موضوع اقتصاد مقاومتی یکی دیگر از راهبردهای بهبود وضعیت اقتصادی کشوری است که مشق استقلال را در زمین اقتصاد می کند ، افق ایران 1404 بدون شک با بکار گیری این ابزارها بسیار قابل تحقق است .

 

 

مصطفی مالکی تهرانی* : هر فرآیند اقتصادی از دو عنصر خریدار و فروشنده شکل می​یابد ، در این مسیر گاه کالا و گاهی خدمات به فروش رسیده و در قبال آن هر نوع شی ارزشمندی تبادل می گردد ، خواه پول باشد و یا شی و کالای دیگر مانند نفت و طلا . در این تعریف نحوه تبادل کالا و ارزش آن اهمیت چندانی ندارد بلکه موضوعات مهم تری از قبیل تنوع کالا ، شرکای تجاری و نرخ برابری ثمن معامله تعریف بهتری می یابد .

در طی سالهای گذشته ، اقتصاد ایران و منطقه خاور میانه دچار تغییرات بنیادین مهمی شده است که برخی از آنها بسیار دور از ذهن می نمود ، اما این حقیقت امروزه به عنوان بخشی از فرآیند تجارت منطقه و فرا منطقه ای به عنوان یک اصل غیر قابل اغماض تبدیل شده است ، در این حال کشور ما چه واکنشی باید نشان  دهد تا بیشترین تاثیر و منفعت را نصیب خویش سازد ؟

در یازدهم آذر ماه 1350 هجری شمسی ، منطقه امارات متصالحه با تصمیم جمعی از شیوخ به کشور امارات متحده عربی تبدیل شد یعنی ده سال بعد از آنکه ادوراد زهرائیان ابا الهام گرفتن از سرستون های تخت جمشید آرم شرکت هواپیمائی ایران " هما " را طراحی کرد ، نه سال بعد از تاسیس اولین کارخانه خودرو سازی در ایران در سال 1341 ، چهار سال بعد از تاسیس  شرکت تراکتور سازی ایران در سال 1346 و سه سال بعد از تاسیس ماشین سازی اراک در سال 1347 . و درست در هنگامیکه سایه انگلستان از سر ملک وراثتی آل ثانی کم شد و کشوری به نام قطر تاسیس شد .

در آغاز سال 1358 در آن سوی آسیا اجرای سیاست  دربهای باز تنگ شیائوپنگ ، چین کمونیست را در آستانه تبدیل شدن به قدرت نخست اقتصادی دنیا قرار داد ، سیاستی که اجرای آن طی سی سال باعث شد تا وضعیت زندگی مردم  22 بار بهتر شود و همچنین شمار اهالی کم درآمد از 53 درصد به 8 درصد کل جمعیت تقلیل یابد و یا اینکه در آمد سرانه روستائیان 54 بار افزایش یابد .

درست در همان ایام که سه برابر شدن درآمدهای نفتی ایران موجبات رشد فزاینده اقتصاد ایران را فراهم نموده بود دولت وقت ایران اعلام آمادگی برای پرداخت وام های کلان به کشورهای مطرح دنیا مانند انگلستان را نموده بود ، افزایش واردات کشور از سطح 6.1 میلیارد دلار به بیش از یازده میلیارد دلار که قبل از ورود به باشگاه 25 میلیارد دلاری های دنیا بود موجب شد تا نرخ بیکاری کشور به %2.9 تنزل یابد در حالیکه قطب های اقتصاد امروز منطقه در حال شکل گیری بودند و سران قبایل آنها به دنبال سهم خواهی بیشتر .

در حالیکه امروز بعد از گذشت سی و اندی سال تفاوتهای چشمگیری در جایگاه اقتصادی ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس  و یا چین بزرگ ، بوجود آمده است ، تا جائیکه کشور امارات متحده عربی و چین به ترتیب  به شرکای اول و دوم تجاری کشور ما تبدیل شده است .

اما سوال اینجاست که چرا  امارات متحده عربی به عنوان شریک اول تجاری ایران قرار گرفته است ؟ شاید در نگاه نخست موضوع تحریم ها ما را به این سمت رهنمون سازد که از طریق امارات ، فرصتی بوجود آمده تا بخشی از تحریم های نابخردانه علیه کشورمان کم شود ، اما آیا پاکستان ، افغانستان ، کشورهای حوزه آسیای میانه نیز مشکلاتی شبیه به ما دارند ؟

این درست است که طی سالهای اخیر کشور چین با خرید نفت از ایران کمک شایانی به کم شدن اثر تحریم ها بر علیه کشورمان را ایفا کرد اما  این بازی برد - برد تنها دلیل قرارگرفتن چین در زمره شرکای نخست تجاری ایران نیست ، زیرا در رابطه با کشور آمریکا نیز مشاهده می کنیم که چین جزو نخستین شرکای آنها قرار گرفته است !

 پس موضوع تحریم در این تغییر شرکای تجاری فارغ از تعریف است .

به هنگام بودن، آینده نگری و سرعت در تصمیم گیری و استفاده از الگوهای استاندارد موجود در دنیا به عنوان یکی از ابزارهای پیشرفت می تواند موید این پیشرفت چشمگیر باشد . به عنوان مثال رفع ایرادات پیش رو در  الحاق ایران به سازمان جهانی تجارت و یا ایجاد پنجره واحد فرامرزی مواردی و یا حتی در پاره ای از موارد استقبال از بحرانهای مدیریت شده مانند بحران مالی آمریکا که منجر به شفافیت بخش عظیمی از اقتصاد دنیا شد و مواردی از این دست همه و همه به عنوان ابزارهای در دسترس برای برون رفت از شرایط فعلی وجود دارد اما نکته مهم نحوه استفاده از این ابزارها است . مساله حایز اهمیت دیگر اینکه فراملی اندیشیدن مسئولین تصمیم گیر به بهبود شرایط کمک شایانی می کند . به عنوان مثال ارائه بسته خروج از رکورد غیر تورمی که به عنوان یک راهکار عملیاتی کوتاه مدت تدوین شده نشان از حرکتی عظیم در اقتصاد ایران دارد و موید این مهم است که کشور ما پتانسیل جهش اقتصادی بی نظیری را دارد .

موضوع اقتصاد مقاومتی یکی دیگر از راهبردهای بهبود وضعیت اقتصادی کشوری است که مشق استقلال را در زمین اقتصاد می کند ، افق ایران 1404 بدون شک با بکار گیری این ابزارها بسیار قابل تحقق است .

تحلیل گر

3535

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 373055

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۷:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    72 9
    ما کاری مهمتر داشتیم، دعوای بین اصلاحطلبان و اصولگرایان
  • بی نام IR ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    من معتقد به پیشرفت امارات نیستم. به ظاهر پیشرفته است اما کاملا مشخص است که این کشور مستعمره سرمایه داری است. اگر پول، شیخ ها و مردم امارات را راضی نگه می دارد به خودشان مربوط است اما برای ایران که الگوی فرهنگی دارد پذیرفته نیست. این کشور در بطن ظاهر دلفریب اش چیزی ندارد و فقط بازار است. به راحتی می توان همچو چیزی ساخت.
    • بی نام IR ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
      112 6
      شما تا حالا امارات رفتی که اظهار نظر می کنی؟ پاتو از ایران تا حالا بیرون گذاشتی؟
  • محمد 62 A1 ۰۷:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    76 3
    یکی از دلایل پیشرفت امارات مستشاران خارجی بودند...مستشار خارجی لزوما همیشه " بد " نیستند.. تجربه خود را از امارت فدرال دوبی عرض میکنم...مدیریت کلان شهری مطابق سیستم شهرداری ایالات متحده است...نظام راهنمایی رانندگی دقیقا مانند آلمان...سیستم اداری انگلیسی... امارات به دلیل داشتن ثروت نفتی کلان و جمعیت بومی بسیار پایین ، توزیع ثروت عدلانه و تخصیص مازاد درامدها به پروزه های ساختمانی و شهری ، به نوعی لاس وگاس خاورمیانه گردیده است..درست است که صنایع مادر و فولادی و تولیدی خاصی ندارد منتهی چون روابطش با اروپا و امریکا همواره خوب بوده نیازی به صرف مخارج برای داشتن این صنایع ندارد چون نیروی کار بومی تماما مرفه و بی نیاز از کار یدی بود و عمدتا کارگران آنها از هند و پاکستان و افغانستان و بنگلادش اس
  • کریم IR ۰۷:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    45 7
    اگه این تندروهای داخل و خارج مذاکرات رو به شکست نکشند همه چیز درست میشه
  • حسن A1 ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    51 1
    به نظر می رسد علاوه بر تحریم ها که به ضرر کشور ما و سود سرشار همسایه ها بود هست . عدم مدیریت صحیح عامل اصلی می باشد متاسفانه مدیران ما همیشه حاشیه را دوست داشتند . ضمنا با این قوانین موجود نمی توان پیشرفت نمود . اول باید تفکر خود را در زمینه اقتصادی تصحیح کنیم . بعد مدیران لایق داشته باشیم ؟ به نظرم امکان پیشرفت می باشد ؟ اگر در داخل بگذارند ؟
  • بی نام A1 ۰۷:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    57 2
    همه میدونیم مشکل چیه :
  • بی نام A1 ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    58 2
    دلایل روشن است همه می دانیم. متاسفانه قابل بیان در خبرآنلاین نیست..
  • سیاوش ب A1 ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    50 3
    امارات رفتار سنجیده و محترمانه ای با دنیا داشت و در همه کارها از کارشناسان مطرح جهانی استفاده کرد . انتخاب پیمانکاران کارامد امارات رو ساخت ما هم اگر آزاد راه تهران شمال رو به یک پیمانکار کاردان سپرده بودیم تا به حال ساخته شده بود
  • بی نام IR ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    47 1
    چون اماران مدیریتی قوی دارد که با تعامل با سایر کشورهای پیشرفته دنیا حاصل شده اما در کشور ما چنین روالی و تفکری وجود ندارد و فقط می خواهیم خودمان همه کارها را انجام دهیم که غیر ممکن است. باید قبول کرد خودکفایی معنیش این نیست که در کشور ما انجام می شود بلکه این تکخوری و تکروی است.
  • رامین IR ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    38 3
    به نظرمن علت پیشرفت امارات ازداشتن پایداریهاو....محروم بودند
  • بی نام A1 ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    11 2
    چرا؟
  • محمد IR ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    87 1
    امارات پیشرفت می کند زیرا بسیاری از دغدغه هایی که ما داریم را ندارند . ما از زیر سنگ هم که شده برای مردم کشورمان دردسر درست می کنیم .
  • بی نام A1 ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    42 1
    چند عامل میتواند دخیل باشد 1 مدیریت صحیح 2 آمارهای دقیق و علمی 3 استفاده از افراد کاربلد ومتخصص در امور مختلف 4 دلسوزی و عمل به کارهای ناتمام و مشکلات 5 چوب لای چرخ نگذاشتن دولتمردانشان توسط بقیه 6دلسوزی مردم و استفاده از فرهنگ درست مربوط به کشورشان و.....
  • دلواپس واقعی A1 ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    32 1
    واقعن نمیدانید چرا؟؟؟؟؟
  • بی نام A1 ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    11 35
    تحلیلگر محترم تا حالا به امارات رفته ای؟ بنظرت این کشور توسط عرب تنبل و شکم پرست اداره می شود؟و یا خود را دربست در اختیار غرب گذاشته و اراده ای جهانی برای پیشرفت امارات همانند مدل: آلمان غربی در مقابل آلمان شرقی، کره جنوبی در مقابل کره شمالی؛ هنگ کنگ، سنگاپور و...وجود دارد؟
    • بی نام A1 ۰۷:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۱
      37 2
      چرا ما به اعراب اتهام شکم پرستی تنبلی می زنیم ؟ شاید سیاستهای حکامشون با ما یکی نباشه ولی نگاه کنید چطور از پول نفت استفاده می کنند
  • بی نام CH ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    47 0
    خیلی ساده اونها کم بین نبودند یک سری آزادی هایی رو دادند که سرمایه دار دوست داره داشته باشه. در کنارش امنیت رو هم محیا کردن. هیچ کسی نمیره جایی سرمایه گذاری کنه که نه حریم شخصی داره نه امنیت اقتصادی و اجتماعی .
  • بی نام FI ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    31 11
    چون پول ثروتمندان به آنجا میرود . چون صدا و سیما برای املاک ایران و مجموعه طرحهای زیبای ایرانی یک ثانیه تبلیغ ندارد ولی کانالهای ماهواره شبانه روز برای دوبی و استانبول و ... تبلیغ سرمایه گذاری میکنند... ما بهترین جزایر را داریم ما سرزمین ایرانیان داریم ...
  • بی نام IR ۰۶:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۱
    18 1
    بیایید قشم را با تمام تفکرمان بسازیم 10 سال هم به خودمان وقت بدهیم از تجربیات گذشته هم استفاده کنیم ببینیم چی میسازیم اگر خوب در نیامد در مورد همه چیز تجدید نظر کنیم از اول یاد بگیریم توان پذیرش اشتباه را در خودمان ایجاد کنیم و باز سرمان را پایین بیندازیم و دوباره تلاش کنیم و بیشتر تلاش کنیم اشکالات را برطرف کنیم و از تجربیات دیگران استفاده کنیم و بعد دوباره نگاه کنیم ببینیم قشم را چگونه ساختیم اگر خوب از کار در آمد ان را الگو کنیم برای ساختن مملکتمان سعی کنیم خیلی کار کنیم وکم بخواهیم شاید کشور ما هم آباد شود
  • مهرام A1 ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۱
    19 0
    بهترین برنامه های درخشان اقتصادی را یک حرکت نامناسب سیاسی نابود میکند . اگر ما بهترین تیم کارشناس اقتصادی را از نابغه های جهان در ایران جمع کنیم و برنامه استراتژیک جهان شمول ارائه بدهند ُ، کل برنامه آنها فقط و فقط با مثلا حمایت از یک گروه تندرو بطور کامل به باد خواهد رفت .
  • ایران نژاد A1 ۱۹:۵۲ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۵
    9 0
    امارات پیشرفت کرد و پیشرفت میکند چون روابط خارجه خوبی داره