۱ نفر
۱۶ فروردین ۱۳۹۳ - ۰۲:۵۰

هورمون اکسی‌توسین معمولا با عشق و اعتماد گره خورده، اما محققان دریافته‌اند که افراد دارای مقادیر بالای این هورمون برای دستیابی به منافع خود، بیشتر و ساده‎تر دروغ می‎گویند.

مجید جویا: نتایج تحقیقی جدید نشان می‌دهد هورمون اکسی‌توسین که دانشمندان آن را با محبت و عاشقی مرتبط می‌دانند، احتمالا باعث می‌شود که افراد در مورد علایق خویش در ازدواج یا گروهی که در آن قرار دارند، دروغ بگویند.

دانشمندان با انجام یک بازی که برنده آن مقادیری پول دریافت می‎کرد، به این نتیجه رسیده‎اند افرادی که مقداری اکسی‌توسین را از طریق تزریق دریافت کرده‎اند، بیشتر از کسانی که دارونما دریافت کرده بودند، احتمال دارد دروغ بگویند تا بتوانند برنده بازی شوند.

وقتی که مردم عاشق می‌شوند ،غلظت هورمون اکسی‎توسین در خون به شدت افزایش پیدا می‌کند. این امر در هنگام شیردهی مادران  هم رخ می‌دهد که به تقویت پیوند بین مادر و فرزند کمک می‌کند.

در بخشی از این تحقیق ، دانشمندان از 60 مرد سالم که به نیمی از آنها این هورمون و به نیم دیگری از انها دارونما خورانده شده بود، خواستند که نتایج یک بازی شیر و خط را با استفاده از یک سکه مجازی پیش‌بینی کرده و یافته‌های خود را گزارش دهند. اگر آنها این نتایج را درست حدس می‌زدند، 40 سنت برنده می‌شدند ولی اگر حدسشان غلط بود چیزی عایدشان نمی‌شد.

طبق این پژوهش آنهایی که سطوح زیادتری از اکسی توسین داشتند، در مقایسه با دیگر شرکت‎کنندگان که دارونما دریافت کرده بودند، با احتمال بسیار بیشتری دروغ می‎گفتند.

همچنین مردانی که این هورمون را دریافت کرده بودند، زمان کمتری را تا پیش از گزارش کردن نتایج خود صرف می‌کردند. برای آنهایی که هورمون دریافت کردند، متوسط زمان پاسخ‌دهی 2.22 ثانیه بود، در حالی که این زمان برای کسانی که دارونما دریافت می‌کردند 2.86 ثانیه بود.

اما آزمایش‌های بیشتر نشان دادند که اگر دروغ فقط در مورد علایق فرد باشد و ربطی به گروه نداشته باشد، افزایش سطح اکسی‌توسین تفاوت چندانی را در دروغگویی نشان نمی‌دهد.

شائول شالوی از دانشگاه بن-گوریون و کارستن درو از دانشگاه آمستردام در گزارش خود نوشته‌اند: «شاید انسان‌ها برای مراقبت و ارتقای سطح زندگی دیگران حقیقت را زیر پا بگذارند و رفتاری غیر اخلاقی از خود بروز دهند. ما در مقاله خود، ارتباط چنین تمایلاتی را با اکسی‌توسین نشان می‌دهیم. این هورمون یک نوروپپتید است که برای اثری که در تقویت پیوستگی و ارتباط با دیگران می‌گذارد، شهرت یافته است».

در واکنش به این تحقیق، سوزان کوئیلیام، روانشناس ارتباطات می‌گوید که نتایج این تحقیق او را شگفت زده نکرده است: «عشق همه را تسخیر می‌کند، و گاهی اوقات حتی قوانین اخلاقی را در هم می‎‏شکند. اگر شما این تجربه شگفت آور را داشته‌اید، می‌توانید از آن شخص دیگر نیز محافظت کنید. اما دروغ گفتن مکرر، حتی اگر از همسر یا گروهی که شما در آن هستید محافظت کند، کار غیر عاقلانه‌ای است. اگر معشوق شما ببیند که شما دروغ می‌گویید (حتی اگر ببیند که کاری که می‌کنید عموما به نفع او تمام می‌شود)  زمانی می‌رسد که دیگر به شما اعتماد نخواهد کرد. این درست شبیه ان است که معشوق شما فرد دیگری را ترک کرده باشد تا با شما باشد، در این صورت همیشه این احتمال وجود خواهد داشت که برای اینکه با شخص دیگری باشد، شما را نیز ترک کند».

توضیح عکس آغازین مطلب: نمایی از فیلم لایر-لایر (دروغگو، دروغگو). جیم کری نقش وکیلی را بازی می‎کند که پیوسته دروغ می‎گوید!

53271

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 347348

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • شانلی A1 ۰۳:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    95 5
    ببخشید؛ "دروغ" به چی میگن؟! ما که در جامعه مون اصلا با چنین واژه ای بیگانه ایم!!!
    • بی نام A1 ۰۴:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
      30 1
      حالا چرا جیم کری اون چه گناهی کرده
  • بی نام IR ۰۳:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    29 42
    نمی دونم این عشقو اصلا کی انداخت زیر زبون ها و چندین قرنه داریم به یه سری روابطی که کاملا بر پایه منافع دو طرفه و سه طرفه و غیره و اینا شکل میگیره و یه کوچولو منفعت یه طرفی به مشکل بخوره کل عشق چپه میشه و اینا میگیم عشق!!! کدوم عشق ؟!
    • بی نام A1 ۰۶:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
      7 10
      عشق همیشه یک طرفه بوده
    • رضا A1 ۰۶:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
      21 4
      عاشق نشدي ، نمي فهمي ! اگه واقعا عاشق شده بودي مي فهميدي كه عاشق تمام تلاشش برا موفقيت طرف مقابلشه ..... اون كه شما ميگي هوس هست ، نه عشق....
    • بی نام A1 ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
      1 13
      در تعریف عشق دو نوعه حقیقی و مجازی و خیالتونو راحت کنم که عشقی که تو ذهن شماست بین دختر و پسر کلا جزئ عشق مجازی طبقه بندی می شه و نه حقیقی. حالا عشق مجازی خودش دو نوعه :نفسانی و حیوانی که اونی که فقط جنبه جنسی داره و بهش هوس میگین همین نوع دو ست.
  • بی نام A1 ۰۴:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    17 14
    عشق یه چیزیه تو مایه های کشک
  • بی نام IR ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    14 1
    مگه قضيه شاهرخ وسميه روفراموش كرديدهورمون عشق حتى منجربه جنايت هم مىشه
    • بی نام IR ۱۷:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۲
      8 0
      آخ خ خ شما هم یادتونه؟ چند هفته درس و مشق مارو تحت الشعاع قرار داد این ماجرا
    • بی نام A1 ۰۳:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۳۱
      5 0
      تحت الشعاع چيه به بهانه تعطيلات زمستاني مدارس رو يه هفته تعطيل كردن كه بچه ها تو مدرسه در موردش بحث نكن
  • بی نام IR ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    55 1
    من به این نتیجه رسیدم که کلا سطح هورمون اکسی توسین تو جامعه بالاست
  • مهشيد A1 ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    16 2
    اى عشق چه ميكنى در هزاره سوم!!!
  • سجاد A1 ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۵
    3 0
    این عشقه که سمت وسوی هرکاری روکه انجوم میدیم مشخص میکنه وخوشبختی وبدبختی ماهمش ازeshghمنشامیگیره.
  • بی نام A1 ۲۰:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۲
    0 1
    همه چیز بستگی به درک؛ فرهنگ؛شعور ؛ اصالت وهویت خانوادگی افراد داره که میزان شخصیت اون را نشون میده اگر کسی این موارد شاملش نشود دچاره کمبود میشود و اعتماد به نفس خودش را از دست می دهد و در روابط ها ناچار با دروغ گفتن های پی در پی خود در تلاش است که سطح مطلوبی از مواد های ذکر شده را در ساختار ذهن مخاطب معرفی نمایند . عمده ی اینان دچار فراموشی میشوند واگر هم نشوند در خلوت خود کوچک میشوند .