چرا خاراندن محل خارش، آن‌را بدتر می‌کند؟

به نظر شیرین‌ترین تسکین می‎رسد، اما خاراندن محل خارش تنها به طور موقت آن را برطرف می‌کند و مدتی بعد خارش بدتر می‌شود. اکنون می‌دانیم علت بروز این پدیده چیست.

محمود حاج‌زمان: در شرایط مختلف، از اگزما گرفته تا نارسایی کلیه، میلیاردها انسان روی زمین خارش‌های مزمن را در بعضی نقاط بدن تجربه می‌کنند؛ شرایطی که گاهی اوقات می‌تواند روی کیفیت زندگی آنها تاثیر جدی بگذارد. به نظر می‌رسد بدن مکانیزمی سرکوب‌گرانه برای رویارویی با این حالت دارد: خاراندن محل خارش تا زمانی‌که محل خارش درد بگیرد، می‌تواند حالتی از تسکین و آرامش ایجاد کند. اما وقتی‌که درد محو می‌شود، خارش به صورت غیرقابل تحمل‌تری برمی‌گردد، تا حدی که ما سخت‌تر و خشن‌تر آن محل را می‌خارانیم و این فرآیند آن‌قدر ادامه می‌یابد که گاه به آسیب دردناک پوستی منتهی می‌شود.

ژو فنگ چن از دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن در پژوهشی جدید دریافته است که چرا این اتفاق می‌افتد. او می‌گوید: «مردم خاراندن را ادامه می‌دهند، تا حدی که ممکن است به خونریزی منجر شود.» نتایج تحقیقات وی و گروهش بر روی موش‌های آزمایشگاهی نشان می‌دهد این حالت به دلیل تداخلات عصبی کوچک ایجاد می‌شود.

دانشمندان می‌دانند انتقال‌دهنده‌های عصبی (نوروترانسمیترها) سرتونین به کنترل درد کمک می‌کنند، و این درد -که بعد از خاراندن محل خارش ایجاد می‌شود- در واقع به تسکین خارش منجر می‌شود. به همین دلیل، گروه پژوهشی چن تحقیق کردند که آیا سروتونین در فرآیند خارش هم مداخله می‌کند یا خیر. آنها پژوهش خود را با مطالعه روی موش‌های دستکاری شده ژنتیکی آغاز کردند که بدن‌شان قادر به تولید سروتونین نبود. به طور معمول، موش‌ها بعد از تزریق ماده تحریک‌کننده خارش شروع به خاراندن می‌کنند؛ اما به نظر می‌رسید موش‌های تغییر ژن یافته اصراری به انجام این کار ندارند. موش‌های با ژنتیک معمول که تحت اثر دارویی برای جلوگیری از خارج شدن سروتونین از مغز قرار داشتند، نیز پس از تزریق داروی محرک از خاراندن محل خارش اجتناب کردند. این مساله نشان می‌داد اصرار برای خاراندن محل خارش زمانی آغاز می‌شود که سطح سروتونین مغز به نقطه تحریک برسد.

نتایج این تحقیق به توضیح این مطلب کمک می‌کند که چرا مردم محل خارش را به شدت می‌خارانند، تا حدی‌که گاهی منجر به خونریزی می‌شود. چن می‌گوید: «مردم محل خارش را می‌خارانند، چون درد باعث جلوگیری از خارش می‌شود. اما به دلیل آنکه درد نیز توسط سروتونین کنترل می‌شود، آنها مجبورند خارش را با شدت بیشتری ادامه دهند تا دردی به اندازه کافی قدرتمند برای سرکوب حس خارش ایجاد کنند. به این ترتیب، حلقه‌ای از کنش و واکنش ایجاد می‌شود: مغز قصد کنترل درد را دارد، در نتیجه سروتونین بیشتر و بیشتری تولید می‌شود.»

شدت گرفتن خارش
اما این پایان راه نیست. چند سال پیش، چن و همکارانش دریافتند سلول‌های مغزی موسوم به نورون‌های GRPR حس خارش قوی‌تری را ایجاد می‌کنند. نتایج تحقیقات اخیر آنها بر روی موش‌های آزمایشگاهی نیز نشان می‌دهد سروتونین اساسا در این فرایند دخیل است و علاوه بر فعال‌سازی نورون‌های محرک درد، نورون‌های محرک GRPR را نیز فعال می‌کند. این به آن معناست که وقتی محل خارش را می‌خارانیم، سطح اضافه سروتونین که مغز برای کنترل درد ترشح می‌کند، همچنین باعث تشدید حس خارش می‌شود.

چن اظهار می‌دارد باید راهی وجود داشته باشد که از طریق مسدودسازی گیرنده‌های سروتونینی که نورون‌های GRPR را فعال می‌کند، درمانی برای کنترل خارش‌های مزمن ابداع کرد. اما گیل یوسیپویچ، مدیر مرکز خارش دانشگاه تمپل در فیلادلفیای پنسیلوانیا، نکته مهمی را گوشزد می‌کند. وی می‌گوید: «مشکل خارش مزمن تنها یک گیرنده و یک مسیر ندارد. بنابراین هنوز برای رسیدن از موش‌های آزمایشگاهی به اهداف درمانی راهی طولانی پیش رو داریم.»

53275

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 383759

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۷:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۴
    225 3
    این «پشت خارونا» عجب اختراعی ه، حتی از اختراعات اپل هم واجب تره
    • بی نام A1 ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۴
      اپل هیچ چیزی رو اختراع نکرده دوست عزیز
    • h ۲۱:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۴
      55 10
      پس اولين تبلت رو glx اختراع كرد؟
    • بی نام IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۵
      27 4
      آقای h اولین تبلت را مایکروسافت اختراع کرد
  • بی نام A1 ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۴
    113 1
    آخه نميدونین چه حالی میده وقتی ستون فقرات خارش میگیره از یکی منت بکشی خارشش بزنه،انگار وارد بهشت میشی اون موقع.ممنون از مطلب مفیدتون.
    • طارق A1 ۱۹:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۴
      38 1
      کس نخارد پشت من ، جز ناخن انگشت من.
  • بی نام A1 ۱۹:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۴
    60 0
    قانون بقای خارش خارش هیچگاه از بین نمی رود بلکه فقط از نقطه ای به نقطه ای دیگر در بدن منتقل میشود
  • بی نام IR ۲۰:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۴
    15 4
    2 تا نکته: "به طور معمول، موش‌ها بعد از تزریق ماده تحریک‌کننده خارش شروع به خاراندن می‌کنند" موش ها چطوری خودشون رو می خارونند؟ "... مدیر مرکز خارش دانشگاه تمپل در فیلادلفیای پنسیلوانیا ..." بابا ایول، یعنی این خارش اینقدر مهم بوده که یک مرکز مهم دانشگاهی رو بهش اختصاص دادن
    • 1 IR ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۶
      2 0
      موشها با دست و پاشون توانایی خاروندن خودشوتو دارن. آره تو دنیای علم به هرچیزی که فکر کنی پرداخته میشه و ما خیلی پرتیم
  • بی نام A1 ۲۱:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۴
    33 4
    مدیر مرکز خارش دانشگاه تمپل؟ عنوان شغلی داره در حد تیم ملی
  • مازیار IR ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۵
    14 0
    باز هم اظهار نظر مسخره فقط محض اطلاع سال1999 استیو جابز مالک اپل وای فای wifi شبکه بیسیم رو اختراع کرد.
    • مهندس A1 ۲۱:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۱
      0 0
      خبر کذبه. اپل اختراعش نکرده.
    • بی نام IR ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۲
      1 2
      بهترین روش ارسال داده ها در محیط بیسیم که تحت عنوان استاندارد ieee 802.11n است و به wifi یا همان wireless fidelity مشهور است از طریق 2 آنتن mimo بوده که توسط سیاوش الموتی مهندس ایرانیآمریکایی در اینتل ابداع شد و بعدها توسط پروفسور وحید تارخ در هاروارد به چند آنتن تعمیم یافت. این دو مهندس ایرانی تبار جایزه ای نیز در این زمینه دریافت کرده اند. هم اکنون از این استاندارد در اکثر تبلتها، لپ تاپها و دیگر دیواسهای بیسیم استفاده میشود.
  • مهدی IR ۱۳:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۶
    5 0
    موضوع خبر خارش بود بیشتر نظرات راجع به اپل شد