نوبت روغن‌های خوراکی و سرخ‌کردنی مملو از پالم کی می‌رسد؟/ چه طور باید از روغن پالم حذر کرد؟

اگر بر روی نوشته های بر چسب قوطی های روغن سرخ کردنی کمی توجه کنیم با کمال تعجب می بینیم که روی اکثر آنها نوشته است حاوی 30 در صد روغن پالم اولئین و یا سوپر اولئین و ترکیباتی از این دست.

هادی معیری نژاد- بعد از ماجرای وجود پالم در بعضی از محصولات لبنی که توسط وزیر بهداشت رسانه ای شد و با جمع آوری پالم از کارخانه جات لبنیاتی و عدم معرفی شرکتهای متخلف ختم به خیر شد به نر می رسد که باید گام به گام به محصول دیگر پر خطر و البته پر جنجال روغن های سرخ کردنی پرداخت.

روغن های سرخ کردنی در اواخر دولت محمود احمدی نژاد با فراز و فرود بسیاری همراه بود ،از غیب شدن ناگهانی از قفسه های سوپر مارکت ها و انبار کردن آن توسط مردم تا بازگشت به قیمت بالا تر و فراوان شدن دوباره آن.

دراواخر دولت دهم تحریم ها عامل کمبود روغن اعلام شد و معلوم شد که ما در تولید روغن نباتی نیز به واردات مواد اولیه ( شاید مانند روغن پالم) وابسته ایم.

اما هم اکنون با وجود فراوانی این نوع روغن در بازار با یک بررسی سطحی و خواندن نوشته های حاوی اطلاعات غذایی روغن های سرخ کردنی به آسانی در میابیم که در حالت خوشبینانه و اظهار شده حدود 30 در صد از ترکیب همه روغن های موجود در بازار از پالم اولئین تشکیل شده است.

 

آیا فقط لبنیات پالم داشت؟

روزنامه شرق می نویسد براساس بررسی‌های صورت‌گرفته کل روغن «پالم» استفاده‌شده در لبنیات که با مجوز سازمان‌های ذی‌ربط هم مورد مصرف قرار گرفته 50هزارتن است در حالی که سالانه 750هزارتن از این روغن به کشور وارد می‌شود.

به این ترتیب 700هزارتن روغن پالم در حالی وارد چرخه غذایی می‌شود که از وجود آن بی‌خبر هستیم. عباس پاپی‌زاده‌بالنگان، سخنگوی کمیسیون کشاورزی درحالی وجود این 700هزارتن روغن را در محصولات غذای مبهم عنوان می‌کند که به گفته وی مسوولان تاکنون نتوانسته‌اند این موضوع را شفاف کنند.

کمیسیون کشاورزی مجلس دوهفته‌ای هست که حاشیه‌های روغن پالم را پیگیری می‌کند و سازمان‌های مسوول را برای پاسخگویی به مجلس می‌کشاند. این بار قرار است موضوع گسترده‌تر، یعنی در سطح وزیر و در صحن علنی مجلس مطرح شود. وزیر بهداشت در یکی از روزهای یکشنبه، سه‌شنبه یا چهارشنبه در مجلس حاضر شده و در مورد شیر و لبنیاتی که با روغن پالم تهیه شده‌؛ توضیح خواهد داد.

دلیل حضور وزیر هم قانع‌نشدن اعضای کمیسیون کشاورزی از توضیحات مسوولان سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد است که در یکی، دوهفته گذشته به‌صورت گزارش به کمیسیون کشاورزی مجلس ارایه شد.

عباس پاپی‌زاده‌بالنگان، سخنگوی کمیسیون کشاورزی گفت : طی هفته‌های گذشته مسوولان سازمان غذا و دارو گزارش‌هایی به کمیسیون ارایه دادند که چندان قابل پذیرش نبود. این آقایان درحالی معتقدند نباید از روغن پالم در محصولات استفاده شود که این روغن با مجوز خود ایشان وارد کشور شده است.

وی از موضوع دیگری نیز سخن گفت و آن اینکه سالانه یک‌میلیون‌و500هزار تن روغن خوراکی به کشور وارد می‌شود که نیمی از آن روغن پالم است. طبق آخرین برآوردهای صورت‌گرفته نیز تنها 50هزارتن از این روغن آن هم با مجوز وزارت بهداشت در صنایع لبنی استفاده می‌شود حال سوال اینجاست که 700هزارتن روغن پالم باقیمانده در کدام‌یک از محصولات به کار برده می‌شود؟

 

آیا ضرر مصرف این روغنها از مصرف لبنیات پالم دار کمتر است؟

رسول دیناروند رییس سازمان غذا و دارو معتقد است: روغن پالم سرطان زا نیست، مواد و ترکیبات روغن گیاهی پالم تقریبا مانند روغن های آفتابگردان سویا و ذرت است، منظور ما از اطلاع رسانی در مورد روغن پالم تنها کاهش سرانه مصرف آن است چون باید در حد استاندارد مصرف کرد.

اما در همین زمینه دکتر حاجی فرجی رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور معتقد است مصرف همین مقدار از روغن نیز موجب بسته شدن رگها و مشکلات قلبی می شود.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور مصرف زیاد اسید پالمتیک که 44 درصد روغن پالم را تشکیل می دهد، را موجب افزایش کلسترول خون و احتمال وقوع بیماری های قلبی و عروقی بیان کرد.

به گزارش پایگاه خبری و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و اموزش پزشکی رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با بیان این که بخش عمده انواع روغن پالم وارداتی به کشور درصنایع غذایی مصرف می شود، گفت: وجود اسیدهای چرب

اشباع در این روغن سبب می شود که این روغن در دمای محیط حالت نیمه جامد تا جامد داشته باشد.

وی با بیان این که در سال های اخیر مضرات اسید های چرب ترانس به اثبات رسیده است، گفت: نتایج تحقیقات نشان داده است که مصرف مقادیر زیاد از انواع نامناسب چربی می تواند باعث افزایش خطر بیماری های قلبی و عروقی و برخی از انواع سرطان ها شود، به نحوی که انواع اسیدهای چرب اشباع، 9 تا 24 درصد خطر بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور در ادامه همچنین گفت: افزایش دریافت چربی موجب افزایش انرژی دریافتی، توده چربی بدن و در نهایت اضافه وزن خواهد شد که تمام این عوامل به طور مستقل خطر ابتلا به بیماری های مزمن را در پی دارند.

دکتر حاجی فرجی بیشترین مصرف روغن پالم وارداتی را در تولید روغن های سرخ کردنی بیان کرد و گفت: چون روغن پالم می تواند در دمای محیط، حالت نیمه جامد تا جامد داشته باشد و به دلیل داشتن اسید چرب، مقاومت خوبی در طی فرایند حرارتی از خود نشان دهد، در روغن های سرخ کردنی و در محصولاتی مثل شورتنینگ ها و چربی های قنادی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور همچنین میزان روغن پالم تولید شده در جهان را حدود 35 تا 40 درصد بیان کرد و گفت: تولید روغن پالم در سال 2005 با پیشی گرفتن از تولید روغن سویا، رتبه اول در انواع روغن ها را به خود اختصاص داد و در سال های اخیر تولید جهانی پالم به حدود 50 میلیون تن رسیده است که پس از آن سویا، کلزا و آفتابگردان قرار گرفته اند.

وی ادامه داد: از میزان تولید 50 میلیون تن روغن پالم خوراکی حدود 40 میلیون تن آن صادر می شود که از این میزان کشورهای هند و چین 14 میلیون تن و اتحادیه اروپا حدود 7 میلیون تن در سال واردات دارند و میزان واردات روغن پالم در سال 92 به کشور ایران نیز حدود 750 هزار تن بوده است.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور در ادامه همچنین، با اشاره به ارتباط مصرف روغن نخل (پالم) با بیماری های قلبی و عروقی، گفت: مطالعات انجام شده در سال 2005 در کاستاریکا، نشان داد جایگزین کردن روغن نخل با روغن های گیاهی مایع (غیر هیدروژنه) موجب کاهش خطر حملات قلبی می شود.

حاجی فرجی ضمن اشاره به گزارش مرکز مطالعات بهداشت همگانی، گفت: مطالعات این مرکز حاکی از آن است که مصرف زیاد اسید پالمتیک که 44 درصد روغن نخل را تشکیل می دهد، موجب افزایش کلسترول خون و احتمال وقوع بیماری های قلبی و عروقی می شود.


وزارت بهداشت خود باشیم

به نظر می رسد به این زودی نوبت بررسی روغن های سرخ کردنی نرسد چون فرآیند حذف پالم از روغن های سرخ دارای پیچیدگی های خاص خود است و چنان که مردم نمی توانند در صد پالم در این روغن ها را مشخص کنند مسئولین محترم وزارت بهداشت هم نمی توانند به فرآیند تولید و مناسبات آن ورود پیدا کنند چنان که معرفی شرکتهای لبنی متخلف نیز علی رغم وعده ها انجام نشد.

در حال حاضر تنها باید اخبار و شایعات درز کرده از طرف وزارت بهداشت را با در نظر گرفتن نظر کارشناسان در فرهنگ تغذیه روزمره به کار بست. و حرفهای وزیر بهداشت و معاونان وی در این مورد را به فال نیک گرفت و آن را به نفع سلامتی خود و خانواده خود تفسیر کرد.

استفاده از روغن های حیوانی( علیرغم اینکه بر روی مضر بودن آن ها تبلیغات بیش از حد شده است) ، استفاده از روغن های خالص علیرغم گرانتر بودن نظیر روغن ذرت و برندهای معتبر خارجی، حذف غذاهایی که نیاز به سرخ کردن زیاد دارد و روغن گیری در انتهای فرآیند پخت و پز، استفاده از الگوهای صحیح تغذیه مبتنی پخت غذا با روغن هایی مانند کنجد و زیتون و محدود سازی خرید فست فود و شیرینی جات خامه ای و روغن های سرخ کردنی که حاوی پالم هستند.

در شرایط امروز جامعه ما که تهدیدات تغذیه ای پا را از نظارت های سازمان های رسمی هم فراتر گذاشته بهترین ناظر خود مردم هستند که می توانند با ارتقای فرهنگ تغذیه خود و مدیریت مصرف مواد مضر مانند روغن ها بر سلامت خود و خانواده خود نظارت کنند.

4746

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 376231

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمدرضا IR ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    115 0
    یک سوال دارم مگه از یک کیلو تخمه آفتابگردون چقدر روغن حاصل می شه که قیمت روغن اینقدر پایینهدر مقایسه با قیمت خود مغز واقعا این روغن از چه چیزی گرفته می شه؟
    • بی نام A1 ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
      40 1
      اصلا چقدر دانه آفتاب گردان باشه تا یه شیشه روغن ازش بدست بیاد؟
    • بی نام A1 ۱۲:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
      28 6
      دانه آفتابگردونی که جهت روغن گیری استفاده می شه با رقمی که مصرف خوراکی داره فرق می کنه و به صورت انبوه تولید میشه و همچنین بعد از روغن گیری پسماند جهت خوراک دام استفاده میشه که قیمت بالایی هم داره.
    • farhad893 A1 ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
      3 2
      مغز ها معمولا تا 2060درصد روغن دارن، هر دانه کامل افتاب گردان معمولا 4248 روغن داره، مغز اون 5565 درصد روغن داره. ایران معمولا بیشتر ماده اولیه روغن گیری رو وارد میکنه و یا حتی روغن خام تصفیه نشده رو وارد میکنه و در داغن کشور اونارو تصفیه می کنن، روغن افتاب گردن بعد از پالم، سویا و کلزا، چهارمین روغن خوارکی پس مصرف دنیاست و گرون ترین روغن های گیاهی خوارکی هست و به همین دلیل کارخونه جات برای صرفه اقتصادی اون رو با روغن های سویا و پالم و کلزا که قیمت ارزون تری دارن مخلوط می کنند. اتقاقا دانه های روغنی زیاد گرون نیستند و تو کشوری مثل امریکا نصف دانه های روغنیشون رو برای مصارف سوخت زیستی به کار میگیرن و نه مصرف خوارکی که این نشون دهنده رقابت پذیری این روغن ها حتی با سوخت های فسیلی هست.
    • وروجک IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
      20 2
      سلام، من نشستم و حساب کردم دیدم یک کیلو تخم آفتابگردان حالا با تولید انبوه حساب کنی و خرید عمده و خرید از خود تولید کننده و.... 5 هزارتومان آب میخورد تو خوی . حالا پوستشو بکنی حالا نصف هم نگیری یه سی درصدی هم میاد روش میشه 8 تومن حالا بیا از این روغن بگیر که در بهترین شرایط 30 درصد وزنش بهت روغن بده یک کیلو روغن درمیاد 24 هزار تومن حالا فرض هم کنیم که کنجاله رو میفروشن و خرج کارگر و برق و آب و بسته بندی و سود فروشنده و .... میکنن . من موندم این شعبده بازها چطوری میان میفروشنش 10 تومن. اگه اشتباه حساب کردم توضیح بدین ها دیگه از غذا خوردن افتادم فقط تخم مرغ آبپز و سیب زمینی آبپز اون اهم با هزارتا پارتی از دهات اطراف تبریز گیر میارم، خرجش بمراتب کمتر از یه عمل جراحی قلب درمیاد.
    • سیاوش A1 ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
      14 0
      وضعیت یه مقدار ناجور تر از پالم هستش. در حقیقت صحبت شما درسته. الان یک کیلو تخم آفتابگردان بصورت عمده حتی اگه 6000 تومن هم باشه و هر 3 کیلو تخم آفتابگردان 1 کیلوگرم روغن بده قیمت یک کیلو روغن اون میشه 18000 تومن تازه بدون بسته بندی و هزینه تولید و سود آن برا کارخونه. به همین دلیل میان این روغن رو با نوعی روغن به نام تالو مخلوط میکنن که روغنی بسیار ارزان قیمت هست و در نتیجه شما میتونید یک لیتر روغن رو با قیمت 4500 تومن بخرید.اما روغن تالو چیه؟ تمام ضایعات پیه حیوانی و چربی های کشتارگاهی جمع آوری شده و ذوب میشوند. سپس توسط بخار آب هیدرولیز شده و به فرم مایع در آمده و بو زدایی میشوند. این روغن ارزان به روغن سویا و آفتابگردان اضافه شده و مردم میل میکنن. روغن تالو بعنوان بایو دیزل کاربرد دارد
    • farhad893 A1 ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
      4 0
      منظورم 42 تا 48 درصد روغن تو کل دانه هست و 55 تا 65 درصد روغن هم در مغز دانه افتابگردان وجود داره اقای سیاوش دوست عزیر ایران معمولا دانه های افتاب گردان و سویا رو وارد میکنه، داخل کشور تولید نمیشه، حتی بیشتر کارخونه ها یه مرحله فراتر میرن و روغن تصفیه نشده و خام رو وارد می کنن و در داخل تصفیه و بسته بندی می کنن. راجب روغن تالو هم باید بگم با توجه به استاندارد ها موجود استفاده از روغن تالو به راحنی توسط ادارات استاندارد قابل رد یابی هست و کارخونه ها این ریسک رو نمیکنن. از طرفی معمولا کشتارگاه های ما در اون حد پیشرفته نیست که بتونه پیه گاو رو تبدیل به روغن کنه و به کارخونه ها بفروشه
    • بی نام IR ۱۷:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
      1 0
      این که شد 2 سوال
  • محمد IR ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    23 0
    آقا اصلا روغن رو بی خیال شو اشکال نداره فوقش دیگه پارافین می خوریم نوبتی هم باشه نوبت رسیدگی به گوشت گربه در سوسیس و کالباس های خوشمزه ایرانی است
  • علی IR ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    16 0
    این رشته سر دراز دارد...
  • رامونا EU ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    10 3
    با توجه به رشته تحصیلیم که مهندس صنایع غذایی گرایش روغن های نباتی میباشد نیاز دیدم نکته ای رو در رابطه به پالم اولیین که در صنعت روغن سرخ کردنی استفاده میشه رو عرض کنم گرچه موضوع بسیار تخصصی تر ومفصل است ولی پالم اولیی بخش مایه روغن نخل میباشد که بخش استیارین ومضر ان ازش جدا شده و بخش اسید اواییک ان ، باقی مانده که مقاوم در براب حرارت ویکی از اسید های چرب ضروری بدنه، ووجود پالم اولیی در یک روغن سرخ کردنی نشانه کیفیت خوب ان روغن میباشد، چرا که خیلی از روغن های سرخ کردنی برای اینکه قیمت پایین تری داشته باشند از روغن های سویا یا پنبه دانه در ترکیبشون استفاده میشه که اسید های چرب ضعیفی دارند که در مقابل حرارت ناپایدارند، در ضمن پالم جامدی که در لبنیات استفاده میشه، ارزش تغذیه ای ندارد
  • بی نام A1 ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    21 4
    من يك حلب ٤ ليتري روغن زيتون ايتالياي ميخرم ٥٠ هزار تومان راحت يكماه استفاده ميكنم الان هم خودم سالمتر شدم و هم اشپزخانه ام تميزتر هست روغن ايراني بريز رو زمين بعد مثل چسب به زمين ميچسپه به سختي پاك ميشه
    • بی نام EU ۱۳:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
      22 1
      ماازاین پولا نداریم
    • بی نام A1 ۱۶:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
      5 5
      روغن زیتون مناسب برای سرخ کردن نیست عزیزم پولتو به رخ ملت نکش
  • ali IR ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    29 3
    چرا این قد مطمن هستی که روغن ایتالیایی تقلب نداره؟ شاید همون روغن سوخته خودمنه که با برچسب ایتالیایی می فروشند.
  • ساسان A1 ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    31 2
    حالا مای بیچاره چه کنیم چکنیم چکنیم چکنیم ظاهراا کارخونه ها دست از ما بهتران است ووزیر بیچاره بهداشت نمیتونه کاری بکنه 8 سال بی در و پیکری بیچارمون کرده لعنت به بانیان این مصیبت ها لعنت.
  • بی نام A1 ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    6 0
    یه مصیبت اصلی که از روغن پالم خیلی مهمتره استفاده از انتی بیوتیک در دامداریها و مرغداریهاست که با خوردن انها مرتب وارد بدنمان میشه و ما را در مقابل انتی بیوتیک ها مقاوم میکنه که مضرات اینکار را همه میدونن.....فعلا هیچکس از مسولین صداشو در نمیاره تا کی بشه که گند این کار در بیاد.خواهشا سانسور نکنین تا شاید به گوش مسولین برسه و یک کاری بکنن.خطرش همه شهر نشین ها را تهدید میکنه
  • بی نام RO ۱۷:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    3 0
    حرفی برای گفتن نمونده ، فقط خدا بهمون رحم کنه
  • بی نام A1 ۱۹:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    11 0
    موندم چطوری ماها زنده ایم؟
  • افشين IR ۰۲:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    6 1
    آقاي دكتر ديناروند ، شما روغن پالم رو نذاشتيد وارد لبنيات بشه ، دسته شما درد نكنه ، ولي از حالتي به حالته ديگه تبديل ميشه چيزي معدوم نشده ، ميره تو روغن مايع مي ره توي همين روغن زيتون و كنجد ، شما فكر كرديد روغن زيتون و بقيه روغن هاي ديگه سالمن ، مساله فراوردههاي غذايي در ايران به شكلي هست كه شما هرجا رو دست بذاري ، مساله داره ، چرا ؟ چون مساله نظارت و كنترل كيفي در ايران در حد صفر است ، سوسيس و كالباس ، مساله دام و طيور و استفاده بي رويه از داروها و حتي مساله نان ، همه و همه نويد از اين داره كه سازمان غذا و دارو نمي تونه كارشو درست انجام بده ،
  • بی نام A1 ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۱
    3 0
    سرخ کردنی رو چه کنیم؟