اغلب گفته می‌شود تنها افراد حقوق‌بگیر هستند که مالیات واقعی خود را می‌پردازند و افرادی که مشاغل پردرآمد دارند، پرداخت مالیاتی انجام نمی‌دهند. این طبیعی است؛ چراکه این گروه هم ابزار فرار مالیاتی دارند و هم انگیزه بیشتری برای عدم پرداخت مالیات.

مجید سلیمی‌بروجنی

در همه جای دنیا دولتمردان بر روی درآمدهای مالیاتی حساب ویژه‌ای باز می‌کنند، اما در ایران اوضاع به‌گونه دیگری است. اقتصاد ایران به شدت به دلارهای نفتی وابسته است و به دلیل نوسانات همیشگی بازار نفت که تحت‌تاثیر شرایط بازار و بین‌الملل است، همیشه دست‌خوش نگرانی بوده است.

امسال نیز کاهش بی‌رویه قیمت نفت، نگرانی کسری بودجه در سال جاری را رقم زده است، اما دولت برای رفع این نگرانی در بودجه امسال بر درآمدهای مالیاتی تکیه دارد و در تلاش است تا با افزایش درآمدهای مالیاتی مانع کسری بودجه شود؛ سیاستی که عملیاتی شدن آن کار چندان راحتی نخواهد بود.

در کشورمان ظرفیت‌های مالیاتی بالایی وجود دارد؛ ظرفیت‌هایی که در مقولاتی چون فرار مالیاتی و معافیت‌های خاص از بین رفته است. در بحث نظام مالیاتی باید بازنگری انجام شود. اصلاحات در قوانین مالیاتی یکی از عواملی است که تسهیل‌کننده روند انعطاف‌پذیری ایران خواهد بود. از سوی دیگر، ایران برخلاف بسیاری از کشورهای حاشیه خلیج‌فارس که مجبورند بر درآمدهای نفتی خود تکیه کنند، زمینه‌های کسب درآمد و سرمایه‌گذاری متعددی دارد که در صورت ارتقای این زمینه‌ها و زیرساخت‌ها، اجباری برای تکیه بر درآمدهای نفتی نخواهد داشت. این برتری نسبی در بین کشورهای منطقه، همان فرصتی است که متاسفانه چندان مورد توجه نبوده است. با این وجود، امیدهای پس از توافق لوزان برای سرمایه‌گذاری‌های بیشتر و بهبود روابط بین‌الملل باعث می‌شود به آینده ایران در بخش اقتصاد چندان بدبینانه نگاه نشود.

هنگامی که ریاست‌جمهوری ایران در ماه دسامبر گذشته لایحه بودجه را به مجلس برد، بسیاری از مفسران این لایحه را خوشبینانه و با امید به لغو تحویم‌ها ارزیابی کردند. کاهش ارزش ریال، تحریم‌ها و کاهش قیمت نفت در ماه‌های گذشته باعث شده بود اقتصاد ایران تحت فشار شدیدی قرار گیرد، اما آنچه کارشناسان بر آن تاکید داشتند، بخش درآمدهای مالیاتی در لایحه بودجه 94 و تدابیر دولت یازدهم برای تغییر و اصلاح درآمدها به ویژه در بخش درآمدهای مالیاتی است.

بنا بر نظر کارشناسان اقتصادی، تنظیم لایحه بودجه با خوش‌بینی و امید به لغو تحریم‌ها، مقدمه‌ای برای اصلاحات مالیاتی و کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی است. بر این اساس، امید به افزایش 22 درصدی درآمدهای مالیاتی یکی از ارکان اصلی این لایحه بوده است؛ گرچه رشد ناگهانی 22 درصدی در درآمدهای مالیاتی ایران همان‌قدر شوک‌آور و حتی نامطلوب خواهد بود که کاهش آن.

تاکنون دیده نشده اعلام شود که یک فقره پولشویی یا یک فرار مالیاتی شناسایی شده است، بنابراین اراده‌ای نیست؛ وگرنه هم سازوکارهای دریافت مالیات تعریف شده است و هم در دنیا نمونه‌های بسیاری برای الگوبرداری وجود دارد تا بتوان از آنها الگو گرفت و نظام مالیاتی موجود را قوت بخشید.

اغلب گفته می‌شود که تنها افراد حقوق‌بگیر هستند که مالیات واقعی خود را می‌پردازند و افرادی که ثروت بالایی دارند، پرداخت مالیاتی انجام نمی‌دهند. این طبیعی است؛ ثروتمندان هم ابزار فرار مالیاتی دارند و هم انگیزه بیشتری برای عدم پرداخت مالیات که در صورتی که دولت برای دریافت مالیات جدی باشد، مشکل فرار مالیاتی مشاغل پردرآمد نیز حل می‌شود و با یک فرهنگ‌سازی مناسب کسی به دنبال فرار مالیاتی نمی‌رود و عایدی دولت رقم‌های قابل توجهی خواهد بود. دولت تنها با جدیت و قدرت اجرایی مناسب می‌تواند به درآمدهای مالیاتی دست پیدا کند و تا حد زیادی حجم درآمد خود را بالا ببرد.

22539

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 411817

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام CA ۰۶:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
    6 0
    پزشکی را میشناسم از نزدیکان که درامد معمولی ماهیانه 45 میلیونی دارد. چون من با نرم افزار مالیاتی اشنایی دارم همیشه کارهای مالیاتی را برایش انجام میدهم. چند روز پیش اخرین بار مبلغ درامد ماهیانه خود را 300هزار تومان به اداره مالیات اعلام کرد و وقتی پرسیدم ایا این کار برایش مشکلی ایجاد نمی کند پاسخ داد که خود شخص مامور مالیات این رقم را توصیه کرده
  • بی نام A1 ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
    5 0
    طبق ماده 103 قانون مالیاتها وکلایدادگستری مکلفند مبلغ حق الوکاله را در وکالتنامه قید و 5 در صد تمبر باطل نمایند . در نهایت تاسف حتی یک درصد وکلای محترم به قانون فوق عمل نمی نمایند
  • علیرضا A1 ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
    1 0
    کدام نظام مالیاتی به دلیل تخلیه مغازه ای که اجاره کرده بودم امروز برای دریافت تسویه مالیاتی خود به اداره دارایی مستقر در میدان رسالت رفتم تا پس از پرداخت مالیات خود برگه تسویه را دریافت کرده و به مالک ارائه کنم تا مبلغ ودیعه 30 میلیونی خود را پس بگیرم اما به من گفتند باید اظهار نامه پر کنی و چون زمان آن تیرماه است تا آن زمان سایت بسته است و باید تا آن زمان صبر کنی حالا چه کسی جوابگوی خسارت من است چرا که مالک بازگشت ودیعه را منوط به تسویه مالیاتی کرده است
  • بی نام IR ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
    0 2
    مالیات کارمندان با حقوق کمتر از 3میلیون باید حذف شود چون به مثابه چوب به مرده زدن است.
  • حسین A1 ۱۵:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
    1 0
    آستان قدس هم معاف از مالیات است.