سیاره ای که برای زندگی از زمین راحت تر است

درست است که زمین خانه ما است، اما شاید سیاره‌ای که به دور آلفا-قنطورس ب، نزدیک‎ترین منظومه ستاره‌ای همسایه خورشید می‌چرخد، حتی از زمین هم برای زندگی راحت‌تر باشد.

مجید جویا: درست است که زمین خانه ما است، اما شاید سیاره‌ای که به دور نزدیک‎ترین ستاره همسایه ما می‌چرخد، حتی از آن هم برای زندگی راحت‌تر باشد.

بررسی دقیق از ویژگی‎هایی که می‌تواند یک سیاره را شایسته حیات سازد، نشان می‌دهد که آلفا-قنطورس ب، نزدیک‌ترین منظومه ستاره‌ای به خورشید ما؛ می‌توانست مکانی ایده‌آل برای میزبانی سیاره‌ای «ابر مسکونی» باشد، دنیایی از جزیره‌ها، دریاهای کم عمق و دامنه‌های زیبا. جایی که شرایط مورد نیاز برای حفظ همه شکل‌های حیات را در خود دارد و تا بیشتر از 10 میلیارد سال پابرجا خواهد بود. اما رفتن به این شبه بهشت، هزینه خود را برای گردشگران زمینی دارد: نیروی گرانشی آن در حدود یک چهارم (25درصد) قوی‌تر از زمین است.

فرض ما معمولا بر این اصل استوار است که بهترین مکان‌ها برای جستجوی امکان حیات، سیاراتی هستند که هم اندازه زمین بوده و به دور ستارگانی همانند خورشید می‌گردند. اما بهترین مدل‌های دانشمندان برای سکونت پذیری تنها چند معیار را در نظر می‌گیرند، معیارهایی مانند اندازه سیاره و فاصله از ستاره‌اش، صخره‌ای بودن سطح سیاره همانند زمین و چرخش به دور ستاره اصلی در مداری مشابه مدار زمین.

رنه هلر از دانشگاه مکمستر در همیلتون آنتاریو کانادا می‌گوید: «اما تا کنون هیچ کس با این پرسش مواجه نشده که آیا مکان‌های دیگر، محیط زیستی همچون زمین را تامین می‌کنند یا نه». بنابراین او و همکارنش برای بررسی امکان حیات در یک سیاره، معیارهای اضافی را در نظر گرفتند که شامل گرانش سیاره فرضی، سن و ساختار داخلی آن می‌شود.

زمین، 3.5 میلیارد سال از 4.6 میلیارد سال کل عمرش را میزبان حیات بوده است. این سیاره در نزدیکی لبه داخلی محدوده سکونت پذیر منظومه شمسی قرار دارد ، و خورشید هم با هر روز که به عمرش افزوده می‌شود، در حال گرم و گرم‌تر شدن است. در نهایت شاید 1 یا 2 میلیارد سال پس از امروز، زمین یک سنگ داغ همانند ناهید خواهد شد که در غبار مرگبار گاز دی‌اکسید کربن و اسید سولفوریک پوشانده می‌شود.

نتیجه بررسی این گروه این است که بهترین مکان برای حیات، جایی است که کمی بزرگتر از زمین باشد و ستاره آن نیز کمی کوچکتر از خورشید باشد. هلر می‌گوید: «آنچه ما می‌خواهیم این است که یک ستاره میزبان را داشته باشیم که بتوانیم سیاره‌ای را به مدت 7 تا 10 میلیارد سال، در محدوده زیست پذیر آن نگهداریم». تصور بر این است که این زمان کافی است تا زیست بوم‌ها به حالتی بهینه برای رشد و نمو برسند.

سیارات کمی بزرگ‌تر، برای مدت طولانی‌تری گرمای داخلی و مواد مذاب در حال حرکت زیر پوسته خود را حفظ می‌کنند. این ویژگی صفحات تکتونیکی (زمین شناختی) سیاره را به حرکت در می‌آورد، که آب و مواد مغذی را وارد چرخه می‌کنند و میدانی مغناطیسی ایجاد می‌کند که بتواند سیاره را از تابش‌های مخرب خورشیدی و کیهانی حفظ کند.

حتی یک بیپ

ما حدس می‌زنیم که ستاره آلفا قنطورس ب میزبان سیاره‌ای سنگی باشد، ولی البته اگر وجود آن اثبات شود بیش از حد به ستاره‌اش نزدیک است و وجود حیات روی آن امکان پذیر نیست. اما شکارچیان سیارات مانند تلسکوپ فضایی کپلر ناسا به ما نشان داده‌اند که به ندرت ممکن است سیاره‌ای به تنهایی متولد شود، و هر سیاره اَبَرمسکونی (که هنوز کشف نشده) قطعا به دور یک ستاره خواهد چرخید.

چنین سیاره‌ای برای ابر مسکونی بودن، باید چنان بزرگ باشد که گرانش موجب هموارتر شدن چشم اندازهایش شود، و دریاهای کم عمق و مجمع الجزایرهاییی همچون اندونزی و و یا باهاما داشته باشد. بر روی زمین، چنین محیط زیست‌هایی تنوع بسیار بیشتری در مقایسه با اقیانوس‌های عمیق یا قاره‌های پهناور ایجاد می‌کنند. به رغم این که گروه به طور مشخص به پتانسیل حیات که می‌تواند بر روی سیارات ابر مسکونی ظاهر شود، اشاره نکرده‌اند، هلر به این می‌اندیشد که گرانش بیشتر، گیاهان را نزدیک‌تر به زمین نگه می‌دارد و اتمسفر آن هم ضخیم‌تر خواهد بود، در نتیجه حیوانات خشکی احتمالا کوتاه و عریض‌تر از همتایان خود در زمین خواهند بود و تراکم بیشتر هوا هم به پرندگان بزرگ‌تری اجازه پرواز خواهد داد.

هلر می‌افزاید که ستاره آلفا قنطورس ب، عمری در حدود 6 میلیارد سال دارد و این بدین معنی است که حیات بر روی یک سیاره ابر مسکونی در منظومه آن خیلی سریع‌تر از منظومه ما شکل خواهد گرفت. ولی آیا هیچ کدام از انواع چنین حیاتی، هوشمند خواهند بود؟ تاکنون، پژوهشگرانی که به دنبال نشانه‌های تمدنی در نزدیکی ما می‌گردند (مانند پروژه ستی) حتی یک صدای بیپ هم از همسایگان احتمالی ما نشنیده‌اند

راوی کاپاراپو از دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا در کالج پارک، که در این پژوهش شرکت نداشت، می‌گوید: «این مقاله به خوبی جنبه‌های مهم مرتبط با زیست پذیری را بیان می‌کند». ولی او هشدار می‌دهد که تا زمانی که یک سیاره ابر زیست پذیر واقعی پیدا نکرده‌ایم، نمی‌توانیم بگوییم که زمین بهترین جا برای زندگی نیست.

نتایج این پژوهش به تازگی در نشریه آستروبایولوژی منتشر شده است.

53271

کد خبر 336350

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • بی نام A1 ۰۴:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
    52 29
    انسان هر جا بره جنگ رو هم با خودش میبره این زمین هم برای انسان زیادیه!
  • بی نام A1 ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
    64 7
    اگر بشه ایرانیا میرن اونجا زمین می خرن!
  • یار دبستانی GB ۰۴:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
    28 5
    من آرزو دارم قبل از ... بشر یک صدای بیب از همسایگان احتمالی بشنود .
    • بی نام US ۲۲:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
      31 9
      تمدن ها پیشرفته فضایی همه با هم یک قرارداد بسته اند که با تمدن های هوشمندی که هنوز در مرحله کوپن و صف مرغ و گوشت قرار دارند ارتباط برقرار نکنند.
  • پیمان DE ۰۵:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
    41 5
    اگه اندازه سیاره بزرگتر از زمین باشه طبعا جاذبه قویتر و وزن اجسام روی سطح اون بیشتر خواهد بود. در اینصورت احتمالا اگر موجودی شبیه انسان وجود داشته باشد باید قویتر از ما باشد.
    • بی نام A1 ۲۲:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۵
      19 1
      شایدم کوتاه تر!
  • بی نام A1 ۰۶:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
    15 7
    مرسی از خبرانلاین دوست دارم
  • بی نام DE ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
    71 5
    من حاضرم برم انجا زندگی کنم اما زندگی یارانه ای نکنم
  • بهروز US ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
    22 6
    کم بدبختی داشتیم گرم شدن خورشید و ی وقت نکنه بترکه و اینا هم بش اضافه شد
  • مجی A1 ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
    33 2
    خیلی جذاب بود ب امید روزی که با رسیدن ب حداقل نصف سرعت نور ب این منظومه ها هم انسان بتواند سفر کند
  • بی نام A1 ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
    39 7
    اول یه عده برن محیط زیست اونجا رو تخریب کنن. هواشو آلوده کنن و ... تا ما بتونیم اونجا نفس بکشیم. ریه های ما عادت به هوای سلام ندارن
  • عزيز IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
    25 5
    سبد كالايى رو ولش ! بزن بريم تو صف سفر به سياره آلفا قنطورس ب !!!
  • رحیم پورکریمی A1 ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
    30 41
    سلام.حالا همه بفهمند که این عالم خدا دارد این دنیا صاحب دارد این جهان آفریننده دارد؟
  • بی نام IR ۱۸:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۴
    24 8
    اگه تورم ۱۰۰٪ نداره بریم اونجا هااا!!!
  • بی نام A1 ۰۰:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۵
    25 6
    حتما یک عده ایرانی در انجا مهاجر هستند. شک ندارم
  • جواد A1 ۱۷:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۵
    58 40
    باید به قدرت و زیبایی های خداوند بیشتر پی برد و بیشتر خدا را ستایش کنیم. 
    • امیز A1 ۱۹:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
      28 26
      مگه حرق بی ربطی زده که منفی می دین ؟
  • امیر A1 ۲۱:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۵
    50 6
    ((دنیایی از جزیره‌ها، دریاهای کم عمق و دامنه‌های زیبا)). همین یه جمله کافیه تا آدم از تصور پا گذاشتن و زندگی کردن و کشف چیزهای خاص اون سیاره ، سرتاپای وجودش غرق در لذت بشه.
  • ارسلان IR ۱۶:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۱
    13 9
    عالی