توصیه مهدی تقوی به دولت: به تولید برای واردات مواد اولیه سوبسید بدهید

رکود تورمی با کمک به بخش تولید از طریق کاهش هزینه‏ ها قابل جبران است. دولت در این دوره باید برای وارد کنندگان مواد اولیه دلار با سوبسید ارائه بدهد.

به گزارش خبرگزاري خبرآنلاين، مهدی تقوی، استاد دانشگاه علامه‏ طباطبائی در این باره می گوید: «دولت باید با اجرای این طرح اولویت را در پایین آوردن منحنی هزینه‏های تولید بگذارد. باید سعی کند ضرر و زیان تولید کنندگان که در این مدت به وجود آمده را تا حد ممکن جبران کند.» با این حال، بیشتر کارشناسان، اقدام دولت حتی در ورود به مسایل اقتصادی و ارائه راه حل را گامی مفید می دانند. به اعتقاد تقوی، رکود تورمی با کمک به بخش تولید از طریق کاهش هزینه ‏ها قابل جبران است.

«طرح سیاست‏های اقتصادی خروج غیرتورمی از رکود» دولت را چطور ارزیابی می کنید؟

من قبل از اینکه بخواهم درباره طرح دولت صحبت کنم سوالی دارم. سوال من این است که دولت یازدهم قبل از هر چیز  مشکل رکود-تورم را در اقتصاد ایران علت‏یابی کند و ببیند که چرا اقتصاد ایران گرفتار چنین مشکلی شده است؛ بعد می‏توان دربارۀ خروج کشور از این مشکل راهکار ارائه داد. من فکر می‏کنم که در  8ساله دوره ریاست‏ جمهوری آقای احمدی‏نژاد دولت با سیاست هدفمندی یارانه ‏ها و بالا بردن قیمت سوخت بخصوص گاز، افزایش قیمت ‏ها را گاهی تا چند صددرصد بالا برد. آن زمان سطح درآمد مردم قابل مقایسه با تورم موجود در کشور نبود و به این نسبت سطح درآمدها بالا نرفت. از طرفی توزیع درآمدها در کشور به هیچ وجه در میان همه شهروندان عادلانه نیست و عده‏ای هستند که تورم در زندگی آن تاثیر منفی وحشتناکی گذاشته و رکود تورمی وضع مردم و وضعیت اقتصاد کشور را روز به روز خرابتر کرد. حالا در این شرایط بد رکود، تورم و رشد منفی و تحریم‏ ها دولت کار خود را شروع کرد. اگرچه فکر می‏کنم قدم گذاشتن برای رقابت ریاست‏ جمهوری و قبول ریاست دولت خود شهامت بالایی را می‏طلبید. اما در نهایت من فکر می‏کنم که در این طرح اگر به چند مورد اشاره بشود می‏تواند به خروج از بحران و یا به طور دقیق معضل اقتصادی کمک بکند. وقتی قیمت سوخت به این شدت بالا می‏ رود هزینه تولید و کارخانجات بالا رفته، منحنی نهایی به سمت بالا و چپ می‏ رود و عرضه کل اقتصادی به پایین می ‏آید. یعنی تولید کم می‏ شود و قیمت‏ ها بالا می‏رود و در نتیجه تولید کم رکود و تورم افزایش پیدا می‏کند.

*به نظر شما این طرح چه نقاط قوت و چه نقاط ضعفی دارد ؟

اگر در این طرح برای کمک به تولید توجه شده باشد می‏تواند برای اقتصاد ایران کمک جدی در این بازه زمانی باشد. اول اینکه دولت درباره مسائل اقتصادی کشور به اندازه سیاست خارجه و مسئله هسته‏ ای فرصت پیدا نکرده که ورود کند. اما تاثیر مستقیم و غیرمستقیم سیاست در اقتصاد چشم‎گیر است. وقتی به این ظرافت و دقت دکتر ظریف با کشورهای 5+1 پای میز مذاکره رفت نتیجه مستقیم آن شل شدن تحریم ‏ها بود. در نتیجه دلار تا 3100 تومان پایین آمد و هزینه‏ های زندگی تا حدی کمتر شد. مردم در همین یکسال اول توانستند به نسبت نفس راحت تری بکشند. اما باید در بحث کارشناسی به این توجه کرد که رکود تورمی در نتیجه افزایش هزینه های تولید بر اقتصاد کشور تحمیل شده است. دولت باید با اجرای این طرح اولویت را در پایین آوردن منحنی هزینه‏ های تولید بگذارد. باید سعی کند ضرر و زیان تولید کنندگان که در این مدت به وجود آمده را تا حد ممکن جبران کند و بسته های متعددی برای کمک به تولید کنندگان آماده کند. در این صورت آنها می‏توانند دوباره شروع به کار کنند. نیروی کار جدیدی را استخدام کرده تا در نهایت تورم پایین بیاید. به طور کلی این رکود تورمی با کمک دولت به بخش تولید از طریق کاهش هزینه‏ها ممکن است.

* شما برای اصلاح نقدهای وارده چه پیشنهاد و راهکاری را ارائه می‎کنید؟

به طور خلاصه این رکود تورمی با کمک به بخش تولید از طریق کاهش هزینه‏ ها قابل جبران است. دولت در این دوره باید برای وارد کنندگان مواد اولیه دلار با سوبسید ارائه بدهد. تا حد ممکن بنگاه های اقتصادی را از مالیات‏ معاف کند و به تولیدکنندگان ارز سوبسیدی تخصیص بدهد. از طرف دیگر دولت باید برای پایین آوردن این رکود به تولیدکنندگان وام‏هایی را با سود کمتر اختصاص بدهد تا اینها بتوانند تا حدی به وضع تولید در کشور سروسامان بدهند. البته نباید فراموش کرد که دولت روحانی اقتصادی را تحویل گرفته که مشخصه آن رشد منفی اش بود. رشد منفی در تعبیر علم اقتصاد یعنی بیکاری، تورم و رکود و پایین آمدن سطح زندگی مردم. در این دوره، دولت توانسته رشد منفی را پایین بیاورد و تورم را مهار کند. این به نظر من یک شاهکار بوده است. اما از دولت انتظار می‏ رود که بهتر و بیشتر بتواند در این زمینه کار کند.

3535

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 370976

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ناشناس A1 ۰۶:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۹
    5 3
    هر نوع سوبسید سمی است که به اقتصاد سالم تزریق میشه .
    • محسن IR ۰۴:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۳۰
      0 0
      فرمایش شماکاملا صحیح است . سوبسید سمی است برای اقتصادکلان ورانت می آوردواقتصادراکندمیکندوبهره وری راپایین می آورد.واگرروزی هم بخواهندقطع کنندبامقاومت شدیدسوبسیدبگیران که آنراحق خودمیدانند مواجه میشوند. بهترین راه این است که اقلامی که میخواهندواردکنندرادرنمایشگاهی به بنگاههاوشرکتهای دانش بنیان یاپارکهای فن آوری معرفی کنندوازایشان بخواهندکه این اقلام رادرداخل تولیدکنند . مطمئن باشید کمی ازپولهایی که آقای تقوی پیشنهادمیدهندبرای واردات سوبسیدبدهند رادراینراه هزینه کنند خیلی ازاین اقلام درداخل تولیدمیشود وضمن رفع نیازداخل حتی میتوانندمازادآنراصادرهم بکنندبقول معروف بایک تیرچندنشان است
    • بی نام IR ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۳۰
      0 0
      این استاد چگونه متوجه نیست تا کنون همین نوع سوبسید دهها سال داده شده که تولید کشور مثل نوزاد باقی مونده؟؟؟؟؟؟
  • ایرانی IR ۰۵:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۳۰
    0 0
    ناشناس عزیز دولت امریکا با دادن سوبسید به بخش مسکن از طریق وام ارزان و دادن سوبسید به تولید با وام ارزان و کمک به پرداخت حق بیمه از رکود خارج شد.
  • مهیار A1 ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۳۰
    0 0
    اقای تقوی راندمان و بهره وری در ادبیات اقتصادی شما اصلاً جایی ندارد . ماباید به فکر تغیررتکن.لوژی و روش هایمان باشیم نه این که با سوخت ارزان فقط دل قاچاقچیان را شاد کنیم