دستاورد مهم در جستجوی هواپیمای گمشده مالزی بعد از 222 روز

محل احتمالی سقوط هواپیمای مالزیایی پرواز MH-370 به نواری باریک محدود شده؛ اما مشکل اینجاست که همین نوار باریک هم منطقه بسیار وسیعی را در اقیانوس در بر می‌گیرد.

مجید جویا: در بامداد 8 مارس 2014 / 17 اسفند 1392، هواپیمای پرواز 370 هواپیمایی مالزی از مقصد کوالالامپور در مسیر پرواز خود به پکن، جایی بر فراز اقیانوس گم شد. به‌رغم جلب‌توجه گسترده جامعه جهانی و عملیات وسیع جستجو، هواپیما تاکنون پیدا نشده است. به تازگی هیئت ایمنی حمل‌ونقل استرالیا گزارشی را منتشر کرد که در آن، منطقه‌ای از اقیانوس که احتمالاً هواپیما در آن سقوط کرده، به نوار باریکی محدود شده است. کماکان اقیانوس آن‌قدر وسیع و عمیق است که یک هواپیما را به سادگی در خود پنهان کند، اما امید زیادی می‌رود که بقایای پرواز MH-370 در این نوار 650 کیلومتری از بستر اقیانوس آرمیده باشد.

به گزارش پاپ ساینس، آنچه معمای این هواپیما را پیچیده‌تر کرده، نبود اطلاعاتی است که معمولاً از سانحه به دست می‌آید. برای مثال پس از سقوط هواپیمای دیگر هواپیمایی مالزی، یعنی پرواز MH-17 در اوکراین، جستجوگران توانستند با استفاده از دستگاه‌های مقاوم در برابر سقوط ذخیره اطلاعات هواپیما، حادثه را بررسی کرده و به اطلاعات موردنیاز در مورد پرواز دست یابند. این دستگاه‌ها را معمولاً جعبه سیاه می‌نامند، هرچند رنگ آن‌ها نارنجی است تا پیدا کردنشان ساده‌تر باشد؛ اما از شوربختی جستجوگران پرواز MH-370، دریا در پنهان کردن اطلاعات، توانایی بسیار بیشتری به نسبت خشکی دارد. طراحی‌های آینده هواپیماها، یافتن این جعبه‌ها را در دریاها ساده‌تر خواهند کرد، اما آمادگی آینده ما، توان حل مشکل امروز و یافتن هواپیمایی را که شش ماه پیش گم‌شده، ندارد.

جستجوگران به‌جای بررسی داده‌ها و تکه‌پاره‌های یافت شده از پرواز برای کشف دلیل حادثه، به سیگنال‌های متعددی که از هواپیما و به هواپیما ارسال شده بود پرداختند و سعی کردند از این طریق محل آن را پیدا کنند. ارتباطات رادیویی، اسکن‌های راداری و تماس‌های تلفنی انجام‌شده از اتاقک خلبان (کاک‌پیت) و تماس‌های بی‌پاسخ از مرکز کنترل زمینی، همگی تصویر بزرگ‌تری را شکل دادهاند. به‌رغم این‌که ارتباط با خلبان‌ها از همان اوایل پرواز قطع شد، مخابره خودکار داده‌ها از هواپیما تا چند ساعت بعد ادامه یافت. آخرین تماس موفق بین هواپیما و مرکز کنترل ترافیک در ساعت 8:19 به‌وقت مالزی انجام شد و کنترل زمینی هم تلاشی ناموفق برای ارتباط با هواپیما در ساعت 9:15 صبح داشت.

جستجوگران با این اطلاعات، سناریوهای مختلفی را برای الگوهای هدایت در حالت خلبان خودکار (اتو پایلوت)، خطای انسانی و همچنین سرعت و ارتفاع احتمالی پیش از سقوط اجرا کردند. نویسندگان گزارش با این فرض که هواپیما پس از عبور از تنگه مالاکا به سمت جنوب و به‌سوی اقیانوس هند تغییر مسیر داده، باریکه‌ای به طول 350 مایل دریایی (تقریباً 650 کیلومتر مستقیم) از اقیانوس را که در آن بیشترین احتمال سقوط هواپیمای MH-370 می‌رود، تعیین کرده‌اند. به‌این‌ترتیب، دور بعدی کاوش اقیانوس در جستجوی هواپیما در این باریکه انجام خواهد شد.

53271

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 380694

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • امینی A1 ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۴
    84 31
    آدم فضایی ها بردنش به همین سادگی شک نکنید
  • احمد A1 ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۴
    46 8
    اين كجاش دست آورد مهم است همين باريكه هم جند ماهي طول ميكشد كه كامل رصد شود.
  • بی نام IR ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۴
    40 6
    این چه دستاورد مهمی است؟ در 7 ماه گذشته همیشه هدف کشف و یا محدود کردن منطقه جستجو بوده است.
  • بی نام A1 ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۴
    هو|پیما را آمریکایی ها ساقط کرده و تمام داده های قابل استفاده را محو کرده اند. هواپیما هیچ وقت پیدا نخواهد شد.
    • بی نام A1 ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۴
      10 58
      مرگ بر آمریکا؟
    • سعیده IR ۰۶:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۹
      22 11
      حالت خوبه
  • مهدی A1 ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۴
    36 3
    ماجرای این هواپیما دیگه خیلی درام شد
  • سینا عشوری IR ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۴
    88 5
    عاقا یکی بیاد منو توجیه کنه لطفا، چرا وقتی این همه کشور های دنیا به وسعت زیاد میتونن توی فضا و سیاره های دیگه تحقیق کنن، یا وقتی این همه ابر قدرت داریم که از طریق ماهواره ها شنود و جاسوسی صوتی تصویری میکنن که از طریق ماهواره های مختلف هر جنبندهای روی هوا باشه قابل رد یابی هست، چرا و به چه دلیل هواپیما به این بزرگی نه قبل ازسقوط نه بعدش هیچ رد و مختصاتی ازش نیست؟ شما اگر میدونید بگید منم بدونم،
  • بی نام IR ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۴
    52 1
    واقعا خنده داره، باز نمیگن کجا افتاده دقیقا، میگن"احتمالا ". هنوز برام جای سواله چطور در قرن 21 این اتفاق افتاده.
  • خ.ج A1 ۰۱:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۷
    8 2
    حالا فعلا از خیر این بگذرید و تمرکزتان را به هواپیمایی که در اوکراین سقوط کرده معطوف کنید اینها که میگفتند سقوط هواپیما کار مخالفین دولت مرکزی و غربیهاست الان که جعبه سیاه دسشان است و با رادار های پیشرفته و عجیب و غریبی که در آن منطقه دارند و ناتو پشه هم در هوا بال بزنه صدای گزش را رصد میکند چگونه خبررسانی نمیشود که چرا و چگونه این هواپیما سقوط کرده واین تعداد مسافر از بین رفتند این هم از عجایب روزگار است حالا اینها میخواهند در اقیانوس دنبال هواپیمایی بگردند که هنوز هم شک دارند کجای این دریای پهناور سقوط کرده بماند از عمق اقیانوس حالا شما فکر کن به پهنای ایران دنبال هواپیمای گمشده بگردی خوب روی کوه ، ته دره ، توی دشت حتی در جنگل هم باید بگردی عمق اقیانوس هم همینه ولی بسیار مرموزتر