محمد حسین ارسطوزاده مدیر پایگاه پژوهشی شوش با اشاره به مرمت و بازسازی این اثر تاریخی در دولت جدید گفت : شوش اولین منطقه ایران است که تیشه باستان شناسان در آن به زمین خورده است .


به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری محمد حسین ارسطو زاده مدیر پایگاه پژوهشی شوش ، این مطلب را در جمع خبرنگاران بازدید کننده از این محوطه باستانی اعلام کرد و افزود : تشکیل آزمایشگاه مرمت اشیای تاریخی دائمی در قلعه شوش که سالها به انباری نامناسبی برای نگهداری آثار با ارزش تاریخی خوزستان و استان های مجاور تبدیل شده بود یکی از نقاط قوت مجموعه است زیرا که تا پیش از این نه تنها اشیا در وضعیت حفاظتی مناسبی قرار نداشتند بلکه مرمتی هم بر روی آنها صورت نمی گرفته است .
او گفت : شوش به همان اندازه که به لحاظ تاریخی و فعالیت های پژوهشی قدمت دارد به همان اندازه نیز مشکلات دارد که باید مورد توجه واقع شود .
ارسطو زاده با اشاره به ویژگی هایی که یک اثر تاریخی باید داشته باشد تا به ثبت جهانی برسد گفت :علاوه بر شرایطی همچون ارائه اسنادی که دلالت بر یکپارچگی ، ارزشمندی و تاریخی بودن اثر دارد که از سوی یونسکو تعیین شده ،اقدامات میدانی نیز که در قالب ساماندهی اثر می گنجد باید صورت بگیرد .
زیرا یکی از سوالات یونسکو این است که اگر این اثر ارزش جهانی دارد و یک نگین برای شما محسوب می شود شما برای حفظ آن چه کرده اید ؟!
او اظهارداشت :در گام نخست برای شروع کار هدف گذاری و اعلام کردیم با وجود اهمیت ثبت جهانی این تنها هدف ما نیست بلکه ثبت جهانی را بهانه ای می دانیم برای اینکه این مکان را به یک مرکز پژوهشی بین المللی تبدیل کرده و آن را خانه پژوهشگران علاقمندی قرار دهیم که می خواهند از این دریای بیکران فرهنگ و تاریخ بهره ببرند .
پس این ساختار را طوری تعریف کردیم که این مجموعه بتواند نیازهای پژوهشی کشور و دنیا را در خصوص حوزه فرهنگی که تحت نظارت دارد پاسخگو باشد و خوشبختانه امروز به این هدف نزدیک شده ایم .
به نحوی که تعداد زیادی دانشجو و نمایندگانی از دانشگاه های سراسر کشور با جمع شدن در این پایگاه مشغول فراهم کردن ایجاد تفاهم نامه با مراکز علمی هستند .
ارسطو زاده با بیان اینکه هم اکنون دانشجویان از امکانات پژوهشی این مرکز استفاده می کنند تصریح کرد: این امکانات را مطلوب نمیدانیم ولی سعی می کنیم به نحوی بهینه مورد استفاده قرار گیرد .
او تشکیل آزمایشگاه مرمت اشیای تاریخی را یکی از نقاط قوت مجموعه دانست زیرا که آثار تاریخی ارزشمندی از خوزستان و استان های مجاور در انبارهای این قلعه در وضعیت نا مناسبی نگهداری می شده اند و کار حفاظتی و مرمتی نیز بر روی آنها صورت نمی گرفت و این کاری است که هم اکنون در حال انجام است .
مدیر پایگاه پژوهشی شوش کارگاه حفاظت و مرمت قلعه شوش را دایمی و نه فصلی دانست و تصریح کرد: متخصصین حاضر در این کارگاه بصورت مداوم کار حفاظت و مرمت بر روی اشیای باستانی را انجام می دهند .
او در ادامه با اشاره به وضعیت نا مناسب کتیبه های باستانی پیش از ثبت جهانی در انبارهای قلعه شوش گفت : دپوی مصالح و نخاله نیز اینطور که از این کتیبه های 4هزار ساله در سالهای گذشته نگهداری می شد صورت نمی گیرد .
به گفته ارسطو زاده تک تک کتیبه های موجود در انبارها با همراهی و مساعدت دکتر ارفعی از معدود متخصصین زبانهای ایلامی و اکدی بعد از ساماندهی طبقه بندی ، بازخوانی و مستند نگاری شده اند و در فایل های استاندارد که نمونه آنها در موزه ملی هم وجود دارد نگهداری می شوند .
او با اشاره به اینکه از دانش دکتر ارفعی و دکترعلیزاده در بازخوانی ، حفاظت و نگهداری از این کتیبه ها بهره گرفته شد تصریح کرد : علاوه بر کار ساماندهی انبارها نیروهای کارشناس توسط این اساتید آموزش دیده اند .
وی با اشاره به مسیرهای چوبی ایجاد شده در قلعه شوش تصریح کردکه این مسیر با توجه به اینکه قلعه شوش در تمامی فصول حتی تابستان که دمای هوا در این جا به 60درجه می رسد گردشگرانی از کشورهای مختلف نظیر کانادا و آلمان دارد مسیرهای ایجاد شده می تواند عبور و مرور را سهل کند .
او با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای فراهم کردن شرایط ثبت جهانی ،متناسب کردن ساخت و سازهای اطراف محوطه ، تجمیع تیرهای چراغ برق ، جمع آوری تابلوهای ناهمگون ، رفع اختلاف ارتفاع ساختمانها ها و... را از این اقدامات اعلام کرد .
لقمان احمد زاده کارشناس ارشد پایگاه پژوهشی شوش نیز در ادامه با اشاره به محوطه های موجود در شوش گفت : شهر پانزدهم ،کاخ آپادانا ، کاخ اردشیر،موزه ، قلعه باستان شناسی و محوطه تاریخی ،مجموعه محوطه تاریخی شوش را تشکیل می دهند .
او اقداماتی که برای ساماندهی شهر پانزدهم صورت گرفته است را شامل دفع پوشش گیاهی ، خوانا سازی ، خشت چینی ، اندود کاهگل بر روی دیوارهای خشتی و... اعلام کرد و افزود :بقایای معماری شهر پانزدهم که مربوط به دوران ایلام قدیم است و طی کاوش های کریشمن کشف شده مورد مرمت قرار گرفت .
او با ارایه تصاویر مرتبط ،به مقایسه وضعیت محوطه شوش قبل و بعد از مرمت پرداخت .
این کارشناس با اشاره به بنای هخامنشی منحصر به فرد معروف به نام شهر هدیش که در نزدیکی کارگاه شهر شاهی وجود دارد و توسط داریوش اول و خشایار شاه ساخته شده است تصریح کرد این بنا پیش از این به حال خود رها شده بود که با خشت و اندود کاهگل مورد مرمت قرار گرفت.
وی درادامه گسترش آبکند ها را موجب صدمه رسیدن به آثار دانست و گفت :با تمهیداتی که اندیشیده شد بخش هایی از آبکند ها با مصالح پوشانده شده تا از گسترش آنها جلوگیری شود .
احمد زاده افزود:مسیر بازدید گردشگران از محوطه تاریخی با توجه به فراز و نشیب موجود ، از مسائل مورد توجه مسئولان بود که با ایجاد پلکان ، رمپ ، سکوهای چوبی،نصب تابلوهای فارسی و انگلیسی مصور و ... ساماندهی شد .
او گفت : برخی از آثار تاریخی محوطه همچون کف پوش های دوره هخامنشی که در نتیجه عبور و مرور در سالیان گذشته از بین رفته و تخریب شده بودند با لایه های محافظ پوشانده شد تا کمترین آسیب را ببینند .
این کارشناس با اشاره به تاریخچه کاخ آپادانا که توسط داریوش اول ساخته شده است تصریح کرد :در این محوطه نیز پوشش گیاهی پاکسازی و دیوارهای خشتی که در دوره های قبل مرمت شده وبه حال خود رها شده بودند مجددا مرمت شدند .
به گفته وی ، همچنین به منظور جلوگیری از آسیب دیدن ستون های سنگی کاخ آپادانا دربرابر عوامل جوی نظیر برف ، باران ، صاعقه و ... تصریح کرد: به دلیل کارگذاشتن میله های آهنی در بدنه این ستون ها در هنگام مرمت های اولیه ، به محض خیس شدن در آن خاصیت مغناطیسی ایجاد شده و باعث جذب صاعقه می شود که با ایجاد این سقف این مشکل نیز مرتفع شد.
همچنین بخشی از سرستون ها و قطعات سنگی کاخ آپادانا که در نقطه ای تلمبار شده بودند در فونداسیونی چیده و برای آن سقفی در نظر گرفته شد .
او با اشاره به ایجاد روشنایی در محوطه به منظور ارتقای کار حفاظت تصریح کرد :با انجام اقدامات حفاظتی ومرمتی روند فرسایش و تخریب آثار توسط کارشناسان کنترل می شود .
احمد زاده در ادامه به فعالیت کارگاه تولید خشت در نزدیکی کاخ آپادانا اشاره کرد و افزود: انواع مختلفی از خشت ها دراین کارگاه ساخته شده و در نهایت بهترین نوع برای به کار گیری در مرمت مورد استفاده قرار می گیرد .
به گفته وی در کاخ اردشیر نیز که بعد از کشف و مرمت به حال خود رها شده بود تمامی اقدامات حفاظتی و مرمتی توسط کارشناسان انجام گرفت .
احمد زاده مهمترین اقدامات انجام شده در قلعه شوش را شامل ساماندهی حیاط ،ساماندهی اشیا به جا مانده از عملیات باستان شناسی فرانسوی ها ، بازسازی سرویس های بهداشتی،ساماندهی اتاق گریشمن ،بازسازی نقاشی دیواره های قلعه، تجهیز اتاق نهار خوری ، ساماندهی محوطه و مسیر بازدید و تجهیز مهمانسرا ( 7اتاق و 20تخت )دانست .
او با بیان اینکه موزه به عنوان قلب محوطه باستان شناسی شوش مورد توجه خاصی قرار گرفته است ، ساماندهی باغ موزه ، کف سازی ، ساماندهی آثار سنگی باغ موزه ، اصلاح فضای سبز وساماندهی فضای موزه را اقداماتی عنوان کرد که در این مکان صورت گرفته است .
احمد زاده با بیان اینکه در حال حاضرانبارهای شوش در وضعیت مناسبی هستند و به یک بانک اطلاعاتی پیشرفته متصل اند تصریح کرد: به راحتی و با یک جستجوی ساده می توان به کتیبه ها و آثار دست یافت .
به گفته او ، در حین ساماندهی اشیا منحصر به فردی هم پیدا شد که فرانسوی ها اطلاعاتی از آنها را منتشر نکرده بودند.

4545

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 508165

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 0 =