مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت به ادعاها و شبهات مطرح شده از سوی منتقدین سیاست‌های جمعیتی وزارت بهداشت، پاسخ داد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت؛ محمداسماعیل مطلق گفت: دفتر سلامت خانواده از انتقادات کارشناسان به مشکلات موجود در طراحی و اجرای تمام برنامه‌ها از جمله باروری سالم، استقبال می‌کند. بعد از سیاست‌های ابلاغی توسط مقام معظم رهبری و بعد از اجرایی کردن برنامه‌هایمان و برگزاری جلسات و مشخص کردن گروه‌های هدف و ابلاغ آن به دانشگاه‌ها، هیچ احدی با هدف کنترل جمعیت در وزارت بهداشت برنامه‌ریزی نمی‌کند.

او گفت: همه برنامه‌ها و فعالیت‌های دفتر سلامت خانواده، جمعیت و مدارس در راستای سیاست‌های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری است و بعد از تشکیل کارگروه‌ها در این رابطه و برنامه عملیاتی که انجام شده و در حال انجام است، به تدریج اجرای سیاست‌های کلی سلامت و برنامه‌های لازم در این خصوص کامل خواهد شد و اگر مواردی نیز در انتقاد به سیاست‌های جمعیتی وزارت بهداشت عنوان می‌شود مربوط به قبل از ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت از سوی مقام معظم رهبری بوده است.

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: وزارت بهداشت در تمام عرصه‌ها و دوره‌های مختلف انقلاب از جمله دوران هشت سال دفاع مقدس، ثابت کرده است که وفادار به انقلاب و ولایت است و در بحث جمعیت نیز با توجه به سیاست‌های ابلاغی، پیرو ولایت و رهبری است.

هشدارهایی که برای روش های پیشگیری از بارداری داده می شود

مطلق در پاسخ به اظهارات منتقدین سیاست‌های جمعیتی وزارت بهداشت مبنی بر عدم اطلاع‌رسانی دقیق و علمی مضرات استفاده از روش‌های بارداری به دریافت‌کنندگان خدمت در مراکز بهداشتی درمانی، گفت: برخلاف ادعاهای مطرح شده، براساس راهنماها و دستورالعمل‌های موجود در این زمینه، شرایط استفاده و در عین حال عوارض احتمالی و هشدارها و اقدامات لازم برای کاربرد هریک از روش‌های موقت و جراحی پیشگیری از بارداری از جمله استفاده از قرص فاصله‌گذاری بین بارداری، استفاده از آی یو دی، آمپول‌ها، کاندوم و ... ذکر شده است.

وی در ادامه صحبت‌هایش گفت: منتقدی که به روش ارایه خدمات در گذشته انتقاد دارد، در آن زمان، خود، یکی از معاونین دانشگاه علوم پزشکی مربوطه بوده است. جای تعجب است که اگر وی به کاربرد این روش اعتراض داشته است چرا درصدد اصلاح آن برنیامده است! و جالب است وقتی این فرد در آن زمان به عنوان یکی از معاونین وزارت بهداشت به ستاد مرکزی وارد شد، مسوول دانشگاهی که این روش ارایه خدمت در استان وی انجام می‌شد را به عنوان ارشدترین مدیر خود منصوب کرد!

مطلق گفت: به عنوان مثال در مورد قرص‌های فاصله‌گذاری بین بارداری، علاوه بر دستورالعمل‌های موجود، از تک تک مراجعه‌کنندگان خانم به مراکز بهداشتی درمانی، براساس تکمیل فرم‌هایی، عوارض احتمالی از جمله سردرد، تهوع، حساسیت پستان، لکه‌بینی، درد شدید، درد قفسه سینه، مشکلات چشمی، سردرد غیرمعمول و نیز رضایت گیرنده خدمت و ... در هر بار مراجعه سوال می‌شود و در فرم مربوطه تکمیل می‌شود، بنابراین این ادعا که عوارض استفاده از قرص‌های ضدباروری به مراجعه‌کنندگان مراکز بهداشتی درمانی اطلاع‌رسانی نمی‌شود نشان می‌دهد که منتقدین، بدلیل گرایش‌های تخصصی خود در سایر برنامه‌ها اطلاعات دقیق از این دستورالعمل‌ها و برنامه‌ها ندارند.

مطلق همچنین در پاسخ به دیگر ادعای مطرح شده مبنی بر عارضه بستن لوله‌ها و احتمال حاملگی خارج از رحم و عوارض آن گفت: این ادعا نیز به دور از اطلاعات کافی است چرا که احتمال حامله شدن در خانمی که لوله‌های خود را می‌بندد به کمتر از دو دهم درصد کاهش پیدا می کند. منتقد محترم باید اعلام می‌کرد که از مهم‌ترین عوامل حاملگی خارج از رحم مشکلاتی است که در لوله‌ها به دنبال عفونت‌های قابل انتقال از تماس جنسی رخ می‌دهد. میزان و احتمال رخ دادن بارداری خارج از رحم نیز به هیچ عنوان با ادعای نویسنده مربوطه مطابقت ندارد. بدیهی است در صورت شایع بودن چنین مشکلی حتما همه متخصصین محترم با موارد متعددی از این مشکل مواجه شده بودند که چنین ادعایی وجود ندارد.

وی گفت: در حال حاضر و پس از ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت، بستن لوله‌های رحمی به ندرت و تنها در مواردی که خطر مرگ و میر مادر توسط کمیته‌های تخصصی نظارت تایید شده باشد، انجام می‌شود.

بازنگری کتاب دستورالعمل پیشگیری از بارداری در سال 1395

مطلق در پاسخ به انتقاد دیگری مبنی بر این که وزارت بهداشت در زمینه استفاده از روش‌های پیشگیری از بارداری همچنان از دستورالعمل کشوری که در سال 88 تهیه شده، استفاده می‌کند، گفت: منابعی که کتاب‌ها از روی آن نوشته می‌شوند، دوره بازنگری دارند و از روی چندین رفرنس و مرجع بین‌المللی مورد استناد قرار می‌گیرند و تغییر این کتاب بدون توجه به زمان بازنگری خود رفرنس که مدت 7 تا 10 سال است، امری غیرعلمی محسوب می‌شود. بنابراین باید دوره‌های بازنگری با دوره‌های زمانی تغییر منابع علمی مربوطه انطباق داشته باشند.

وی گفت: بر همین اساس زمان بازنگری کتاب دستورالعمل پیشگیری از بارداری سال 1395 است و در عین حال دستورالعمل‌های موردی را در موارد لزوم در این زمینه صادر می‌کنیم. بعد از ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت هیچ مورد وازکتومی در مراکز بهداشتی تحت پوشش وزارت بهداشت انجام نشده است.

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت در پاسخ به اظهارات یکی از مسوولین قبلی مبنی بر اینکه ادعای سالم بودن بارداری در فاصله سنی 35-18 سالگی از سوی وزارت بهداشت در گذشته برگرفته از سیاست‌های غلط سازمان جهانی بهداشت و به خاطر کنترل جمعیت جمهوری اسلامی ایران بوده است را کاملا نادرست و غیر مرتبط با تخصص ایشان قلمداد کرد.

وی گفت: همه این تصمیم گیری‌ها در کمیته‌های تخصصی وزارت بهداشت صورت می‌گیرد و از حیطه تصمیم گیری مسوول برنامه خارج است. البته در این تصمیم گیری‌ها از مراجع بین‌المللی علمی که مستندات سازمان جهانی بهداشت تنها یکی از این مجموعه مستندات علمی است بهره‌گیری به عمل می‌آید.

مطلق ادامه داد: تاکید بر این است که همه خانم‌ها در بهترین فاصله سنی برای سلامت خود و کودک خود فرزندآوری داشته باشند. بدیهی است که اگر هر خانمی در سنین کمتر از 18 سال یا بالاتر از 35 سال، با داشتن بیماری قلبی، داشتن بیماری‌های کلیوی، ابتلای به بیماری‌های تنفسی، داشتن مشکلات خونی، بیماری‌های عروقی ... و هر شرایط مخاطره‌آمیز دیگر باردار شود، مراقبت‌های ویژه به این افراد که با مراقبت‌های بارداری در حال عادی تفاوت دارد در سیستم ارایه خدمات بهداشتی کشور و به طور رایگان ارایه خواهد شد. این امر از گذشته نیز وجود داشته و در آینده نیز ادامه خواهد یافت.

مدیر کل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت از مدعیان و منتقدین این امر دعوت کرد که با مطالعه پرونده‌های موجود در واحدهای ارایه خدمت برای اینگونه زنان باردار، اطلاعات خود را در این ارتباط افزایش دهند.

تلاش برای کاهش مرگ و میر مادران باردار دو منطقه محروم

مطلق در پاسخ به شبهه دیگری مبنی بر ورود وسیله جدید ممانعت از بارداری پرعوارض و خطرناکی به نام جدل (Jadelle) در سال 90 توسط مسئولین وقت اداره تنظیم خانواده و جمعیت ضمن رد خطرناک بودن و داشتن عوارض غیرمعمول این روش اظهار داشت: علت استفاده از این داروی فاصله‌گذاری بین بارداری برای دو منطقه محروم کشور به صورت آزمایشی و با هدف کاهش مرگ و میر بالای مادران باردار آن مناطق بوده است که خوشبختانه منجر به کاهش مرگ و میر مادران باردار شده است.

وی در عین حال گفت: این دارو مجوز ورود و تاییدهای معاونت غذا و داروی وقت وزارتخانه و تمام مراحل تاییدیه و اخذ مجوز ورود را داشته است که کماکان نیز تاییدیه های مربوطه به قوت خود باقی است.

مطلق در پاسخ به ادعای دیگری از منتقدین سیاست‌های جمعیتی مبنی بر عدم اطلاع رسانی کافی وزارت بهداشت از عوارض سقط جنین اظهار داشت: به همه ارایه دهندگان خدمات و مربیان مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور آموزش‌های لازم درخصوص عوارض جسمی و روانی سقط جنین آموزش‌های لازم داده شده است و این امر کماکان ادامه دارد. ضمن اینکه انتظار می‌رود همه دستگاه‌های فرهنگی کشور نیز با بهره‌گیری از تعالیم غنی دین اسلام در این زمینه اقدام کنند.

وی گفت: مربیان مراکز بهداشتی درمانی عوارض جسمی، عفونت‌های لگنی، احتمال سقط‌های مکرر، عوارض روانی و افزایش احتمال افسردگی، آگاهی‌ها و مشاوره‌های لازم را در پرهیز از سقط‌های عمدی و کاهش از سقط‌های خود به خودی به مراجعین مراکز بهداشتی درمانی ارائه می‌دهند و این امر به تمام دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور ابلاغ شده است.

مطلق با بیان این که سالانه یک میلیون و 750 هزار بارداری در کشور اتفاق می‌افتد که یک میلیون و 530 مورد از این بارداری‌ها منجر به فرزندآوری می‌شود، گفت: با توجه به عوارض جسمی و روانی ناشی از سقط، مسولین دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت برحسب رسالت کاری و وظیفه انسانی خود با سفرهای متعدد به استان‌های کشور و برگزاری جلسات و نشست‌های مختلف، مسئولین بهداشتی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور را نسبت به عوارض و پیامدهای منفی جسمی و روحی سقط آگاه و حساس کرده‌اند و بی‌انصافی است که با مجموع اقدامات انجام شده، وزارت بهداشت را متهم به عدم اطلاع‌رسانی کافی از عوارض سقط می‌کنند!

فقط وزارت بهداشت برای افزایش نرخ باروری تلاش می کند

وی تاکید کرد: وزارت بهداشت تنها وزارتخانه‌ای است که در رابطه با جمعیت و میزان باروری کلی به 2.1 تلاش می‌کند به خصوص بعد از سیاست‌های ابلاغی جمعیت از سوی مقام معظم رهبری، هیچ احدی در وزارت بهداشت در مورد کنترل جمعیت فعالیت نمی‌کند، بلکه همه برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات در حال انجام در راستای افزایش جمعیت به میزان سطح جانشینی با سلامت مادر و کودک است.

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت همچنین در پاسخ به انتقاد دیگری مبنی بر عدم اطلاع‌رسانی و آگاهی‌دهی وزارت بهداشت درخصوص مزایای ازدواج و بارداری و نیز شیردهی گفت: یکی از آموزش‌های مهم ما در حوزه بهداشت درخصوص مزایای بارداری است که به همه زوجین در آستانه ازدواج این را آموزش می‌دهیم. تنوع فعالیت‌های آموزشی و تبلیغی که در سطح ارایه دهندگان خدمت، گیرندگان خدمت، مدیران برنامه‌های سلامت خانواده، کادرهای تخصصی نوزادان و کودکان و زنان و زایمان و .... برای ترویج تغذیه با شیرمادر صورت می‌گیرد، شاهدی بسیار قوی بر این مدعا بوده و امیدواریم که کتمان این فعالیت‌ها ناشی از ناآگاهی باشد.

وی با بیان اینکه امسال برنامه کشوری شیر مادر «شیرمادر و فرزندپروری» است، گفت: اداره‌ای به نام ترویج تغذیه با شیرمادر در اداره کودکان پیش‌بینی شده است که یکی از برنامه‌های این اداره تشویق شیردهی است و آمارهای فعلی نشان می‌دهد که شیردهی انحصاری با شیرمادر تا شش ماه بالای 60 درصد و شیردهی تا دو سال بالای 80 درصد در کشور است.

مطلق با اشاره به تقسیم کار ابلاغ شده از سوی معاون اول رییس جمهور در راستای تحقق سیاست‌های جمعیتی بر لزوم همکاری‌های فرابخشی و کمک همه دستگاه‌ها بویژه دستگاه‌های فرهنگی و صداوسیما در تحقق سیاست‌های کلی جمعیت ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری تاکید کرد.

مطلق گفت: در حال حاضر علاوه بر اقدامات مراقبتی در بیش از 3000 مرکز بهداشتی شهری، 2700 مرکز بهداشتی روستایی و بیش از 18هزار خانه بهداشت در مراکز بهداشتی درمانی شهری به مادران نحوه شیردهی به نوزادان آموزش داده می‌شود.

مطلق گفت: علاوه بر آن از سال 70 تاکنون برنامه بیمارستان‌های دوستدار کودک را اجرا کرده‌ایم که 528 بیمارستان به دلیل 10 اقدام برای تغذیه موفق با شیرمادر به عنوان بیمارستان‌های دوستدار کودک معرفی شده‌اند.

اقداماتی برای ترویج تغذیه با شیر مادر

مطلق به تشریح 10اقدام برای تغذیه موفق با شیرمادر مطابق دستورالعمل ترویج تغذیه با شیرمادر پرداخت و گفت: بیمارستان‌هایی که سیاست مدون ترویج تغذیه با شیرمادر را در معرض دید کلیه کارکنان نصب و به آنها ابلاغ کرده باشند و برای اطمینان از ارتقای کیفیت خدمات به صورت مستمر توسط کمیته بیمارستانی ترویج تغذیه با شیرمادر پایش شوند و نیز آموزش‌ها و مهارت‌های لازم را به کلیه کارکنان خود برای اجرای این سیاست و نیز مادران باردار در زمینه مزایای تغذیه با شیرمادر و چگونگی شیردهی و تداوم آن و عوارض تغذیه مصنوعی آموزش دهند و به مادران کمک کنند تا تماس پوست با پوست را از لحظه تولد و تغذیه نوزاد با شیرمادر را در ساعت اول تولد شروع کنند به عنوان بیمارستان‌ دوستدار کودک معرفی می‌شوند.

وی اجرای برنامه هم‌اتاقی مادر و شیرخوار در طول شبانه‌روز، تشویق و حمایت مادران به تغذیه برحسب میل و تقاضای شیرخوار با شیرمادر، عدم استفاده مطلق از شیشه شیر و پستانک، عدم دادن هیچگونه غذا یا مایعات دیگر به شیرخوار سالم در شش ماه اول عمر به جز شیرمادر و قطره ویتامین و پیگیری تشکیل گروه‌های حمایت از مادران شیرده را از دیگر اقدامات و شاخص‌ها برای معرفی بیمارستان دوستدار کودک عنوان کرد.

مطلق افزود: بیمارستان‌های دوستدار کودک پایش و ارزیابی مجدد هم می‌شوند و این ارزیابی‌ها در اعتباربخشی سالانه بیمارستان‌ها لحاظ می‌شود. دو فعالیت را نیز در دو سال اخیر برای ترویج تغذیه با شیرمادر انجام داده‌ایم که به منظور تقویت مشاوره و آموزش شیردهی مرکز کشوری آموزش مشاوره شیردهی را در بیمارستان اکبرآبادی راه‌اندازی و تجهیز کردیم و کارگاه‌های آموزش تغذیه با شیرمادر در این مرکز برگزار می‌شوند.

وی افزود: همچنین به منظور رفع مشکلات مربوط به تغذیه با شیرمادر در ساعت اول، کارگاه‌هایی را برگزار کردیم که از بیمارستان‌ها و دانشگاه‌های علوم پزشکی تیم‌های هفت نفره را دعوت و به آنان آموزش‌های لازم را ارائه می‌دهیم تا آنها آموزش‌ها را به بقیه پرسنل بیمارستان منتقل کنند.

۴۷۴۷

کد خبر 444178

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عطا IR ۰۴:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۱
    4 1
    با این وضع اقتصادی و بیکاری و تورم وبالا بودن واردات منجمله گندم و برنج و عدم تکافوی محصولات داخلی برای جمعیت موجود . افزایش جمعیت هیچ توجیهی ندارد و فقط بنفع آمریکا و چین و روسیه است که از این کشورها گندم و مواد غذایی و لباس وارد میکنیم