۶ نفر
۲۱ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۰
معنای برداشت از حساب بانکی به دلیل بی‌حجابی

با این که پرسش بنیادی این نوشتار چرایی عدم نیل از قانون به حاکمیت قانون بود ولی برخی معتقدند که ما هنوز در مرحله پیشاقانون هستیم و در حقیقت این فرمان است که بر ما حکومت می کند. به گفته ایشان فرآیند شکل گیری قانون شرایطی مانند وجود پارلمان حقیقی، تفکیک قوای واقعی، قوه قضائیه مستقل، نهاد قانون‌گذاری یگانه و امکان نصب، نقد و عزل حاکمان است که ما هنوز با آن فاصله زیادی داریم.

با گذشت بیش از یک‌صد سال از وقوع انقلاب مشروطه و به رغم برخورداری کشور از دو قانون اساسی ایرانیان هنوز راه بلندی تا دستیابی به حاکمیت قانون در پیش دارند. در چنین شرایطی روشن است که قانون بدون تضمینی برای اجرای آن صرفا زینتی برای خودکامه‌گی ها محسوب می‌شود. اکنون کشور با وضعیتی مواجه شده که برخی معتقدند دولت (نهاد تامین کننده رفاه و امنیت) رفته و حاکمیت (نهاد وضع سلطه و محدودیت) مانده است.

دو اظهار نظر (عدم نیاز امر به معروف به مجوز/ برداشت از حساب بانکی به دلیل بی‌حجابی) و یک رویداد تلخ (فیلم برداری یک روحانی از یک زن در درمانگاهی در قم) بار دیگر این خطر را به ما گوشزد کردند که فقدان حاکمیت قانون می تواند چه پیامدهای ناگواری برای آینده ایران به دنبال داشته باشد؟ اما خوب است پیش از پاسخ به این پرسش بدانیم چرا به این وضعیت دچار شده‌ایم؟

فقدان توازن قوای سیاسی: قانون محصول توازن قوا میان انسان‌هایی است که قادر به حذف یکدیگر نیستند بنابراین می‌کوشند تا قرار دادی وضع کرده و روابط میان خود را تنظیم نمایند. هابز معتقد بود که لویاتان با اختیارات مطلقه زاده چنین شرایطی است‌. متاسفانه از آن جا که در دوران بعد از مشروطیت کفه قدرت بیش‌تر به نفع حکومت سنگین بوده و جامعه در موضع ضعیف تری قرار داشته حتی قانون اساسی هم امکانی برای اجرایی شدن و محدود کردن رفتار حاکمیت نیافته است.

پدیده آتش به اختیاری: عدم نیاز امر به معروف به مجوز در حقیقت ترجمان دیگر پدیده ای است که در چهاردهه گذشته حاکمیت قانون را با چالش‌های جدی مواجه ساخته است. حمله به دفاتر تشکل های سیاسی در دهه شصت، تهاجم به سینماها و دانشگاه ها در دهه هفتاد، حمله به سفارت‌خانه ها در دهه هشتاد و نود، پدیده اسیدپاشی، و در نهایت دعوت به ناامن کردن خیابان برای زنان بی‌حجاب از سوی برخی تریبون‌های رسمی از جمله اقدامات ویران‌گر آتش‌ به اختیاران محسوب می شود.

بی اعتنایی به حقوق شهروندان: در میان روشنفکران مشروطه خواه شاید این فقط عبدالرحیم طالبوف بود که حقوق را مقدمه قانون می دانست حال آن‌که بقیه به خطا تصور می کردند قانون را می‌توان به راحتی از روی دست کشورهای دیگر نوشت و اجرایی کرد. متاسفانه در این میان تبلیغ روشنفکران عمدتا چپ‌گرا علیه مظاهر لیبرالیسم در پیش و پس از انقلاب هم از اهمیت توجه به حقوق بشر در ایران کاست و قانون را از مهم‌ترین پشتوانه خود تهی ساخت.

تداوم نزاع شرع و عرف: مدرنیته با فرآیند عرفی شدن شرع ادامه یافت و به تولد دولت مدرن انجامید. البته این نزاع در ایران پسا مشروطه نه تنها فیصله نیافت بلکه در شکلی حادتر در جمهوری اسلامی بازتولید شد. تاکید بر خاستگاه الهی نظام سیاسی هم قضیه را پیچیده تر کرد و قانون شرعی را مقابل قانون عرفی قرار داد. نزاعی که حدود نیم قرن است ادامه یافته و خود را در دوگانه های دیگری هم‌چون؛ امت/ ملت، نهادهای انتصابی/ انتخابی و مشروعیت/ مقبولیت جلوه‌گر ساخته است.

نکته پایانی: با این که پرسش بنیادی این نوشتار چرایی عدم نیل از قانون به حاکمیت قانون بود ولی برخی معتقدند که ما هنوز در مرحله پیشاقانون هستیم و در حقیقت این فرمان است که بر ما حکومت می کند. به گفته ایشان فرآیند شکل گیری قانون شرایطی مانند وجود پارلمان حقیقی، تفکیک قوای واقعی، قوه قضائیه مستقل، نهاد قانون‌گذاری یگانه و امکان نصب، نقد و عزل حاکمان است که ما هنوز با آن فاصله زیادی داریم.

بیشتر بخوانید:
زنان چگونه به کابوس اقتدارگرایان تبدیل می شوند؟ / دمکراسی سازی با الگوی زنان تربیت کننده کودکان پرسشگر
صولتی: مسئولان خواهان نقد سنت برای گره گشایی نیستند / تمدن سازی نیازمند نظام نقد است
چرا حکومت در ایران از حل مسائل ناتوان است؟
موانع اجتماعی رشد علم در ایران!
مسیر توسعه یافتگی در ایران بر اساس نظریه فوکویاما


216216

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1882996

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 27
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۱:۲۳ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
    9 1
    تحلیل بسیار عالی و دقیق
  • IR ۱۲:۲۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
    3 18
    گرسنه های بیچاره
  • IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
    27 1
    من تازه با فیلم گرفتن اون روحانی فهمیدم برخی می توانند چه روحیاتی داشته باشند
  • IR ۱۳:۰۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
    39 0
    معنای‌برداشت‌ازحساب‌‌شخصی‌.یعنی از بین رفتن ثبات و امنیت کشور
  • US ۰۵:۳۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    15 18
    چرا نصایح اندیشمندان در گوش حاکمان نمی نشیند
  • US ۰۵:۴۰ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    16 17
    نتیجه بی اعتنایی حاکمان نسبت به حقوق شهر وندی باب شدن برداشت یک میلیون از حساب بازنشستگان تامین اجتماعی بود که بدون اطلاع از حساب آنان برداشت شد
  • محمد قربانی IR ۰۵:۵۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    9 17
    چرا به این وضعیت دچار شدیم؟
  • کلام حق US ۰۷:۴۷ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    37 0
    در سال ۵۸ همه پدران ما رای به جمهوری اسلامی دادن وما نیزاز آنها تبعیت کردیم ولی این به این معنا نبور نظام هرچه بگوید درست است مردم باید آزادانه رفتار کنن والبته صحیح ومنطقی
  • IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    14 19
    چرا در برابر خلاف های دولتی قوه قضاییه وارد عمل نمی شه؟
  • سید عباس IR ۰۹:۳۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    33 1
    تو این مملکت تنها چیزی که دیده نمیشه حقوق شهروندیه
  • بانو IR ۱۰:۱۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    20 16
    همینطوری دست تو جیب مردم میکنن تا کسری بودجه مملکت رو تامین کنن
  • IR ۱۲:۵۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    8 16
    هی داریم درجا می زنیم یک به کشورهای دیگر نمی گویم کشورهای توسعه یافته، بلکه می گویم به کشورهای همیسایه یه نگاهی بیندازند
  • IR ۱۳:۴۱ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    30 0
    هرکسی از فیلمبرداری توسط یک شخص دیگراعم ازاخوندویاغیره،یک شهروند عادی شاکیه ؟ از همین آقایانی که چنین کارهایی می کنند .بپرسیم اگر دیگران از دخترویامادرتان درخیابان ومراکزجمعی بدین شکل فیلمبرداری شوند؟چه میکنید؟
  • IR ۱۴:۴۷ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    25 0
    اشتباه کردیم از بد بدتر شد .
  • فرهاد IR ۱۷:۴۱ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    26 0
    هیچکس از قانون بالاتر نباید باشه ولی فعلا ذلیل تر از قانون تو کشور وجود نداره هر کی از راه میرسه میشه قانون
  • IR ۰۶:۰۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
    17 24
    مشکل این سرزمین پاک ، افرادی چون شما مقلد روشنفکرنماهای غربی هستید ؟ که بدون فهم و درک به دنبال اندیشه لیبرالی غرب و متفکران غربی هستید که از نظر شما (جاهلان تفکر ) غرب ، الگوی کامل و بی عیب و نقص شماهاست و تمامی دنیا باید با خط کش غرب اندازه گیری شود ؟
  • IR ۰۷:۱۳ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
    19 0
    خوش بحالت که در خیالت در آرمان شهر زندگی میکنی
  • IR ۰۹:۳۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
    17 2
    ایده خوبیه برداشت ۳ تومن، ولی نه برای سلبریتیها و بلاگرها! و صد البته پروژه بگیرها
  • IR ۱۱:۰۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
    15 11
    وقتی مشارکت نکنیم همین می شود
  • IR ۱۸:۴۳ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
    29 1
    قانون باید به تایید اکثریت برسد بعد اقلیت تابع ان باشند در حالیکه در کشور ما عکس ان حاکم است.اقلیتی با انتخاب حاکمیت روی صندلی قانونگذاری میشینند و اوامر حکومت را اجرا میکنن لذا اکثریت طبیعیه که تبعیت نکنن مثل همین اتش به اختیاران که کسی قبولشون نداره ولی مامور دولتن.لذا اینجور مسائل میشه اختلاف بین مردم و قانون
  • IR ۲۰:۰۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
    22 0
    معنا نداره .. . که .. نون دونی جدید دولت باز یه راهی واسه درآمد خودش این هم خیلی سبکسرانه اقدام بکنه
  • رضا رضایی IR ۲۱:۳۰ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
    27 0
    بسیار عالیست استاد واقعیت فرمودی