تا اين جورى بدونن كه شانسشون بيشتره گرچه حرفتون كاملا درسته و قبول دارم كه علم و دانش متعلق به بشريت هست و مرز هاى اين چنينى نداره البته همون طور كه پيامبر فرموند اطلب العلم ولو بالصين شايد اگر اين جايزه به غير مسلمون ها هم تعلق بگيره خيلى خوب باشه بتونه به وجهه مسلمونا كمك كنه
  • حسین قراگوزلو A1 ۰۶:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    9 4
    با سلام و احترام، کشوری مثل آمریکا که غول تسلیحاتی و صنعتی است و ابرقدرتی جهان را یدک می کشد، یکی از علل بزرگ پیشرفتش، تخصیص بالاترین بودجه کشور به بخش تحقیقات است.در دو دهه اخیر مراکز تحقیقاتی بسیاری را در کشور عزیزمان تاسیس کرده ایم و در بخش جذب نیروی انسانی نخبه نیز تا حدودی خوب عمل شده ولی متاسفانه نخبگان ایرانی مقیم خارج را نتوانسته ایم جدب کنیم و در برخی موارد بعلل مختلف نخبگانمان را نیز از دست داده و جذب خارج شده اند انشاا...مسولین محترم به فکر برگزاری کنگره های بین المللی علمی معتبر با شرکت داوران معتبر ایرانی و خارجی در همه رشته های فنی،پزشکی،هنری،ادبی و...باشند و جوایز نفیسی نیز تخصیص تا اعتبار و بهره آن متوجه کشور عزیزمان شود.بامید جهانی در صلح و آرامش
    • علی FI ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۳
      1 4
      دولت جناب دکتر احمدی نژاد فکر خوبی در مورد جذب نخبگان کرده قضیه ۳۰۰۰ بورسیه دکتری دیگه نیازی نیست بعد از اتمام تحصیل دست چین کرد قبل از دادن بورسیه دست چین شدن و دیگه سرمایه مملکت صرف تحصیل غیر خودی ها نمیشه بسیار هم عالی
  • 123 A1 ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۲
    8 0
    هر چقدر خرج علم بشه کمه.فقط ای کاش تو کل زمینه های علمی بود.و البته پارتی بازی توش نباشه
  • بی نام A1 ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۲
    4 0
    خبر جان بهتر بود بجای اینکه لینک خبر رو بذاری روی خود اسم جایزه خیلی راحت می گفتی برای گرفتن اطلاعات راجع به این جایزه و نحوه ارسال مدارک به سایت خود جایزه به نشانی http://mustafaprize.org/fa/ مراجعه کنید.
  • پاکباز EU ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۳
    3 4
    بنظر من بهتر بود این پول رو که به تومن میشه یک میلیارد و پانصد میلیون خرج ساختن مدرسه سالن ورزشی تصفیه خانه اب شرب بهداشتی در جاهایی مانند خاش ,برازجان,بشاگرد و ........... می شد...علم نیاز به تشویق های اینجوری نداره چونکه در صورت ایجاد زمینه های واقعی علم راه خودشو پیدا میکنه مانند استیو جابز که برند apple رو تو پارکینگ خونش اختراع و ایجاد کرد.
    • بی نام TR ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۴
      4 0
      به نظرت چرا نوبل به جاي اينكه ثروتش رو وقف نكنه نيومد از اينكارايي كه تو ميگي بكنه؟ حالا همه كارشناش شدن. بزار يه كار درست داره تو اين مملكت تو سطح جهاني انجام ميشه.
  • بی نام A1 ۱۷:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
    1 0
    خودم میگیرمش.................