سد داریان، پرده‌ای از «مهندسی باژگونه»

کار سدسازی در کشور، از متوقف ساختن رودهای زنده و خشکاندن تالاب‌ها و دریاچه‌ها گذشته، و به نابودسازی سرچشمه‌ها رسیده است...

در سال 1391 مجید انتظامی، آهنگ‌ساز بنام ایرانی، "سمفونی کارون" را به سفارش شرکت توسعه‌ی منابع آب (وابسته به وزارت نیرو) به مناسبت «سالروز خودکفایی جمهوری اسلامی ایران در صنعت سدسازی» ساخت. در روز 17 تیر آن سال که قرار بود سمفونی در تالار رودکی اجرا شود، من هم در میان 20-15 نفری بودم که برای رساندن صدای اعتراض‌مان به گوش مجید انتظامی و دیگران، در جلوی در تالار ایستادیم و کاغذنوشته‌هایی را در دست گرفتیم. بعدها (یعنی همین چندهفته پیش) که به لطف مدیریت روابط عمومی شرکت توسعه‌ی منابع آب چند تن از ما منتقدان سدسازی به ساختمان آن شرکت دعوت شدیم، لوح آن سمفونی را دریافت کردم و چند بار به آن گوش دادم؛ اعتراف می‌کنم که با شنیدن بسیاری از نغمه‌های این سمفونی که با جذبه‌ی خدادادی و کارآزمودگی صدای سالار عقیلی هم همراه است، چند بار تار و پود قلبم به لرزه افتاد و اشک از دیدگانم روان شد.

بارها در این اندیشه شده‌ام که چگونه انسان‌ها می‌توانند نام یا عنوان یا شرحی بر کاری بگذارند که ماهیتش ضد آن نام یا عنوان یا شرح است؟! (برای مثال، چگونه می‌توانند بر حمله‌ی ددمنشانه به غزه، عنوان «دفاع» بگذارند...؟!) در سمفونی کارون، ستایش آب، عشق به طبیعت، و میهن‌دوستی موج می‌زند. سمفونی کارون را می‌شد عینا در دفاع از جوشندگی و خروشندگی کارون -کارونی رها از سدهای هیولایی، و رها از زخم‌های ناسور ناشی از یورش به سرزندگی آن- ساخت و اجرا کرد. اما آن‌چه که بهانه‌ی ساخت آن سمفونی بوده، یعنی سدسازی، سبب رانده شدن ده‌ها هزار انسان هم‌میهن ما از خانه و کاشانه‌شان، و موجب تخریب صدها هزار هکتار زیست‌بومی شده که ما آدمیان آن را با دیگر زیستمندان میهن شریکیم.

عملیات «نجات‌بخشی» کانی‌بل (چشمه‌ی بل) نیز از همین گونه "کافور نامیدن زنگی"ها است؛ این عملیات، از حدود دو سال پیش با مجموعه‌ای از اقدام‌های احتمالا بی‌سابقه در جهان، شامل زدن تونل‌هایی در اطراف و تزریق بتن در بخشی از مجرای انتهایی چشمه با هدف مهار کردن آب آن آغاز شد و در هفته‌ی گذشته با عملیات تخریب دهانه‌ی چشمه به منظور «پاک‌سازی» و «پلاگ کردن» (بستن) دهانه با بتن، ادامه یافت. من، این عملیات را "مهندسی باژگونه" می‌نامم، زیرا همان‌گونه که شورانگیز‌ترین آواها و نغمه‌های لطیف را در خدمت تمجید از خشن‌ترین رفتارها با رودهای زندگی‌آفرین میهن قرار دادند، در این‌جا هم مهارت‌های مهندسی و هوش ریاضی و چیره‌دستی فنی را در نابودسازی یک دهانه‌ چشمه‌ی اعجاب‌آور و بسیار پرآب در کار گرفتند و نامش را «نجات‌بخشی» گذاردند! قرار بود که مهندسی آب، برای کشور مدیریت آب کند، اکنون می‌بینیم که خالص‌ترین و باکیفیت‌ترین آب‌ها را در آب مرده‌ و آلوده‌ی پشت سد غرق می‌کنند... و می‌بینیم که ساخته‌های این مهندسان سبب خشکیدگی بسیاری از پهنه‌های آبی کشور، از بستر رودخانه‌ها تا تالاب‌ها و دریاچه‌ها و مصب‌ها، و حتی آب‌های زیرزمینی شده است.

آقایان می‌خواهند دهانه‌ی کانی‌بل را که در عمق بیش از صد متری دریاچه‌ی سد غرق خواهد شد، ببندند و آب آن را توسط یک لوله به قطر بیش از سه متر به بالای دریاچه منتقل کنند. آیا می‌توان باور کرد که در یک منطقه‌ی کارستی، یعنی در جایی که کل کوهستان آهکی و سوراخ سوراخ است، و در جایی که فشار سهمگین صدها میلیون‌ متر مکعب آب هم به تمامی راهابه‌های چشمه وارد می‌شود، آبی که از آن لوله بیرون خواهد آمد، آب پاکیزه‌ی چشمه باشد؟! چرا باید آب باکیفیتی را که بی صرف هیچ انرژی بیرون می‌آید و حجم آن به اندازه‌ی مصرف آب آشامیدنی دو میلیون نفر است، با آب سد مخلوط کرد یا به جایی دیگر راند؟!  وانگهی، مگر چشمه، فقط آب است؟ این چشمه، یک پدیده‌ی خارق‌العاده‌ی طبیعی، یک جاذبه‌ی بی‌مانند، یک اثر ملی ثبت شده، و بخشی از خاطره‌ی جمعی مردم منطقه است.

امروز که وزیر نیرو هم قبول دارد که «در سدسازی افراط کرده‌ایم» و در طراحی سد داریان باید تجدید نظر شود، و نمایندگان منطقه در مجلس، مدیران محیط زیست استان‌های کردستان و کرمانشاه، استاندار، و بسیاری از دیگر مقام‌های دولتی هم در کنار مدافعان محیط زیست و میراث فرهنگی، نسبت به طرح سد داریان انتقادهای جدی دارند، بهترین کار این است که عملیات سد داریان کلا متوقف شود. این بحث که «چون برای ساخت سد هزینه شده، باید آن را تکمیل کرد» دیگر توجیهی ندارد؛ لازم است که جلوی ضرر بیشتر را بگیریم. مدیران ارشد کشور مطمئن باشند که با تدبیر جلوگیری از ادامه‌ی کار سد داریان، امید زیادی به مردم خواهند داد و اعتماد فراوانی را جلب خواهند کرد.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 367026

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۶:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۴
    3 16
    این سد نقش اساسی در مهار ابهای مرزی کشور ایفا میکند و در اینده تاثیر ان در روابط سیاسی با عراق و کردستان بسیار بالا خواهد بود..اتفاقا اگر هر سدی تعطیل بشه این یکی حتما باید ساخته شه تا از خروج 3 میلیارد متر مکعب اب از کشور در سال جلوگیری کرد
    • بی نام IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۴
      8 4
      عزیزم یه چشمه آب شیرین از بین میره. درکش خیلی سخته؟ ضمنا کردستان اگه آبش رو برای استان های دیگه نبرن، هیچ نیازی به سدهای این چنینی نداره. خیلی جالبه که ما مثلا با افغانستان مشکل حق آبه داریم، از این طرف میخوایم با عراق از ابزار آب استفاده کنیم.
    • فاطمه A1 ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۴
      10 3
      بی نام عزیز که به اندازه دانشجوی ترم اول منابع طبیعی هم اطلاعات اکولوژیکی نداری, آن آبی که مهار شود و به عراق نرود, باعث فرو رفتن ریزگردهای مهار نشده آن دیار به گوش و حلق و بینی ما خواهد شد.
    • بی نام A1 ۱۹:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۴
      2 1
      خشکی ایجاد شده در عراق نهایتا منجر به افزایش برخاست ریزگردها از دشت های کاملا مسطح شرق عراق می شه و مردم کردستان و کرمانشاه و ایلام و . . . اونوقت باید با آب سد شهرشون رو هر روز بشورن. البته ریه هاشون رو بعید می دونم که بتونن شستشو بدن
    • بی نام A1 ۰۵:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
      0 1
      خانم محترم فاطمه شما چيزي از جنگ آب شنيده‌ايد؟
  • بی نام IR ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۴
    14 1
    به عنوان یه شهروند بزرگترین آرزوم اینه که ببینم در کشور وقتی معلوم مشه یه برج بدون مجوز ساخته شده، تخریب شه. وقتی معلوم شه یه جنگل بی دلیل خراب شده دوباره توی جاش درخت کاشته شه. وقتی میفهمن یه سد یا جاده بی دلیل ساخته شده و محیط اطرافش رو نابود کرده دوباره خرابش کنن و تا حد ممکن وضعیت سابق رو احیا کنن نه اینکه با جریمه ماست مالیش کنن. می دونم که هیچ وقت به این آرزوم نمی رسم.
  • بی نام IR ۰۶:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۴
    13 1
    خدا را شکر که بالاخره وجدان های بیدار و دوستدار محیط زیست توانستند حرفشان را بزنندو انگار گوشهای شنوا و دستهای کارآ هم هست........شما را به خدا سد سازی بی منطق را متوقف کنید
  • بی نام A1 ۰۵:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    5 4
    نگارنده عزیز خود شما آیا تا بحال به منطقه هجیج و چشمه بل سفر کرده اید؟؟؟ این چشمه صرفا اب روستای هجیج و نودشه رو تامین می کند و هیچ نقش دیگری ندارد . ضمنا تا به حال هیچ استفاده دیگری هم از اون متصور نشده اند یه کم منطقی فکر کنید اگر اب این سد به دشتهای بی اب استان کرمانشاه منتقل بشه بهتر یا یه چشمه ای که فقط دو روستا ازش استفاده می کنند باقی بمونه بهتره .
  • زلته IR ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    1 0
    ساخت سد داريان اصلاً توجيه اقتصادي ندارد ارزش چشمه بل خيلي خيلي بيشتر از توليد برق حاصل از نيروگاه سد است تمام دست اندر كاران و صاحبنظران بر اين مهم واقف مي باشند ./
  • محمد IR ۱۸:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۳
    0 1
    آیا میدانید اورامات با ساختن این سد چقدر زیبا میشود.آیا خبر دارید با ساختن این سداستانهای محروم وکردنشین کردستان ،ایلام وکرمانشاه چقدر بهره می برند ،دوستان همه ما غصه از دست دادن کانی بل داریم اما بیایید کلان فکر کنیم ، کشوری کم آب هستیم ،بیکاری بخصوص در غرب کشور موج می زند ، آن وقت آبی که کوههای خودمان حاصل می شود بگذاریم به کشوری بیگانه روانه بشه و ما حسرتش بخوریم. عزیزان ثروتی که این سد از راه گردشگری نصیب اورامانات عزیز خواهد کرد قطعأ دهها برابر وضع کنونی است ، شما نخواهید صورت مسئله پاک شود بلکه مجدانه هم چشمه را بخواهید وهم سد ،با تکنیکهای فنی شدنی است.
  • اکبر A1 ۰۲:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۹
    0 0
    سرکار خانم فاطمه : اب خروجی از ایران به عراق در دو سد دربندی و وردی در عراق محبوس خواهد شد بنابراین عدم استفاده ازآن در ایران باعث نمی شود که طرف عراقی نیز برای جلوگیری از مهار ریز گرد آرا رها کند در صورت ساخت سد و ارسال آب تحت مدیریت ایران اهرم قدرت دست ایران خواهد بود تا طرف عراقی قبول کند برای جلوکیری از پدیده ریز گردها قمستی از آب را رها کند وضعیت کنونی ریز گردها حاصل سد سازی در عراق ایت نه در ایران