ایسنا نوشت:

وزیر بهداشت در خصوص تولید و تبلیغ برخی تنقلات و کالاهای آسیب رسان سلامت با تاکید بر اینکه نمی‌توان تولید را متوقف کرد، در عین حال بر لزوم افزایش آگاهی مردم تاکید کرد و گفت: باید با وضع عوارض مصرف چنین کالاهایی را کنترل کرد.

دکتر سیدحسن هاشمی در خصوص تبلیغات گسترده برخی تنقلات آسیب‌رسان به سلامت در رسانه‌ها و در سطح شهرها اظهار داشت: به هر حال ما هم شاهد این نوع تبلیغات در سطح شهرها هستیم و این درحالیست که این کالاها پروانه بهداشتی دارند و به میزان بسیار زیاد هم تولید می‌شوند. بر اساس قانون نمی‌توان جلوی تولید این نوع کالاها را گرفت.

وی افزود: برخی تنقلات شور مانند چیپس و پفک یا حتی سوهان و گز هم در برخی موارد در صورتی که توسط کودکان دارای اضافه وزن و افراد مبتلا به پرفشاری خون و قند بالا مورد استفاده قرار گیرند، صدمات جبران ناپذیری را به دنبال دارند.

وزیر بهداشت یادآور شد: در خصوص کنترل مصرف این قبیل تنقلات و دیگر کالاهای آسیب رسان به سلامت به نظر می‌رسد باید با برنامه‌ریزی و وضع عوارض دست به اقداماتی زد که در نهایت کاهش مصرف را به دنبال دارد.

وی با اشاره به اینکه تاکنون موفق به متقاعد کردن دولت‌ها و مجالس در وضع عوارض بر این کالاها نشده‌ایم، به تجربه موفق سایر کشورها در کنترل مصرف این نوع کالاها از طریق وضع عوارض اشاره کرد و گفت: در 70 کشور مطالعه‌ای صورت گرفته است که توانسته‌اند با وضع عوارض مصرف کالاهای آسیب رسان سلامت میان افراد جامعه و گروه‌های مختلف کاهش را دهند.

وزیر بهداشت با یادآوری اینکه این مسئله با وضع عوارض بر خرده فروشی سیگار نیز محقق می‌شود، تاکید کرد: از این طریق ما می‌توانیم 11 هزار میلیارد به درآمدهای کشور اضافه کنیم.

بنابر اعلام روابط عمومی وزارت بهداشت، وی خواهان توجه جدی مجلس و دولت به وضع عوارض بر کالاهای آسیب رسان شد و تاکید کرد: در شرایطی که نمی‌توان جلوی تولید را گرفت، می‌توان با وضع عوارض مصرف را کنترل کرد.

افزایش شمار تخت‌های بیمارستانی ویژه نوزادان

وزیر بهداشت با اشاره به رشد رشته چشم پزشکی در کشور، از اقدامات در دست انجام برای اضافه کردن 1000 تخت NICU به مجموعه تخت‌های بیمارستانی خبر داد و افزود: خوشبختانه به دلیل پیشرفت‌های درمانی، امروزه نوزادان که با وزن 550 تا 600 گرم و در دوره 24 تا 25 هفتگی نارس متولد شده‌اند نیز زنده می‌مانند، اما متاسفانه این زنده ماندن با معلولیت همراه است. یکی از معلولیت‌ها عوارضی است که منجر به نابینایی نوزاد می‌شود.

دکتر سیدحسن هاشمی در اولین همایش کشوری رتینوپاتی در کودکان نارس با اشاره به زنده ماندن نوزادان معلول به علت پیشرفت علم پزشکی در 20 ساله اخیر، افزود: همین تعداد زیاد زنده ماندگان نوزاد نارس، تعداد زیاد معلویت را به همراه دارد. علت آر‌او‌پی نرسیدن مقدار کافی اکسیژن به نوزاد است و درصورت مراجعه به موقع به پزشک امکان درمان وجود دارد، اما گذر زمان موجب عدم امکان درمان می‌شود.

وزیر بهداشت در ادامه گفت: مجموعه بیمارستان فارابی، مرکز نگهداری نوزادان و دانشگاه علوم پزشکی به صورت مستمر 20 سال است که روی معلولیت آر‌او‌پی کار می‌کنند، اما این کافی نیست. اقداماتی مانند اضافه کردن یکهزار تخت NICU در دست انجام است. بنده امروز اینجا اعلام آمادگی می‌کنم که اگر زیر ساخت‌های اولیه اعم از نیروی انسانی لازم در هر استان که به صورت بومی گزینش شده و دوره‌های تخصصی و فوق تخصصی بیماری‌های نارس چشمی را گذرانده باشند، محیا شود، اعتبار لازم برای این کار تامین می‌کنیم.

هاشمی گفت: با توجه به اینکه درمان، جراحی و نگهداری از نوزادان نارس بسیار دشوار است کسانی که در حوزه کار می‌کنند باید از افرادی که عاشق این کار هستند انتخاب شوند. این چنین افراد در جامعه پزشکی زیادند اما گمنام مانده‌اند. در صورت حضور این افراد مدیریت کار را به آنها می‌سپاریم و امکانات را برای کار فراهم می‌کنیم.

وی درخصوص وضعیت چشم پزشکی حال حاضر ایران نیز گفت: چشم پزشکی یکی از رشته‌های پزشکی‌ است که در 20 سال گذشته پیشرفت چشم‌گیری کرده، به عنوان مثال تعداد مقالات در مقایسه با 20 سال گذشته بیش از 100 برابر رشد داشته است. البته در نقاط محروم در هفته فقط یک یا دو روز چشم پزشک حضور دارد؛ اما باز هم کیفیت خدمات ارایه شده قابل مقایسه با سایر کشورها است. با توجه به حضور فعال بخش خصوصی، باز هم مراکز دانشگاهی در این رشته پیشتاز هستند و هم از لحاظ نیروی انسانی و از لحاظ امکانات پیشرفت زیادی داشته ایم.

به گزارش ایسنا، دکتر محمود جباروند، رئیس بیمارستان فارابی نیز در اولین همایش کشوری رتینوپانی نوزادان نارس گفت: امیدواریم با برگزاری این همایش در سال‌های آینده، نوزادی نباشد که ROP داشته باشد؛ زیرا اگر به ROP توجه شود، قابل درمان است.

این متخصص چشم پزشکی، با اشاره به فعالیت 24 ساعته مرکز ROP بیمارستان فارابی، گفت: بیمارستان فارابی در سال 1393 ، 12 هزار مراجعه ROP داشته که تحت درمان قرار گرفته‌اند وما شبکه‌ای را قرار دادیم که آنها بتوانند با بیمارستان در تماس باشند. تا این لحظه 42 گروه در کل کشور به بیمارستان فارابی مراجعه کرده و تحت آموزش و درمان ROP قرار گرفتند.

مسئول کمیته برگزاری همایش رتینوپاتی، با بیان اینکه هدف از برگزاری این همایش در اختیار گذاشتن تجربیات پزشکان است، گفت: امیدواریم بتوانیم این همایش را در سال‌های بعد هم برگزار کنیم تا نوزادی نباشد که رنج ROP داشته باشد. زیرا اگر به ROPتوجه شود، قابل درمان است.

در ادامه،‌ رضا کارخانه، دبیر علمی همایش نیز ضمن بیان انتظارات از وزارت بهداشت برای کمک به این بیماری تاریخچه ROP را مطرح کرد.

رییس کمیته غربالگری رتینوپاتی در ادامه به شیوع اپیدمی اول در آمریکا و اروپا اشاره کرد و گفت: آنها ابتدا فکر می‌کردند این بیماری مادرزادی است، اما بعد فهمیدند که رابطه‌ای با دریافت اکسیژن دارد.

وی در ادامه به شیوع اپیدمی دوم اشاره کرد و گفت: در سال 1970 آنها دوباره سطح اکسیژن به کودکان نارس را اضافه کردند. اما به تدریج با افزایش مراقب‌ها توانستند سطح این بیماری را کنترل کنند. در حالی که در کشورهای در حال توسعه مثل آمریکای لاتین، اروپای شرقی و هند و چین این بیماری دیده شد.

کارخانه با بیان این نکته که بچه‌های نارس با سن و وزن پایین مستعد این بیماری بودند، گفت: کشورهای صنعتی توانستند این بیماری را کنترل کنند، اما در کشورهای در حال توسعه با اپیدمی سوم این بیماری روبه رو هستیم که رتبه این بیماری را بالا برده است.

وی با ذکر موج یک میلیون و 400 هزار نفری این اپیدمی در کشورهای در حال توسعه گفت: سهم نابینایی ناشی از ROP در آرژانتین 60 درصد و در چک و کوبا 40 درصد است. در حالی که در سوئد، آمریکا و انگلیس به ترتیب 13، 4 و 3 درصد است.

کارخانه با اشاره به ارتباط ROP در مرگ و میر نوزادان گفت: اگر مرگ و میر زیر هشت درصد باشد میزان ROP پایین است. اما در کشورهایی مثل چین، هند، ایران و آمریکای جنوبی که مرگ و میر 60 در هزار است میزان ROP بالاست. در آفریقا هم مرگ و میر بالای 60 درصد است اما نوزادان اصلا زنده نمی‌مانند به همین دلیل مساله الان در کشورهای در حال توسعه است.

وی به حضور مطالعات ROP در ایران از سال 1374 اشاره کرد و گفت: ما در سال 74 در بیمارستان فارابی و از طریق فراخوان با بیمارستان علی اصغر (ع) اعلام آمادگی کردیم که این بچه‌ها را می‌پذیریم. بعد از فراخوان بیمار‌های مراجعه کننده زیاد شده‌اند و الان شبکه گسترده‌ای داریم. همچنین بیمارستان رسول اکرم (ص) در تهران و بیمارستان‌هایی در مشهد، اصفهان و شیراز هم غربالگری را شروع کردند.

دبیر علمی همایش، با اضافه کردن اینکه افزایش مراقبت‌های NICU که منجر به افزایش زنده ماندن نوزادان نارس با وزن و سن پایین می‌شد، گفت: از سال 1997 تا 1999 فقط شش درصد بچه‌های نارس مبتلا ROP بودند این عدد از 2000 تا 2002به 12 درصد و 2007 به 35 درصد رسید.

وی با بیان اینکه یک سوم نوزادان نارس مبتلا به ROP هستند، گفت: بیشترین شیوع ROP زیر 34 هفتگی است.

کارخانه با بیان اینکه با آگاهی به موقع می‌توان جلوی این نابینایی را گرفت گفت: از هزار نفر 22 بچه نیاز به درمان دارند و گرنه نابینا می‌شوند. 16درصد این مراجعین به ما قابل درمان بودند.

وی گفت: امیدواریم با برنامه‌ریزی مناسب و تشکیل شبکه ثبت سراسری نوزادان و درمان به موقع طی پنج سال آینده این بیماری را کنترل کنیم.

رئیس کمیته غربالگری نوزادان رتینوپاتی هدف ازتشکیل این سمینار را کمک به بیماران دانست و افزود: از تیم بهداشتی وزارت کشور می‌خواهیم اطلاعات به موقع به مرکز درمانی ROP داده شود و اگر این تیم در کل کشور تنظیم شود نابینایی ناشی از ROP به صفر می‌رسد.

 

45503

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 402147

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =