دنیای اقتصاد نوشت:

بخشي از بازار مسكن واكنش زودهنگام به تغيير نرخ سود نشان داده به طوري كه در چند روز اخير گرايش مالكان آپارتمان‌هاي اجاره‌اي به اخذ «رهن بيشتر» در ازاي «اجاره ماهانه كمتر» كاهش پيدا كرده و شكل اجاره‌داري در حال تبديل‌شدن به وضعيت سال‌هاي 90 و 91 است.
وزن «اجاره ماهانه» و «پول پيش» در سبد اجاره‌بها از سال 92 تحت‌تاثير افزايش نسبي نرخ سود سپرده‌هاي بانكي با تغييرات اساسي مواجه شد و بعد از سال‌ها، گرايش موجران به دريافت مبلغ «رهن» باعث شد وزن «پول پيش» در سبد اجاره‌، سنگين‌تر شده و سهم آن از 10 تا 20 درصد قبلي به حداقل40 درصد افزايش يابد.
دو سال پيش، با اختياراتي كه بانك‌ها براي پرداخت سود‌هاي بالاي 22درصد به سپرده‌گذاري بلندمدت حداقل يك‌ساله داشتند، از يكسو اجاره‌هاي دو ساله به‌صورت محسوس در بازار اجاره‌نشيني باب شد و از سوي ديگر، تعداد آپارتمان‌هاي با قابليت رهن‌كامل تاحدودي افزايش يافت. اين دو اتفاق سبب شد به ترتيب ميزان اثرپذيري اجار‌ه‌بها از تورم سالانه، هرچند جزئي، كم شود و توان مستاجران براي پرداخت اجاره‌بها نسبت به قبل، بهبود پيدا كند و در نتيجه نظر موجران با خواسته مستاجران، تاحدودي همراستا شود.  اجاره‌نشين‌ها به واسطه پس‌اندازهاي طول سال، راحت‌تر مي‌توانند رشد سالانه اجاره‌بها را از طريق افزايش پول‌پيش، تحمل كنند اما از آنجا كه ميزان افزايش دستمزدها، تناسبي با رشد قيمت‌ها ندارد، هر ميزان رشد اجاره‌ ماهانه، پرداخت آن را براي مستاجر با چالش روبه‌رو مي‌كند.

اين چالش در سال92 با افزايش وزن «رهن» در سبد اجاره‌بها، تاحدودي مرتفع شد و در سال93 نيز با نصف شدن شيب تورم، چون كه سود واقعي سپرده‌هاي بانكي، مثبت و عايدي «رهن» نسبت به تورم عمومي تقويت شد، يك نيروي مضاعف در جهت كاهش سهم اجاره‌‌ماهانه به سبد اجاره وارد آمد و باعث شد از هر 10 فقره اجاره‌نامه تنظيم‌شده در بنگاه‌هاي املاك، به طور متوسط 7 آپارتمان با شرايط 60 درصد رهن و مابقي اجاره‌ماهانه، به مستاجرها واگذار شود.  در سال گذشته، اگر چه جلوي پرداخت سود بالاي 22درصد در بانك‌ها گرفته شد اما با افت تورم به زير اين نرخ، بازدهي واقعي سپرده‌گذاري‌هاي بانكي بعد از سال‌ها، از حالت زيان به سود تبديل شد و تاثيرش به شكل تسهيل مالي شرايط اجاره‌نشيني در بازار مسكن بروز پيدا كرد. براساس تجربه بازار مسكن، بهترين شكل پرداخت براي اجاره‌نشين‌ها در طبقات ضعيف و متوسط، تقسيم وزن اجاره‌بها به 70 تا 80 درصد براي رهن و مابقي براي اجاره ماهانه است.
اما امسال نه‌تنها اميد آنچناني به حفظ وزن «رهن» در همان سطح 60درصد سال گذشته وجود ندارد كه رفتار روزهاي اخير برخي موجران براي تمديد اجاره‌نامه‌هاي سال93، از احتمال تغيير وزن در سبد‌ اجاره‌بها به نفع اجاره ماهانه حكايت مي‌كند.

17302
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 411243

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۲:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۵
    13 1
    تغيير سود بانكي علاوه بر بازار اجاره بر بازار سكه ارز بورس و ديگر بازارها نيز تاثير خواهد گذارد
  • امیر IR ۰۳:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۵
    16 1
    به نظر من این تحلیل اشتباه است، بدلیل اینکه سود بانک ها در بهترین شرایط حدود 2 درصد ماهانه میباشد در صورتیکه ضریب تبدیل رهن به اجاره حدود 3 درصد ماهانه میباشد و صاحب خانه ها همچنان ترجیح میدن اجاره بگیرن.
  • ایرانی A1 ۰۴:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۵
    1 0
    تحلیل شما کاملا غیر کارشناسی بود. اولا در سال 90 سود سالیانه بانکها 25 در صد بود که در مقایسه 22 در صد الان کاهش یافته است. دوم اینکه سود سالیانه رهن 36 درصد است که هنوز نسبت به سود بانکی فاصله چشمگیر دارد. سوم اینکه وقتی طبق گزارش درآمد کم باشد امان پس انداز کردن و تامین مبلغ رهن چگونه فراهم میشود؟؟؟ دلیل تمایا مالکین به گرفتن مبلغ رهن رکود در بازار فروش مسکن و رشد بدهی مسکن سازان و نیاز آنها به پول بود که گرچه الان هم رکود ادامه دارد ولی ساخت و ساز کم شده و بدهی مالکان به شکلی هرچند نارضایت بخش تا حدودی مرتفع شده است. لطفا تحلیل آبکی اقتصادی احمدی نژادی نکنید.
  • بی نام IR ۰۴:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۵
    13 3
    کار یاد مردم ندید
  • بی نام IR ۰۵:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۵
    3 0
    خدایا خودت به ما مستأجرها رحم کن
  • بی نام IR ۰۵:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۵
    2 1
    با کاهش سود دوباره مستاجران بدبخت شدند همه به فکر خودشونند
  • بی نام A1 ۰۶:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۵
    17 8
    این هنوز واکنش های ابتدایی به تغییر شتابزده و دستوری نرخ سود بانکی است و دردسرهای بزرگتر هنوز در پیش است. رئیس بانک مرکزی و مسؤول دفتر رئیس جمهور و وزیر اقتصاد که پای شان را در یک کفش کرده اند بدون مطالعه و در نظر گرفتن پیامدهای آن و بهانه حمایت از تولید نرخ سود را پایین بکشند حالا که اول کار است بیایند پاسخگو باشند.
  • ميثم بدون شرح IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۵
    0 0
    كاهش نرخ سود بانكي حتما بايد متناسب با كاهش نرخ تورم باشد ، متاسفانه نرخ تورمي كه در اين رابطه مورد محاسبه قرار گرفته با نرخ تورم واقعي موجود در بازار فاصله دارد و اين موجب خروج سرمايه ها از بانك ها مي شود كه نتيجه آن براي سرمايه گذاران حرفه اي تر با توجه به وضعيت سكه و دلار ، سوق به سمت بازار بورس مي تواند باشد ولي براي افراد كم تجربه مي تواند وضعيت سردرگمي سرمايه را داشته باشد و به نظر اينگونه افراد سرمايه خودشون را در بانك ها نگه دارند.
  • بی نام A1 ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۵
    1 0
    ما مردم مستاجر را شما بد بخت کردید خدا از تون نگزه .الهی جواب کا ر ها تون را تو بدید .زندگی را به ما زهر کردید .صد نفرین بر عامل وباعث وبانیش .دست اندر کارانش بنگاه های املاک املاک وچه دولت الهی یک روز خوب از گلوتون پایین نره .پیر زن بازنشسته هستم
  • بی نام A1 ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۵
    1 0
    اولین تاثیر کاهش سود بانکی افزایش قیمت مسکن بخصوص ثاثیر بر براجاره بها مسکن و فشار بر قشر مستاجر است
  • بی نام A1 ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۵
    1 2
    کاهش سود بانکی به حرکت چرخ اقتصاد کمک میکند و به نفع همه است